Nepripranta darželyje

24. May, 10:58

Laba diena,noriu Jusu patarimo,kaip padeti dukrytei priprasti lankyti darzeli.dukrytei rudeni bus 4m,siemet jau antri metai kaip lankome darzeli.Lopselio grupeje mergytes adaptacija buvo labai sunki,ji verke ir issiskiriant,ir pasilikusi.Sunkiausia budavo pokaituko metu,nes jai nepavykdavo uzmigti.Pradejus lankyti darzelio grupe situacija kiek pagerjo,dukra susitare,kad pokaituko gali nemiegoti,uztenka tyliai paguleti.Issiskyrimai jau nebuvo tokie sunkus,nors asara visada nubraukdavo.Pavasari vel prasidejo didziulis nenoras eiti i darzeli,kankinames visi:ir dukryte,ir mes,ir zinoma aukletojos.Mergaite yra rami,megsta ramia veikla,nelinkusi beprasmiam lakstymui,ja domina knygutes,deliones,siuzetiniai vaidmeniniai zaidimai.O grupeje dauguma vaiku yra judrus,beje grupeje yra tik trys mergaites.Jos drauges taip pat mieliau duksta su berniukais,nei zaidzia su lelytem.Galima sakyt,kad dukryte rimtesnio draugo,kuri domintu tokia pati veikla, neturi.Ar gali buti,kad tas nenoras yra todel,kad neranda bendraminciu?Paklausus jos,kodel ji nenori eiti i darzeli, ji atsako,kad ji labai pasiilgsta musu.Vasara darzelio nelankysime,turiu vilti,kad per vasara situacija pageres,bet gal galite patarti,kaip as galeciau padeti savo mazylei.Labai aciu

04. Jun 2010, 16:58

Laba diena,
dėkoju už atsakymą.
Tyrimus darėme jau senokai. Regis viskas buvo gerai. Pediatrė irgi apie šią problemą žino. Mergaitė atrodo sveika, bet, manau reiktų pasidaryti dar kartelį kraujo tyrimus. Ačiū už patarimą. O dėl vėmimo, tai ji darželyje matė vemiančią mergaitę, paskui man ilgą laiką apie tai pasakojo. Pastebėjau, kad po truputį atsiranda poreikis paragauti naujo maistelio, bet tik iš artimų žmonių. Nemėgtsa, kai jai primygtinai siūlo, jau apie maitinimą negali būti nei kalbos. Deja darželyje, buvo ir siūloma, ir bandoma maitinti. Mažylė man viską papasakoja. Prašiau, kad auklėtojos taip nedarytų. Blogiausia, kad mergaite nemėgsta, kad lėkštutėje šalia mėgstamo maistelio nebūtų kažko nemėgstamo, reikia tuojau pat išimti.
Dar kartelį dėkoju už patarimą.

Gintarė

24. May 2010, 15:59

as irgi labai bijau,kad darzely manoji nevalgys,dabar isverdi,tai ji paragauja ir nusprendzia valgys ar ne po pirmojo saukstelio... jei nepatiko tai neikisi prasyk neprases 😀

24. May 2010, 15:30

Gintare,
Ar pediatrui pasakojot apie maisto problemą? Ar atlikti mergaitei kraujo tyrimai? Ar organizme užtenka visų maisto medžiagų?Ar gerai auga svoris?
Jei viskas gerai, tai manau, kad meilė maistui suspės ateiti. Aišku, galit rūpintis estetiniu maisto grožiu ir visokiomis gudrybėmis, bet ar pajusit, kada vaikas reikalauja estetikos, o kada manipuliuoja jumis?
Jos reakcija (prašot valgyt, o ji verkia) rodo, kad greičiausiai yra buvę kažkokių neigiamų patirčių. Gal kas pyko, barės kai ji nenorėjo valgyt, gal bandė per prievartą maitint (pasakykit auklėtojoms kad nekištų maisto per prievartą, tegul nevalgo jei nenori. Visi turi teisę rinktis.). O galbūt Jūsų mergaitė yra vėmusi? Dažnai vaikai išsigąsta vėmimo ir susieja valgymą su vėmimu dėl to vengia ar bijo valgyt.
Dažnai vaikai intuityviai atsisako maisto, kuris jiems netinka. Pvz. nevalgo bulvių ir mėsos kartu, pirma linkę valgyt desertus.

24. May 2010, 15:02

Laba diena,
norėčiau Jūsų patarimo dėl vaiko nevalgumo. Nuo rudens lankome darželį (aišku kartais su didelėmis pertraukomis dėl ligos), bet darželo maisto atsisako valgyti ligi šiolei. Vos tik jai įdeda į lėkštutę ir ragina paragauti, mergaitė pravirksta. Tas pats ir su gėrimu. Nieko nė į burną. Jei koks vaikų gimtadienis - saldumynai tinka, bet ir tai jie jie yra dalijami visiems vaikams ir nereikia eiti pasiimti patiems. Žinau, kad mano mergaitė labai išranki maistui, daug ko nevalgo, bet stebina, jos mėgstamų patiekalų atsisakymas darželyje. Bandžiau maitinti ją darželio rūbinėje, paragavo kelis kartus. Auklėtoja buvo įdėjus namo pietų lauknešėlį, tai kapstė tą maistelį jau mašinoje. Negalėjau ilgai žiūrėti, kaip alkanas vaikas būna visą dieną. Pradėjau įdėti lauknešėlį iš namų, bet vis bandžiau paaiškinti, kad darželio maisto reikia ragauti ir kas patinka, valgyti. Ji man atsakydavo, kad kai užaugs, tada valgysiu. O kada tai bus - nežinia... Tą pačią problemą turime ir svečiuose. Niekur kitur, tik namie valgo. Iš svetimų rankų net skanėsto nepaima. Nors dukrytei rudenį jau bus 4 metukai, ji dar daug ko neragavusi, net nerodo noro tą daryti. Jos racionas labai skurdus. Dar būdama mažytė, ji niekuomet nekėlė nuo žemės jokių trupinėlių ir nedėjo į burnytę.
Gal galėtumėte patarti, kaip privilioti mažytę bent paragauti uogų, naujų patiekalų, įvairesnių vaisių. Suprantu, kad jai labai daug reiškia estetiką, bet ir gražiai suteptas sumuštinis dažnai nepadeda, net piršto galiuku neprisiliečia prie nepažįstamo maisto. Kaip man teisingai elgtis darželyje? Dėti savo maistelį ar ieškoti kokio kito varianto?
Būčiau dėkinga už patarimus.

mama Gintarė

24. May 2010, 14:22

Bet cia viskas priklauso nuo vaikucio,kai kurie taip ir nepripranta prie darzelio,mama pasakojo,kad as iki pat darzelio baigimo verkdavau kiekviena ryta,o ir mano Emilijos grupej yra tokiu vaiku,kurie jau seniai lanko darzeli,o vistiek matau kiekviena ryta ju isterijas.

24. May 2010, 14:17

Mano Emilija i darzeli pradejo eiti nuo 1 metu ir 8 menesiu.Viskas klostes kuo puikiausiai,nereikejo jokio pratinimo,aukletoja sake, kad taip buna labai retai,nes dazniausiai visi vaikai pirmom savaitem verkia.Tik tiek blogai,kad labai daznai sergam,bet tai cia turbut visiems vaikuciams taip buna.

24. May 2010, 13:18

na, aš dar galiu pridurti, jog nustatyta, kad 1,5 metų pyplys greičiau ir lengviau adaptuosis darželyje, nei pvz. 4 metų vyras ....
Tik čia aš kalbu apie grynai psichologinę pusę, kiek esu girdėjus tai vaikams iki 4 metų nesusiformavus imuninė sistema, dėl to manau kad koks pediatras su manim pasiginčytų ....

Pagarbiai

Vika

24. May 2010, 12:04

mano berniukas irgi sunkiai adaptavosi darzelyje.vaikas verkdavo likes,man plesdavo sidi.bet ilgainiui apsiprato.dabar laukia atsisveikinimas su darzeliu ir mokyklele.manau,kad bus viskas tvarkoje.mums labai gelbejo choras,ismoko dirbti grupeje,igavo pasitikejimo,drasos.

24. May 2010, 12:03

mano berniukas irgi sunkiai adaptavosi darzelyje.vaikas verkdavo likes,man plesdavo sidi.bet ilgainiui apsiprato.dabar laukia atsisveikinimas su darzeliu ir mokyklele.manau,kad bus viskas tvarkoje.mums labai gelbejo choras,ismoko dirbti grupeje,igavo pasitikejimo,drasos.

24. May 2010, 12:00

kriste,aciu uz gera tema,musu tai laukia nuo rudens.jau db jauciu nerima ir liudesi,kad netrukus reiks leist i darzeli.dekoju vikai uz grazu ir issamu komentara.kaip mums mamoms reikia drauges is sono.manau daugumai mamyciu palengvinsit situacija,vika.

24. May 2010, 11:52

Kriste,

Kaip man asmeniškai pažįstama Jūsų situacija 😀 ....
Bėda ta, jog lėtesni vaikai, kuriuos labiau domina individuali, rami veikla sunkiau adaptuojasi prie pasikeitusios aplinkos, nes yra labiau prisirišę prie (šiuo atveju) namų ir Jūsų.
Be išimties visiems vaikams sunku darželyje, ir turbūt visiems tėvams sunku ten juos palikti. Kad būtų aiškiau galiu maždaug papasakoti kokie procesai vyksta kai vaikas ateina pirmą kartą į darželį.
Adaptacijos procesas prasideda su tapatumo krize. Buvau mamos ir tėčio vaikas visada būdavom kartu ir aš buvau mamos didelė dalis, o dabar mamai manęs nereikia, kodėl? ką aš blogo padariau? Vaikas išgyvena vidinę tapatumo krizę lydimą streso, nerimo, baimių ir vidinių klausimų. Dažniausiai ši krizė trunka ilgiau nei gali tikėtis dauguma tėvų. Ir pasibaigia ji kai vaikas supranta save ne kaip mamos vaiką, bet kaip darželio grupės dalį. Čia jis kažkam draugas, kažkam auklėtinis, čia jis turi pareigų, žaidimų, čia su juo užsiima, jį moko. Adaptacija pasibaigia, kai vaikas išmoksta bendrauti su bendraamžiais, auklėtojomis, ir pradeda suprasti tiek savo tiek kitų vaidmenis darželyje.
Mano patarimas mamai: jei norisi, jog greičiau pasibaigtų adaptacija, būtinai laikykitės visų taisyklių. Vaikams būtinos griežtos, konkrečios taisyklės su aiškiomis ribomis. Kitaip jie pasimeta ir nebežino kaip elgtis, o iš to seka įvairiausi elgesio sutrikimai.Pvz. taisyklė mašinoje negalima valgyt. Tai reiškia, kad niekam jokiomis aplinkybėmis negalima valgyt mašinoje. niekada. Šią taisyklę greičiau supras ir įsisąmonins vaikas, negu tas, kuriam tai leidžiama tai neleidžiama arba vieniems šeimos nariams galima, o kitiems ne..taigi:
*Veskit į darželį nuo pirmadienio iki penktadienio.
*Adaptacijos metu, nors vaiko elgesys gali ir pasikeisti (daugiau ožiukų, daugiau ašarų ir zyzimo ) įsidėmėkite, jog tai tik laikinai, vaikas tikrina kaip smarkiai jį mylite ar tebelylite, dėl to dažniau apkabinkite, dažniau pabučiuokite, laiks nuo laiko užsiimkite dviese: pieškite, lipdykite, statykite smėlio pilis, kurkite pasaką. Tokiam užsiėmimui daug laiko nereikia, o vaiką nuraminsite, jis jausis saugesnis. Be to, tokios veiklos metu galima pasikalbėt ir apie tai kas neramina vaiko širdelę (jei vaikas vyresnis, kaip Jūsų atveju).
*Pasakokite, jog tėvelis eina į darba, kaimynai eina į darbą, Jūs einat į darbą, tam kad galėtumėt nupirkti saldainių, vaisių, daržovių ir mėsos , o vasarą važiuot pailsėt. Jūsų darbelis eiti į darbą, o vaiko darbelis- eiti į daželį. Ta proga galima nupirkt mažą kuprinytę, kur mergaitė galėtų susidėt visus jai reikalingus daiktus.
*Jūs pati turit nuspręsti ar trypčiojatvietoj ar susiimat į kumštį ir baigiat su šita problema. Vaikas iš intonacijų, mimikų jaučia Jūsų emocijas ir mato, ar gali Jumis manipuliuoti. Griežtai ir švelniai pasakykit, "Aš einu į darbą, o tave prižiūrės auklėtoja Rasa. Pamiegosi, pavalgysi ir aš ateisiu tavęs pasiimt. Gal tada nuveiksim kažką įdomaus. Myliu tave.Geros dienos."
*Gerai jei yra galimybė paprašyt auklėtojų pagalbos, kad labiau paglobotų mergaitę, labiau ja pasirūpintų ir sudomintų. Galbūt supažindintų su darželiu, parodytų kitas grupes, virtuvę.

Kaip nenorėčiau Jums tą rašyt, bet po vasaros laukia vėl tas pats. tik šį kartą adaptacija truks trumpiau ir bus lengvesnė....

Pagarbiai

Psichologė Vika Aniulienė

24. May 2010, 10:58

Laba diena,noriu Jusu patarimo,kaip padeti dukrytei priprasti lankyti darzeli.dukrytei rudeni bus 4m,siemet jau antri metai kaip lankome darzeli.Lopselio grupeje mergytes adaptacija buvo labai sunki,ji verke ir issiskiriant,ir pasilikusi.Sunkiausia budavo pokaituko metu,nes jai nepavykdavo uzmigti.Pradejus lankyti darzelio grupe situacija kiek pagerjo,dukra susitare,kad pokaituko gali nemiegoti,uztenka tyliai paguleti.Issiskyrimai jau nebuvo tokie sunkus,nors asara visada nubraukdavo.Pavasari vel prasidejo didziulis nenoras eiti i darzeli,kankinames visi:ir dukryte,ir mes,ir zinoma aukletojos.Mergaite yra rami,megsta ramia veikla,nelinkusi beprasmiam lakstymui,ja domina knygutes,deliones,siuzetiniai vaidmeniniai zaidimai.O grupeje dauguma vaiku yra judrus,beje grupeje yra tik trys mergaites.Jos drauges taip pat mieliau duksta su berniukais,nei zaidzia su lelytem.Galima sakyt,kad dukryte rimtesnio draugo,kuri domintu tokia pati veikla, neturi.Ar gali buti,kad tas nenoras yra todel,kad neranda bendraminciu?Paklausus jos,kodel ji nenori eiti i darzeli, ji atsako,kad ji labai pasiilgsta musu.Vasara darzelio nelankysime,turiu vilti,kad per vasara situacija pageres,bet gal galite patarti,kaip as galeciau padeti savo mazylei.Labai aciu