Ant puoduko: nuo gimimo ar vaikui panorėjus?

04. Dec, 02:36

Kada pradėti pratinti vaiką prie tualeto? Ir kaip tai daryti? Šiuo klausimu nesutaria net pediatrai ir vaiko raidos specialistai, ką jau kalbėti apie tėvus. Žinoma, tėvams norėtųsi, kad vaikas pradėtų naudotis tualetu kuo anksčiau, tačiau kiek toks noras realus? Ankstyvo (naujagimių ir kūdikių) mokymo šalininkai sako, kad realus, vėlyvesnio pratinimo prie tualeto šalininkai sako, kad ko benorėtų tėvai, vaikas tualetu pradės naudotis tuomet, kai bus tam pribrendęs – tik fizine, tiek emocine, tiek socialine prasme.   

Mokymosi naudotis tualetu būdus iš esmės galima suskirstyti į keturias grupes pagal tai, kada pradedamas mokymas ir kieno iniciatyva tai vyksta:

Kol mokslas neįrodė, kad vienas kuris metodas yra pranašesnis už kitą, tėvams nelieka nieko kito, kaip pasirinkti jiems priimtiniausią, kuris geriausiai atitinka jų požiūrį į vaikų auginimą ir auklėjimą. Pirmas svarbus klausimas, į kurį tėvai turi sau atsakyti, yra kada pradėti? Tiek ankstyvas, tiek vėlyvesnis mokymas turi savų už ir prieš. Štai ką teigia kiekvieno iš jų šalininkai:   

Ankstyvo mokymo šalininkų nuomonė:

Kodėl šis būdas. Tai yra natūralus, paprotinis mokymas, iki šiol naudojamas daugumoje Azijos, Afrikos ir Lotynų Amerikos šalių, ir iki 1960-1970 metų  taip pat buvęs norma Vakarų šalyse. Net jei vaikai iki 2-2,5 metų neturi tobulų įgūdžių, jie išmoksta pranešti tėvams apie tai, kad nori tuštintis. Todėl jau nuo vienerių metų jiems sauskelnių reikia labai retai (paprastai tik nakties metu ir kelionėse). Be to, tokie vaikai savarankiškai tualetu pradeda naudotis anksčiau (apytiksliai dviejų metų). Tai, kad iki 2-3 metų vaikas yra „nesubrendęs“ tualetui, yra sauskelnių gamintojų sukurtas mitas, kuris didina jų pardavimus: dauguma vėlyvo mokymo idėjų ir metodikų atsirado netrukus po to, kai buvo pradėtos gaminti pirmosios sauskelnės.

Kodėl ne vėlyvas mokymas? Laikui bėgant, vaikai pripranta prie sauskelnių, jaučiasi su jomis patogiai, tad turi mažesnę motyvaciją kreipti dėmesį į kūno siunčiamus signalus (o galiausiai jų ir nebepastebi). Be to, pradėti mokyti vyresnius vaikus nėra taip paprasta: jie yra mažiau priklausomi nuo tėvų, turi savo nuomonę, gali priešintis nurodymams, tad tėvų pastangų gali reikėti dar daugiau, nei mokant kūdikį.

Apie kūno signalų suvokimą.  Netiesa, kad kūdikis iki 1,5-2 metų nejaučia, kad nori ant puoduko. Jei kūdikis jaučia, kada jis alkanas, kada jam šalta, jis taip pat jaučia ir tai, kada tuštinsis. Dauguma vaikų „išsiduoda“ nutaisydami specifinę veido išraišką ar kaip kitaip, o atidūs tėvai šiuos „signalus“ pastebi. Pamažu tėvai išmoko vaiką suprasti, ką šie pojūčiai reiškia, ir ką jiems atsiradus reikia daryti.

Tėvų vaidmuo. Tėvai neturėtų laukti, kol vaikas išlavės tiek, kad galės tualetu naudotis pats, be tėvų pagalbos: juk tėvai nelaukia, kol vaikas pats išmoks pats pasigaminti pietus, valgyti šaukštu  ar išsimaudyti vonioje. Tėvai turi pagelbėti vaikui atlikti užduotis ir padėti lavinti įgūdžius. Tėvai be reikalo yra gąsdinami, kad jie turės nuolat „budėti“: kol vaikas yra mažas, jis bet kokiu atveju nėra paliekamas be priežiūros, tad ypatingų pastangų pastebėti jo „tualeto užuominas“ nereikia. Tai daugiau noro, o ne galimybių klausimas.

Higiena ir sveikata. Sauskelnės nėra higieniška. Nepadėdami vaikui atsisakyti sauskelnių, tėvai verčia jį būti nešvaroje. Jos tiesiog yra patogios tėvams, nenorintiems skalbti suterštų vaiko apatinių ir apskritai skirti daugiau laiko vaiko priežiūrai ir ugdymui. Anksti atsisakiusiems sauskelnių vaikams negresia su sauskelnėmis siejamos ligos ir infekcijos (iššutimai, bėrimai, pienligė, lytinių organų, šlapimo takų uždegimai). Kai kurie tyrimai ir stebėjimai rodo, kad anksti pradėti mokyti vaikai rečiau serga šlapimo pūslės ir šlapimo takų ligomis, taip pat rečiau turi šlapimo nelaikymo problemų.

Nauda vaikui, tėvams ir visuomenei. Paaugęs, vaikas labiau pasitiki savimi, jis neturi kompleksų šiuo klausimu. Tarp tėvų ir vaiko užsimezga glaudesnis ryšys, nes tėvai išmoksta stebėti ir atpažinti vaiko kūno kalbą, užuominas, nuotaikas, emocijas. Be to, tėvai ne tik sutaupo sauskelnėms, bet ir prisideda prie gamtosaugos ir ekologijos.

Vėlyvo mokymo šalininkų nuomonė:

Kodėl šis būdas? Net ir pradėjus mokyti labai anksti, vaikas tualetu visiškai savarankiškai išmoksta naudotis tik 2-3 metų. Taigi, rezultatas tas pats, o trunka ilgiau. Todėl vaiką reikia mokyti tuomet, kai jis jau būna išmokęs vaikščioti, moka nusimauti ir užsimauti kelnytes, pradeda suprasti tualeto paskirtį, gali suprasti nurodymus, atsakyti į klausimus. Paprotys pradėti mokyti anksti netinka šiuolaikinei visuomenei, nes yra atėjęs iš laikų, kuomet vaikus leisdavo bėgioti nuogais pasturgaliais, taip pat iš kultūrų, kuriose mamos nuolat nešioja savo vaikelius.

Kodėl ne ankstyvas mokymas? Iš vaiko reikalaujama, kad jis darytų tai, ko jis dar nesugeba ir nesupranta. Todėl vaikas be reikalo traumuojamas. (Ankstyvo mokymo šalininkų kontrargumentas: vaikas nėra traumuojamas, jei procesas vyksta pozityviai, be prievartos. Vėlyvas mokymas naudojant brutalius metodus taip pat traumuoja vaiką. Taigi esmė yra ne mokymo laikas, o kaip tai daroma). 

Apie kūno signalų suvokimą. Tik sukaukęs 1,5-2  metų vaikas gali kontroliuoti savo šalinimo sistemą, ji yra pakankamai subrendusi, kad galėtų būti ištuštinama rečiau ir gausiau. Iki apytiksliai dviejų metų amžiaus vaikas nesupranta tuštinimosi esmės, jo motoriniai įgūdžiai nėra pakankamai geri, kad jis pats galėtų susitvarkyti: sėdėti, nueiti iki tualeto, nusimauti ir užsimauti kelnes.

Higiena ir sveikata.  Sauskelnės yra higieniška, jei vaikas yra išmokomas pasakyti tėvams, kada reikia jas pakeisti.  Anksti atsisakius sauskelnių, yra didelė šlapių kelnių, suterštos patalynės ir baldų tikimybė – tai taip pat nėra higieniška.

Nauda tėvams, vaikui, visuomenei. Ankstyvas mokymas yra daugiau ne vaiko mokymasis naudotis tualetu, o tėvų bandymai suprasti vaiko kūno kalbą. Mama priversta nuolat stebėti vaiką ir reaguoti į jo siunčiamas užuominas, vietoj to, kad skirtų savo energiją ir laiką prasmingesnei veiklai. Jei sauskelnių atsisakoma anksti (1-2 metų), bus daugiau skalbimo, tad ekologijos aspektas nėra esminis. 

Kad ir kokiai nuomonei pritari, turėtum paisyti dviejų dalykų: pratybų metu nenaudok prievartos ir nebausk vaiko, kai jis padaro į kelnes. Tiek ankstyvo, tiek vėlyvo mokymo šalininkai sutaria: mokymasis daryti į puoduką yra natūralus raidos etapas, todėl už „klaidas“ bausti negalima. Juk neketini bausti vaiko už tai, jei jis pargrius žengdamas savo pirmuosius žingsnius, o juo labiau nesitiki, kad vaikas pradės sėdėti, vaikščioti ar kalbėti kelių žodžių sakiniais vos tau to panorėjus.

Straipsnis iš tėvų darželio. Nes jau nebežinau ką daryti kaip mažaja išmokinti ant tuoleto tuštintis. Tai visur ieškau info kaip tai padaryti.

31. Jan 2014, 22:38 giintariukasss

Sveika, palaukti dar mėnesiuką kitą 😀

31. Jan 2014, 22:26

sveikos mamytes.mum 1metukai,pratinames prie puoduko,bet kai pamato puoduka prasideda isterijos ir niekaip neiiseina jo pasodinti😕 ka patartumet daryti kad jis to puoduko tiek nebijotu😕

05. Dec 2013, 13:30

Pas mus tada ir baldus tektų suvyniot 😃

05. Dec 2013, 12:07

kai manasis lakste be rubu (mokinosi ant puoduko),tai kilima suviniojus buvau 😃

05. Dec 2013, 11:50 Ingaa

Bet nervų menkas taupymas, kai apšikinėja visą kilimą 😃 Mums taip buvo ne kartą 😃

05. Dec 2013, 11:38 Ingaa

Bandėm viska ir didžioji sėdo ant puodelio daryti, ir pas pažystamus važevom nes pas juos panašaus amžiaus mergaitė ir jau daro viską į puodą, bet nieko jei vienodai 🤔

05. Dec 2013, 11:24

*tas tai jo

05. Dec 2013, 11:24 mellisa

ta stai jo,bet uztad rubu nereikia plauti,o tai jau taupymas 😃

05. Dec 2013, 10:49

Be kelnių laikymas ne išeitis, reiks plauti grindis 😃

05. Dec 2013, 10:32

o tu nebandai ja vestis i tuoleta ir kartu sestis viena priesais kita?

05. Dec 2013, 10:31

darzelyje tikrai ismoks 😃

05. Dec 2013, 10:28

😃 pas pus baisiai šalta. Gyvenam pirmam aukšte tai pas mus šalta.. Kol buvo šilta tai ji visada būdavo plika rūra, ir jau eidavo į tuoletą o dabar. ji net pati nenori būti plika nes šalta ateina ir sako Brrr. Brrr.. 😃 atsineša rūbus kad tik aprenkt. iki kitų metų reikia išmokti nes į darželį.

05. Dec 2013, 10:04

manajam uz keliu dieneliu 3metukai ir tik sia vasara ismokome gyventi be pamperso

05. Dec 2013, 10:02

laikyk be kelniu (bent jau plauti nereikes 😃 )

05. Dec 2013, 09:58

Sveikos, vakar tiek prirašėt bet vakar žiauriai tingėjau rašyti ☺ 😃 manajai jau 2 m. ir 6 mėn. o ji dar nedraugauja su puodeliu nei su tuoletu 🤔 man jau depresija nežinau kaip išmokinti. vaikšto be tų pampersu bet va padaro į kelnes ir ji nusimauna, vėl ją aprengi sausais rūbais ir ji vėl laiminga. Man uošvenė sake kai padaro į kelnes lai vaikšto prisidirbus kai pamatys kad nemalonu tai pradės į tuoletą, bet jai tas nulis ji moka nusirenkti. 😕 😀

04. Dec 2013, 17:39 dafilka

Man tiesiog norisi pačio vaiko suvokimo, be prievartos, o iki 2-3 m. vistiek kažkas gausis 😀

04. Dec 2013, 17:36 mellisa

Ir as taip sakau,iki mokyklos bus ok viskas 😉 Nes aisku,visi vaikai yra skirtingi,vieniems ilgiau uztrunka,kitiems trumpiau 😀

04. Dec 2013, 17:29 dafilka

Aš duodu žaist su puoduku, stebiu kaip ji reaguoja į jį, skaičiau, jog naudinga vaikui pažaist, nors logiškai mąstant ne žaislas tas puodukas. Nespėju aš jos ant puoduko pasodint po miego, nes ji labai staiga nubunda ir vos tik nuimu pampersą jau būna pasiusiojus. Kartais aš nubundu, o ji viena sau žaidžia, tai būna spėjus ne kartą pasiusiot 😃 Manau, kad iki mokyklos išmoksim 😃

04. Dec 2013, 17:23 mellisa

as tai zaist neduodavau ir su puoduku,niu kazkaip man...kazkaip viskas palaipsniui gaunasi,gal kai pamiegojus buna dar mieguista uzsodint ,kazkoki ritmuka padaryt,kad pries megeli ir po ,bet po biski juk visi atsisako 😉 i mokykla dar nieks gal nejo su pampersu 😃

04. Dec 2013, 17:17

Aktuali ši tema mums ir net labai 😀 Daug domėjausi ir aš už tai, kad vaikas sąmoningai išmoktų naudotis puoduku, o ne nuo 4 mėn., kai dar nieko nesuvokia. Nupirkom saviškei puoduką 8 mėn. ir nieko, vos tik sodini ir tiesiog kaip kulka lekia nuo jo. Žaisti žaidimus su mano leidžiamais garsiukais tikrai nežadu, nes pakraupau nuo vaizdo, kai viešam tualete išgirdau visokius "ps ... ps" ir išėjo iš wc mamytė su kokių 3-4 m. pana.
Maniškei šiuo metu 1 m. 3 mėn. ir jau kuris laikas moka pati išsinešti pampersą - tai rodo, jog pagal raidą jau ateina šioks toks suvokimas ką ji ten padirbus (specialistai teigia, jog toks suvokimas pas vaiką atsiranda nuo 1,5-2 m.). Ant puoduko jau pasėdi minutę, bet ir tai prilaikoma, bando sodinti žaislus. Prisiusiojus ant kilimo lyg susigėsta ir valo rankyte 😃 Gal greitu laiku ir su puoduku pradės draugaut pagal paskirtį.

04. Dec 2013, 17:16

mes tai kai pradejo sedet tai ir sodinom,pries miegeli,po miegelio,jai nenoredavo,tai zaislais apkraudavau ir sedejom😀 paskui kai vaiksciot pradejo eidavo su teciu,pas man berniukas,tai eidavo su teciu nes idomu budavo ir jis greit ismoko ir vyriskai sysiot,universalais,ir i puodeli sysiodavo ir i tuoleta 😀 o be pampio tai,pietu miegelio paguldziau be pampio,tai pirma kart prisisiojo,o einant nakciai ta pacia diena,jau ismiegojo visa nakti sausas 😀 ir kazkaip lengvai cia mes issisukom tuo reikalu😀

04. Dec 2013, 16:48 Zylutee

oi ne,susimaisiau,cia tau 😃

04. Dec 2013, 16:48

sumaisiau,vysnine svaja atsakyma rasiau 😃

04. Dec 2013, 16:47

manasis pradzioj kai pradejo daryt i puoduka irgi visada isnesdavo,ispildavo (as praplaudavau o jis vel ispildavo),tada nuleisdavo vandeni.bet va,nebenesa ispilt🤔 dabar kai daro sysiuka tai dar ir tuoletinio popieriaus reik jam paduot 😃
zynai ka as dar darydavau pradzioj? eidavau kartu su vaiku i tuoleta,ir as noriu ar nenoriu visada nusimaudavau sau kelnes ir atsisesdavau ant tuoleto.taip jis mane megdziodavo ir atsysesdavo.ir sededavau tol kol jis padarydavo 😀 taip nedarai?

04. Dec 2013, 16:18

o tai kokio amziaus?

04. Dec 2013, 16:09 Ingaa

👍 Mes viska bandom, bet nieko. jau buvo pradėjus o dabar vėl nieko nebedaro kur stovi ten padaro ir net nesiruošiai eiti į tuoletą ir dar pašokinėja po ta balike. 🤔

04. Dec 2013, 15:53

mes pradzioj bandem,sodinom,bijojo,palikom,vel bandem ir kai jau atrode kad jau gerai,kazkas nutiko ir vel bijojo,isterijos buvo.palikom ramybeje.kai jau buvo 2metai.namuose budavo plikas,valiau balas.naktymis ir i lauka dejau pampius.viena karta pastebejau kad jau tuoj tuoj darys,staigiai perkeliau ant puoduko (aisku dalis buvo palikta ant grindu o dalis puoduke).va tada kazkoks luzis buvo,ir nebedare ant grindu o sedosi ant puoduko.kai pradejo lankyt darzeli sake kad nebutu jokiu pampiu,tai vaziuodavom skubiai i darzeli ir po jo namo nes bijojau kad nepadarytu.kai eidavom i lauka ilgesniam laikui uzdedavau pampi,bet jis kentedavo ir nedarydavo.siaip manau geriausia pradet mokint vaikuti vasara,nes tada namuose gali lakstyt pliku uzpakaliuku(vaikui lengviau nes nereik mautis kelnyciu,ir mamai nes nereik skalbt istysai).ir tiesa;bandem tas kelnaites kur isnyksta paveiksliukas,tai bent jau mano vaikas i ji visiskai neregavo

04. Dec 2013, 15:45 Ingaa

Galėjau ir daugiau įkelti, bet susilaikiau 😃 Ir dar jei vaikui jau 2.6 m. tai manau reikai butinai. Jau nebėra ko laukti. Bet kai vaikas bijo tai vėl neašku ką daryti. Man tai aktuolu gal kokiai mamytei dar reikės tai manau info nepamaišys.

04. Dec 2013, 14:59

nieko neskaiciau,as tik pasakysiu,kad as uz tai kai vaikas nores tada ir ismoks

04. Dec 2013, 14:58

tik neuzpyk

1 2