10 patarimų, kaip išauginti savimi pasitikinčią mergaitę

10 patarimų, kaip išauginti savimi pasitikinčią mergaitę

01. Jan 2014, 14:24 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Mergaitės dažniausiai gyvenimą pradeda visu greičiu - jos anksčiau pradeda kalbėti, yra socialesnės, geriau mokosi. Bet kažkada tarp pradinės ir vidurinės mokyklos jos, atrodo, praranda savo įkvėpimą ir sulėtėja. O tada viršų ima vyrai - kopia karjeros laiptais ir, rodos, labiau mėgaujasi gyvenimu.

Štai keletas patarimų, kaip ugdyti dukters pasitikėjimą nuo mažų dienų.

Skatinkite atkaklumą

Mokykite savo dukrą išreikšti savo poreikius suaugusiems ir pasakyti savo nuomonę bendraamžiams. Jeigu kitas vaikas negražiai elgsis su ja, padrąsinkite ją pasakyti: “Man nepatinka, kaip tu kalbiesi su manimi.”

Pagalvokite apie komplimentus

Kai kalbatės su dukterimi, kokia protinga ji yra, papildykite tai konkrečiais pavyzdžiais. Pasakykite jai, jog jums patinka jos puiki atmintis ar kaip gerai ji išmano savo dinozaurų rūšis.

Girkite už pastangas

Na, taip, gal ji ir nėra muzikos genijus ar geriausia artistė planetoje, bet ji tikrai nusipelnė pagyrimo, jog jos rezultatai geresni nei praėjusį mėnesį. 

Padėkite suprasti, kodėl ji kartais būna palikta

Paaiškinkite savo mergaitei, jog tai, kad jos nepakvietė į gimtadienį ar nepasirinko per žaidimą, nereiškia pasaulio pabaigos. Ir kai kitas vaikas sako: “Tu negali būti mano draugė”, tai greičiausiai reiškia, jog jam tiesiog bloga nuotaika, o ne ji dėl to kalta.

Skatinkite stengtis

Nebėkite iškart padėti nupiešti piešinį ar atlikti kokią nors užduotį už savo mažąją dukrytę. Jeigu ji paprašys pagalbos - paskatinkite kelias minutes dar pasistengti pačiai, o tik tada padėkite.

Nerinkite sporto šakos už ją

Mergaitės dabar gali užsiimti bet kokia sporto šaka. Jeigu ji nori lankyti gimnastiką ar futbolo treniruotes, išbandykite abu užsiėmimus ir suprasite kur ji yra imlesnė. Nenuspręskite už ją kokio sporto jai reikia - ji tikrai gali išsirinkti pati.

Nespręskite apie jos stipriąsias ir silpnąsias puses

Vien dėl to, jog ji yra mergaitė, tai nereiškia, jog ji mažiau sportiška ar privalo gražiai piešti. Taip pat, kaip ir tai, jog ji nemėgsta žvejoti ar stebėti krepšinio varžybų. Stebėkite kas jai patinka ir tik tada žinosite kur ji stipri, o kur ne. 

Skatinkite sveiko kūno įvaizdį

Kai ji klaus: “Ar aš graži?”, entuziastingai atsakykite - TAIP! Ir pabandykite apibūdinti tai veiksmu: “Tu atrodei nuostabiai savo šokių būrelyje” ar “Tavo akys ant scenos tiesiog spindi”.

Vyresnei mergaitei tikrai naudinga išgirsti, jog modeliai žurnaluose nėra tikros mergaitės ar moterys ir tai tik fotografų sugalvota iliuzija, kuri padaro jos plonesnes ir tobulesnes, nei yra iš tikrųjų. 

Paruoškite seksizmui

Net ir dabar kai kurie žmonės mano, jog merginos negali daryti to paties, kaip berniukai. Jeigu pastebėsite, jog jūsų dukra žiūri filmus ar laidas, kur merginos tik stovi nuošalyje, o viską daro vyras - paaiškinkite, kad tai labai skiriasi nuo realaus gyvenimo. 

Rodykite teigiamą moters modelį

Pasinaudokite kiekviena galimybe, kai žiūrite žinias ar skaitote laikraštį ir parodykite dukrai moterį - politikę, sportininkę, gydytoją - kuri gali viską. Knygos apie stiprių charakterių moteris - taip pat puiki idėja.