12 naudingų užsiėmimų su planšete ar išmaniuoju telefonu

12 naudingų užsiėmimų su planšete ar išmaniuoju telefonu

29. Dec 2014, 12:45 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Spėjame, kad bent keliems vaikams Kalėdų senelis iš savo maišo ištraukė išmanųjį telefoną ar planšetę. Gal taip buvo jūsų šeimoje? Tuomet prieš dūsaudami, jog “vaikas akis sugadins” ir veltui leis laiką spoksodamas į šią elektroninę plokštę, paskaitykite kaip tai galite pakeisti. 

12 naudingų užsiėmimų su planšete ar išmaniuoju telefonu:

1. Žvaigždžių stebėjimas

Nebūtina keliauti į observatoriją ar nusipirkti teleskopą, kad galėtumėte geriau susipažinti su dangaus grožybėmis. Pavyzdžiui nemokama programa “SkyView” supažindins su žvaigždynais, svarbiausiomis žvaigždėmis ir galėsite pažiūrėti kas virš jūsų galvos.

2. Mokykitės kalbų

20141229104157-72101.jpg

Daugybė žmonių telefonus ar planšetes išnaudoja kalbų mokymuisi. Pamirškite buką žodžių kalimą iš knygų pogramėlės "Babbel" ar "Duolingo" moko smagiai, jums reikia atlikti įvairias užduotis, garsiai ir teisingai perskaityti užsienio kalbos žodžius (programa girdi ir tikrina) ir taip pat bendrauti forume. Tiesa, mokytis galima tik iš užsienio į užsienio kalbą (anglų-prancūzų-vokiečių-ispanų ir pan.)

3. Išbandykite muzikos intrumentus

Suprantama, griežti violančele telefonu neišmoksite, bet pianino pradmenis ar net ukelele (mini gitara) pradžiamokslį tikrai gausite. Pasinaudokite ne tik įvairiomis programėlėmis, bet ir video filmukais!

4. Rašykite blogą

Šis užsiėmimas ypač tinka vyresniems pradinukams, kurie jau puikiai skaito, moka rašyti ir trūksta tik patirties minčių raiškumui. Vaikas gali rašyti blogą apie matytus filmukus, perskaitytas knygas, padarytus darbelius ar net vaikiškus receptus - tegu išbando save rašytojo amplua! Viena patogiausių platformų blogui - blogas.lt, o prieš spaudžiant “publikuoti” peržiūrėkite turinį jūs.

5. Lavinkite smegenis

Ne visi kompiuteriniai, telefoniniai, planšetiniai žaidimai blogi! Atminties žaidimai, įvairios dėlionės, loginių sprendimų reikalaujantys žaidimai puikiai lavina tiek didelio, tiek ir mažo smegenis.

6. Gerinkite įgūdžius

20141229103923-33277.jpg

Kompiuteriniai įrenginiai padės ir geriau išmokti skaityti arba skaičiuoti. Lietuviškos programos “Raidelės”, “Skaičiukai” tinka ir ikimokyklinukams. Vos pradėjusiems skaityti rekomenduojame programą “Robotukai” (ismaniejirobotai.lt). Gaila, bet puikus edukacinisprojektas Frepy.eu neveikia planšetėse ir telefonuose.

7. Skaitykite knygas

Parsiųskite vaikams paprastų, spalvingų knygučių į jo planšetę ir jam tikrai bus smagiau skaityti nei tikrą. 

8. Rašykite laiškus

Taip pat skaitymą labai skatina... elektroninių laiškų rašymas! Susirašinėkite jūs arba suraskite kitų vaikų, kuriems būtų įdomu siųsti ir gauti laiškus! 

9. Stebėkite orus

Išmokykite vaiką naudotis įvairiomis orus prognozuojančiomis programomis ir turėsite nuosavą sinoptiką. Meteo.lt puikiai vaizduoja besikeičiančio oro srautus kas kelios valandos - pamatysite kaip ateina šilto, šalto oro bangos, keičiasi slėgis ar kyla vėjas. Kitos programos (pvz. “Windguru”) parodo įvairius oro rodmenis (net vėjo gūsius) kas valandą. 

10. Stebėkite lėktuvų kelią

20141229104050-64966.jpg

Gal virš jūsų namų dažnai pradunda lėktuvai? Puiki programa “Flightradar24” rodo visus skrydžius tiesiogiai. Galite matyti ne tik kur lėktuvai skrenda, bet ir kokio dydžio, rūšies jie yra!

11. Pažinkite kitus miestus

Nėra galimybių nuvykti į Romą ar Paryžių? Pakvieskite vaikus pasivaikščioti nepažįstamo miesto gatvėmis virtualiai naudojant Google Street View!

Taip pat galite aplankyti ir muziejus - įveskite į paiešką “online museum” ir daugelis pasaulio muziejų pasiūlys jums turus internetu.

12. Išmokite piešti

20141229104249-35183.jpg

Žingsnis po žingsnio naudodami įvairias programėles (ieškokite "learn to draw" arba "draw step by step") ar tiesiog stebėdami youtube įrašus galite išmokti piešti įvairiausius dalykus! Įdomu ne tik vaikams, bet ir mamoms!

Kokias dar naudingas ir įdomias programas naudoja jūsų vaikai ar jūs?