14 būdų parodyti vaikui, kad jį myli

14 būdų parodyti vaikui, kad jį myli

18. Feb 2015, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Nereikia laukti Valentino dienos ir tik tuomet išpažinti meilę savo vaikams. Tai būtina daryti kasdien, todėl būtent ir ne meilės dieną dalinamės idėjomis, kaip ją išreikšti. Šie patarimai parengti Amerikos pediatrų akademijos (AAP).

  1. Naudokite daug teigiamų ir skatinančių žodžiais kalbėdami su vaiku. Stenkitės vengti sarkazmo ar tyčiojimosi ir atsikratykite „padėk į vietą“ žodžių savo, kaip tėvų žodyne. Vaikai dažnai nesupranta jūsų tikslų, o jei ir supranta, šie žodžiai gali neigiamai įtakoti tarpusavio bendravimą.
  2. Įdėkite papildomų pastangų rodydami gerą pavyzdį, kaip reikia bendrauti su kitais žmonėmis namuose ir visuomenei. Naudokite tokius žodžius kaip "Atsiprašau", "prašau" ir "ačiū".
  3. Iš karto ir su meile atsakykite į vaiko fizinius ir emocinius poreikius. Išklausykite savo vaiką, kai jis nori pasikalbėti, net jei tai ir nėra geriausias laikas jums. Paklauskite "Kaip praėjo diena?“ -iIr išklausykite atsakymą.
  4. Kai jūsų vaikas yra piktas ar blogos nuotaikos, greitai jį apkabinkite, prisiglauskite, paglostykite ar parodykite kitą meilės ženklą į kurį jis reaguoja. Pakalbėkite apie tai kai vaikas jausis geriau.
  5. Nenaudokite smurto. Tėvai turėtų pradėti naudoti apdovanojimų ir apribojimų sistemą daug metų iki paauglystės, kad vaikams skatintų stiprybę ir padėtų spręstų problemas paauglystėje. Jei bet kokio amžiaus vaikas sulaužęs taisykles lieka nenubaustas, tai skatina laužyti ir daugiau taisyklių.
  6. Suplanuokite praleisti laiką vieni su jūsų mažu ar paaugliu vaiku ir darykite kažką, kas jam patinka. Skatinkite vaikus būti aktyvus, eikite pasivaikščioti, važinėkite dviračiu ar žaiskite kamuoliu su ja. 
  7. Kalendoriuje pažymėti šeimos žaidimų vakarus, taip visi matys, kad laiko leidimas kartu kelia džiaugsmą. Kiekvieną dieną pažymėkite kitą šeimos nario vardą, tas asmuo parinks vakaro žaidimą.
  8. Jei įmanoma, įsigykite naminį gyvūną. Augintinis gali padėti vaikams geriau jaustis, ypač sergantiems lėtinėmis ligomis ar su negalia, didins jų fizinį aktyvumą, stiprins jų jausmus, ir suteiks galimybę kažkuo rūpintis.
  9. Vienas iš geriausių būdų, kaip jūsų vaiką išmokyti pasirinkti gerą maistą - paskatinti jį gaminti su jumis. Įtraukite jį į visą procesą, nuo meniu sudarymo, maisto produktų pirkimą, maisto ruošą ir serviravimą. Nuostabu, kai šeimos kiek įmanoma dažniau valgo kartu. 
  10. Kaip jūsų vaikas paauga, jis didžiąją laiko dalį skiria įgūdžių tobulinimui. Jūs kiek įmanoma turite padėti, skatinant ir suteikti priemones. Pradėkite skaityti vaikui knygutes nuo šešių mėnesių. Pirmuosius dvejus metus venkite televizoriaus ir monitoriaus. Televizoriaus žiūrėjimo laiką geriau skirkite pasikalbėjimui su savo vaikais. Ribokite kompiuterinius žaidimus.
  11. Jūsų vaiko sveikata labai priklausys nuo to kiek ja daug rūpinsitės ir teiksite dėmesio ankstyvaisiais metus. Reguliariai lankykitės pas gydytoją, mokykite jį kaip apsaugoti nuo traumų, skatinkite sveikos mitybos įpročius, užtikrinkite pakankamą miego laiką, fizinį aktyvumą ir mankštas vaikystėje - taip stiprinsite ir kūną ir protą.
  12. Skatinti vaiko santykius su draugais, broliais, seserimis ir bendruomenės nariams. Pakvieskite draugus ar kaimynus kartu išgerti arbatos, gaminti maistą, kartu žaisti žaidimus ar kai reikia ištieskite pagalbos ranką. Taip pat skatinkite vaiką sportuoti ir dalyvauti komandinėje veikloje.
  13. Vienas iš svarbiausių dalykų, jums kaip tėvams, yra padėti vaikui įgyti savigarbos. Vaikas turi nuolat jausti jūsų paramą kad atrastų savo stipriąsias puses. Jūs turite juo tikėti, kad ir jis išmoktų tikėti savimi. Mylėkite jį, leiskite laiką kartu, išklausykite jį ir mokykitės iš savo klaidų ir sėkmių – visa tai šio proceso dalis.
  14. Nepamirškite pasakyti: "Aš tave myliu" bet kokio amžiaus vaikams!

Kaip jūs parodote savo vaikams, jog jį mylite?