Kaip stiprinti vaiko ryšį su gamta?+ LAIMĖKITE knygą „Kaip užauginti gamtos vaiką“

Kaip stiprinti vaiko ryšį su gamta?+ LAIMĖKITE knygą „Kaip užauginti gamtos vaiką“

10. Jun 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būti gamtoje, pažinti gamtą – svarbiausias harmoningos vaikystės uždavinys, kurio įgyvendinimas turi įtakos fizinei ir emocinei vaiko sveikatai.

Pasaulyje nuolat atliekami tyrimai liudija, kad laikas ir patirtys gamtoje – būtiniausia sveiko vaiko gyvenimo dalis. Gamta teikia neįkainojamos naudos pažintinei, emocinei, socialinei žmogaus raidai, mažina įtampą, skatina sutelkti dėmesį. Deja, šiuolaikiniai vaikai žaidimams lauke teskiria menkutę dalį laiko, o tėvams trūksta elementarių žinių, kaip kurti ir padėti išlaikyti tvirtą vaiko ryšį su gamta.

Kaip vaiką nuvilioti nuo televizoriaus  ar kompiuterio ekrano, kokių žaidimų ir veiklų lauke pasiūlyti ir... kaip būti gamtoje? Paleontologas Scottas D. Sampsonas knygoje „Kaip užauginti gamtos vaiką“ siūlo išbandytus metodus, kurie padės vaikui prisijaukinti gamtą (VAGA).

20160607130402-21726.jpg

Štai keletas gairių, kaip sugundyti vaikus būti gamtoje:

Kuo daugiau laiko praleiskite gamtoje ir domėkitės ja

Yra taisyklė – negalite iš vaiko reikalauti to, ko patys vengiate. Mažai tikėtina, kad vaiką suviliosite knygomis, jei jis nėra matęs, kaip skaito tėvai. Taip pat ir su gamta: jei Jums nebus įdomi gyvūnija bei augalija, o pasivaikščiojimai gryname ore asocijuosis su pareiga, o ne su malonumu, tuomet nenustebkite, kad vaiką bus sunku atplėšti nuo kompiuterinių žaidimų. Organizuokite vaikams savaitgalines išvykas į mišką, gamtos muziejų, zoologijos sodą ir patys domėkitės augalija bei gyvūnija, kad galėtumėte vaikams papasakoti apie gamtą. Vaikai kartais patys nepastebi jos žavesio, ypač gyvenantys mieste.  

Tyrinėkite aplinką kartu su vaiku

Šiam tikslui įgyvendinti svarbiausias tėvų laikas ir dėmesys. Būdami su vaiku pažįstamoje jam aplinkoje (net jei gyvenate mieste, o vienintelė gamta yra lopinėlis žolės aplink namą), ugdysite ne tik įprotį būti lauke, bet ir pažinti gamtos įvairovę, kurios knibžda net Jūsų kieme. Darykite su vaiku lesyklėles, maudyklas paukščiams, mokykite sodinti augalus ir pan. Norėdami sukurti glaudų vaiko ryšį su gamta,  suteikite vaikui kuo daugiau informacijos apie supančią aplinką. Ar bandėte vaikui rodyti skruzdėlyną ir pasakoti apie skruzdžių gyvenimą? O gal vaikas jau pats nemažai žino apie gamtą ir gali papasakoti Jums? Mažieji mėgsta kapstytis smėlyje ir pan., galbūt juos sudomins pasakojimas apie paleontologo profesiją? 

Sėdėkite, vaikštinėkite, žaiskite: svarbiausia – potyriai

Anot autoriaus, geriausia natūralioje gamtoje lankytis kasdien arba ne rečiau kaip tris–penkias dienas per savaitę. Jei laukan vaikai išsirengs tik retsykiais, su gamta susidraugauti nebus lengva. Nesvarbu, ką nuspręsite veikti lauke, greičiausiai vaikui tai teiks tik geriausias emocijas: aktyviai žaisdami gryname ore, vaikštinėdami ar tiesiog ramiai sėdėdami tikrai atrasite kažką įdomaus ir vertą dėmesio. O galbūt vaikas jau pakankamai ūgtelėjęs ir geba fotografuoti? Tegu išsirenka labiausiai patikusias detales, jas užfiksuoja, o vėliau – pasakoja apie patirtą įspūdį. 

Tai tik keletas rekomendacijų, kaip pakviesti vaikus į gamtą,  kurias siūlo knygos „Kaip užauginti gamtos vaiką“ autorius Scottas D. Sampsonas. Gamtos pasaulis yra nepaprastai įdomus ir faktas, kad vaikai mieliau renkasi sėdėti prie kompiuterio, o ne ieškoti nuotykių lauke, kelia rūpestį: silpsta vaikų ryšys su gamta, t.y. kompiuterinių žaidimų ir animacijos pasaulis jiems kur kas artimesnis ir labiau pažįstamas nei gamta.

Technologijos ir gamta gali gyventi harmonijoje! Tik nereikia pamiršti, kad technologijas vaikas atras ir susidomės labai greitai, bet gamtos pažinimą apleis dar greičiau. 

KONKURSAS knygai laimėti!

Komentaruose parašykite - kaip jūs leidžiate laiką su vaikučiais lauke, kokių užsiėmimų ir įdomybių prigalvojate. Idealu, jei atsiųstumėte ir nuotraukų!

Laimėtoją rinksime birželio 16 d.

irmantaite irmantaite 16. Jun 2016, 00:06

su vaikais dažnai einame pasivaikščioti į netoli namų esančias pievas. Labai smagu klausytis paukščių čiulbėjimo kai jų nematai. Eidami apžiūrim pamatytus vabalus, akimis nulydim praskrendančius drugelius. Stebime kaip keičiasi medžiai, kaip jie pasipuošia žaluma. Turime kaimą kur jie turi visišką laisvę gamtos pažinimui: uosto, skina, ragauja, mato gamtos pokyčius, kaip ''atsiranda'' obuoliai, uogos ar daržovės. Kaskart tik atvykę apeinam sodą ir aplankom vaikų ąžuoliukus. Miško irgi neaplenkiam, ten juk viskas kitaip nei sode 😀 renkam konkorėžius, uogas, įdomesnes šakas. Iš pajūrio kas kartą akmenukų prisirenka. Dabar jau renkam pievos gėles ir augalus. Džiovinsim, darysim darbelius iš jų 😀

jugile jugile 13. Jun 2016, 21:14

Tyrinėjame nuo pat mažens. Iš pradžių tai būdavo pirštukų braukimas per žolę, smėlį, akmenis ir įvairius paviršius. Vėliau-lakstymas basomis po rasotą pievą. Beabejo ir visi lauko žaidimai: smėlio dėžėje, sūpynės, muilo burbulų pūtimas ir kt... Taip pat rudenį mėgstame rinkti medžių lapus ir kaštonus, giles... Vėliau iš tų giliukų ir kaštonų dėliojame paveikslėlius. Praenant pro kokį medį ar gėlę vis pasakau pavadinimą, patys bando atskirti kuris tai medis... O dar kaip patinka eiti su močiute į daržą ir laistyti šiltnamį!

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 13. Jun 2016, 14:32

Mes sūneliui stengiamės parodyti kuo įvairesnę gamtą: pievą, pušyną, pajūrį, taip pat stebime besikeičiančius orus bei dangaus kūnus. Vasarą stengiamės kiek įmanoma dažniau vaiką paleisti basą, kad pajustų kas tas smėlis ir kas tie spygliai 😀 Viską čiupinėjam, kas galima - paragaujam. Apkabinam medžius ir paglostom bei pauostom gėles. Kieme smagu rasti įvairių šakelių, konkorežių ir akmenukų - tai puikūs, lavinantys fantaziją žaislai 😀

margarita2 margarita2 13. Jun 2016, 09:08

Nargrinejam, tyrinejam, klausomes gamtos garsu. Renkam uogas, grybus, riesutus. Arba tiesiog gulim ir ziurim i dangu😀

Dovileab Dovileab 11. Jun 2016, 15:07

Nuo pat kūdikystės kartu su vaikučiu žiemą vasarą keliaujame į lauką 😀. Ypač mėgstam važiuoti pas senelius į sodybą ar pas močiutę į sodą. Ten tyrinėjam augaliukus, padedam močiutei laistyti augaliukus, lakstom po laukus, kartais lauke užmiegam ir pietų miegelio 😀! Taip pat aplankom įžymias Lietuvos vietas - Puntuko akmenį, Anykščių Lajų taką, nuvažiuojame prie jūros 😀! O pastaruoju metu augant vaikučiui atrandam vis naujų žaidimų gamtoje - žaidžiame su akmenukais, lapais, pagaliukais, iš smėlio kepam pyragus, važinėjam dviratuku, nešamės kamuolius į lauką, einame suptis ant supynių 😀! Šią vasarą laukia dar daugiau smagumų - grybų ir uogų rinkimas miške, maudynės ežere, žaidimai smėlio dėžėje pas močiutę sode 😀!

Grumbolciki Grumbolciki 10. Jun 2016, 22:34

Kol dukrytė dar pati nesėdi,nevaikšto,o tik vartosi ir bando šliaužioti,tai mūsų leidimas lauke pasivaikščiojimai ir stebėjimai kas vyksta gamtoje😀

 ♡saldžioji braškytė♡ ♡saldžioji braškytė♡ 10. Jun 2016, 14:42

Kol esame mazi,uztenka tik su vezimeliu pasivazineti,veliau eisime pestute visur,tyrinesime ir bandysime kazka naujo vis atrasti ;]

Solveiga25 Solveiga25 10. Jun 2016, 12:39

Mes su savo mažuoju Matuku leidžiame laiką įvairiai. Kiekvieną dieną sugalvojame vis kitokių pramogų. Kai lauke gražus oras, stengiamės kuo daugiau būti lauke. O štai ką mes veikiame: piešiame kreidelėmis, supamės lauko sūpynėse, pynėme pienių vainikus, statome smėlio pilis, maudomės baseine, susipažinome su mažuoju viščiuku, bandėme įkvėpti gėlių skleidžiamą nuostabų kvapą ir dar daugybę pramogų, kurios atsispindi mūsų pateiktose nuotraukose.