3 patarimai, kaip teisingai pagirti vaikus

3 patarimai, kaip teisingai pagirti vaikus

29. Sep 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Anot specialistų, pagyros padeda skatinti vaikų elgesį tokį, kokio mes iš jų tikimės.  Bet neretai pamirštame, o gal net nesusimąstome, jog vaikui augant turi keistis ir pagyrimai.

"Vaikystės sodo" pedagogė Renata Lukočiūtė-Pozlevič sako, jog dažnai mes, tėvai ir mokytojai, vaikus mėgstame girti tokiais žodžiais kaip "koks tu šaunuolis, kaip gerai pasielgei, nuostabus vaikas", ypač dažnai girdime "šaunuolis" - šis žodis malonus girdėti vaikui ir sakyti tėvams, bet iš tiesų jis yra abstraktus ir neskatina vaiko tobulėti.

Abstraktūs pagyrimai neskatina vaiko susimąstyti, kas buvo gerai, ką jis gerai ar tinkamai padarė ir pan. 

Dažnai tėvai, ką nors veikdami - gamindami ar sėdėdami prie kompiuterio, neįsigilina, ką vaikas pasakė ar padarė, mes tik linkčiojame galvą ir pritariame - "taip taip, viskas gerai, puiku", bet neprisėdame su juo, neįsigiliname, ką jis konkrečiai nupiešė, kur ką sukonstravo.

Anot pedagogės, mes dažniau turėtumėme stabtelėti kasdienybėje ir suklusti, kaip vaikui sekasi. Pagyrimas turėtų būti ne abstraktus, o tarsi meškerė į ateitį, kuri padėtų vaikui suvokti, kaip elgtis vėliau, pvz. sakykime "gerai padarei užduotį, bet žiūrėk, ką dar galėtume geriau išspręsti", "gražiai nupiešei mišką, o jeigu dar nupieštum saulutę, ką dar norėtum nupiešti? ir pan.

Jei norime ne tik tuščiai apiberti mažylį gražiais žodžiais, bet iš tiesų palaikyti savo vaiką ir skatinti jį mokytis, tobulėti – turėtume laikytis kelių paprastų taisyklių:

PIRMOJI TASYKLĖ - nors trumpam, bet nuoširdžiai įsigilinti į tai, ką vaikui pavyko atlikti;

ANTROJI TAISYKLĖ – giriame vaiką konkrečiai, o ne abstrakčiai. Tuomet sakysime jam ne tiesiog “tu šaunuolis, gražus piešinys”, o “kiek daug šį kartą spalvų tu panaudojai...piešinys atrodo tikrai nuotaikingas”.

TREČIOJI TAISYKLĖ - pagyrimais akcentuojame elgesį, kurio tikimės.

Kaip dažnai turėtume pagirti savo mažylį?

Anot "Vaikystės sodo" pedagogės R. Lukočiūtės-Pozlevič, girti vaiką galime tiek, kiek norisi, bet tai turi būti nuoširdu, nes vaikas jaučia, kur mes tik sakome "gerai gerai, šaunuolis" ir kur tai skamba tikrai nuoširdžiai ir su meile.

Taigi, formulės, kiek reikėtų girti vaiką, kad nebūtų nei per daug, nei per mažai - nėra. Vadovaukimės savo motiniška ar tėviška nuojauta. Bet kad vaikus girti reikia – faktas. Juk vaiko prigimtyje užkoduotas noras būti geram. 

Kaip dažnai giriate savo vaikučius? Už ką? Kokius žodžius dažniausiai minite?