5 patarimai, kaip elgtis su vyresnėliu, gimus pagrandukui

5 patarimai, kaip elgtis su vyresnėliu, gimus pagrandukui

29. Apr 2015, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Dar vienas šeimos narys - džiaugsmas ir tėvams, ir broliams bei seserims. Tiesa, pastariesiems jis laikinai išblėsta, kai supranta, jog su broliuku nei pažaisti, nei kitaip užsiimsi. Dalinamės patarimais, kaip palengvinti vyresnėlio naštą priprantant prie jaunesnio namų gyventojo.

1. Garsiai pasakykite kūdikėliui, jog jis turės palaukti kol kažką padarysite su vyresnėliu. Kažką primena? Dažniausiai ši situacija būna atvirkštinė ir vyresnėliai tampa mažiukų "įkaitais", kol jiems pakeis sauskelnę, pamaitints, perengs... Kartais būtina parodyti jog vyresnieji taip pat labai labai svarbūs.

2. Padovanokite vyresnėliui kūdikį-lėlę ir kartu rūpinkitės savo kūdikėliais. Juk labai dažnai vyresnėliai nori padėti aprengti mažiuką, o dėl saugumo juk ne visada tai galima, todėl turėti savo kūdikėlį jam patiks. Kai užsiimate su mažiuku, tegu vyresnėlis tai kartoja su lėle. 

3. Pasirūpinkite lengvais užkandžiais vyresnėliui, kuriuos pats galėtų valgyti be papildomos pagalbos. Ne visada spėsite laiku paruošti pietus, todėl paranku turėti sūrio lazdelių, javainių batonėlių ar kitų smulkių užkandžių, kuriuos vaikas galėtų pasiimti pats ir be jūsų pagalbos suvalgyti. Čia tiems momentams, kai mažylis rėks nuo pilvo skausmų, jūs dar nebūsite pusryčiavusi (nors jau pavakarė), kažkas skambins telefonu, katė išlies grietinę, o vyresnėlis zys, jog nori valgyti.

4. Pažiūrėkite kartu filmą. Jeigu vienintelė veikla yra ta, kurią jūs galite daryti gulint ant sofos (nes blogai jausitės ar niekur negalėsite išeiti iš namų) - surenkite kino seansą namuose. Leiskite vaikui išrinkti filmą, pasikalbėkite kaip sekasi ir pajuskite ryšį.

5. Padėkite išlieti energiją šokant. Suraskite dainelių, kuriose atliekami tam tikri judesiai ("Pirato mankšta" ar net "Makarena") ir leiskite vaikui išsidūkti. O jūs galėsite likti ant sofos su kūdikėliu ir paploti už pastangas.

Kaip rodėte dėmesį vyresniam vaikui, kai į šeimą pasibeldė pagrandukas?