6 netikėtumai darželio kalėdiniame renginyje

6 netikėtumai darželio kalėdiniame renginyje

11. Dec 2013, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šią ir kitą savaitę daugelyje vaikų darželių vyksta kalėdiniai renginiai su Kalėdų seneliu ir snieguole, mažieji kiškučiai, meškinai, princesės ir piratai dainuoja daineles, deklamuoja eilėraščius. Tačiau neretai atsitinka taip, kad mažylis pamiršta eilėraštį, per klaidą negauna dovanos ar pravirksta išsigandęs Kalėdų senelio. Kaip elgtis tokiais atvejais? Štai keletas situacijų ir patarimų.

Vaikučiui nedavė norimo vaidmens

"Mano dukra norėjo būti pagrindine princese kalėdiniame vaidinime, o tiesiog buvo kiškiu ir gavo išmokti vos dvi eilutes, tad liko nepastebima" – skundžiasi mama. Dažniausiai tuo, kuo būna vaikai kalėdinių renginių metu, skundžiasi ne patys vaikai, o tėvai: „nedavė mano vaikui pasireikšti“, „nepakankamai įvertino“, „renkasi tik numylėtus vaikus“. Tačiau iš tiesų auklėtojai ir pedagogai žino kiekvieno vaiko sugebėjimus, kaip jis raiškiai kalba, ar garsiai dainuoja ir kaip jis gali geriausiai atsiskleisti prieš pilną salę žmonių.

Kaip elgtis?

Objektyviai įvertinkite savo vaiko sugebėjimus ir norus. Jei esate įsitikinusi ir dėl vieno, ir dėl kito, ramiai apie tai su auklėtoja pakalbėkite. Jei nepavyksta padeklamuoti eilėraščio darželyje, kurį vaikas nori, tegu jį padeklamuoja namuose.

Nepatiko šventinis kostiumas

Renkant kalėdinę kaukę ar kostiumą, atkreipkite dėmesį į du momentus. Pirma, apsirengimo kodas darželio šventėje. Jeigu auklėtoja sako, kad mergaitėms, pvz. reikia baltos palaidinės ir juodų „češkių“, vadinasi, geriau taip ir aprengti, o ne su rožine suknele ir baltais bateliais. Priešingu atveju, pirmiausia nejaukiai šventės metu jausis pats vaikas. Antra, šventinė apranga pirmiausia turi patikti vaikui, o ne jums.

Kaip elgtis?

Iš anksto aptarkite su vaiku ir grupės auklėtoju, kuo jūsų atžala bus šventės metu ir kuo vilkės. Auklėtojas pasakys, ar bus karnavalas ir kokių kostiumų reikėtų, o vaikas tegu pasako, kuo jis norėtų būti ir kuo vilkėti. O jūsų užduotis – rasti kompromisą.

Išsigando Kalėdų senelio

Dažnai tai nutinka su pačiais mažiausiais pirmojo šventinio pasirodymo metu. Nedažnai, bet būna, kad mažylis, pamatęs Kalėdų senelį ar kokį neigiamą personažą, pvz velnią/raganą, ima ir pratrūksta ašaromis. Iš pradžių nuraminti bando auklėtojai, o jeigu nepavyksta – kviečia tėvelius.

Kaip elgtis?

Jeigu vaikas dalyvaus pirmajame darželio kalėdiniame vaidinime, dar namuose pakalbėkite su juo apie tai, kas jis bus, ką pamatys, kas ten dalyvaus. Papasakokite apie Kalėdų senelį, koks jis ir pan., kad mažylis kuo mažiau bijotų. Jeigu jis vis tiek ėmė verkti renginio metu, nuraminkite jį koridoriuje, tik nebarkite ir nekaltinkite bailumu.

Mama negalėjo atvykti

Vaikams labai svarbu, kad tėvai dalyvutų salėje, plotų ir džiaugtųsi, o po to ir pagirtų. Tačiau ne visi tėvai turi galimybę ištrūkti iš darbo dieną.

Kaip elgtis?

Jei darbe neišleidžia ateiti į darželinuko šventę, jūs susirgote ar yra kitos nepalankios aplinkybės, pasistenkite, kad į šventę nueitų tėtis, močiutė ar kitas artimasis palaikyti vaikučio. Būtinai paaiškinkite vaikučiui iš anksto, kodėl negalėsite dalyvauti jo renginyje, priminkite, kad jį labai mylite, kad jums labai norisi pažiūrėti vaidinimo ir kad labai liūdna, kad negalite dalyvauti. Paprašykite, kad artimieji būtinai nufotgrafuotų ar nufilmuotų šventę, vėliau pažiūrėkite foto ar video kartu.

Pamiršo eilėraštį

Visi laukia, klausosi, o vaikas tyli arba pradeda verkti, pamiršęs žodžius.

Kaip elgtis?

Kaip nekeista, tai nutinka, jei tėvai persistengia mokydami ikimokyklinuką eilėraščio atmintinai, prašo vis kartoti namie ir staiga vaikas viską pamiršta. Kai vaikas kasdien girdi, kaip svarbu teisingai viską pasakyti ir nesuklysti, jis taiga susijaudina, ima bijoti, kad nepateisins tėvų lūkesčių. Itin jautrūs vaikai nuo jaudulio gali net susirgti. Tad ruošdami vaikutį šventei ar renginiui, nuraminkite jį, pasakykite, kad viskas bus gerai, kad ir kaip jis pasirodytų, ir pasakykite, kad mylite.

Neliko dovanėlės

Būna ir taip: jeigu auklėtojai apsiskaičiavo dėl dovanėlių ar vaikas į šventę atėjo po ligos, o jam dovanėlė neparuošta ar tiesiog palikta grupėje, tad į Kalėdų senelio maišą nepapuolė.

Kaip elgtis?

Kartu su kitais tėvais paskaičiuokite, kiek yra dovanėlių ir kiek vaikų. Jei vaikutis visgi negavo dovėnėlės darželyje, nuraminkite ir pažadėkite, kad dovanėlė lauks namie, nes Kalėdų senelis būtinai užsuks eidamas pro šalį. Ir žinoma, tai, ką pažadėjote, būtinai išpildykite :)

 Ar jūsų vaikučiui buvo nutikę kažkas panašaus darželyje?

11. Dec 2013, 12:56

Prisimenu savo dičkės (dabar jau pirmokės) pirmąją Kalėdų šventę darželyje ir juokas ima 😀 šokiai pokiai ir eilėraščių deklamavimas praėjo skalndžiai, bet va kaip pakvietė Kalėdų senelis atsiimti dovanėlę, pašaukė vardu, lyg ir pradėjo bėgt link jo, bet likus porai žingsnių apsisuko, paleido dūdas ir pas mamą į glėbį 😀)) turim nufilmavę ir dažnai pasijuokiam iš to 😀 tad ruošdama šiemet mažąją šiai šventei youtube pasižiūrim filmukų, kaip senelis ateina pas vaikus, vaikai jį apsikabina 😀 ir kad senelis tik dovanas dalina 😀 nekantrauju sulaukt šventės ir pažiūrėt kaip mums seksis 😀