6 priežastys, kodėl vaikas būna agresyvus

6 priežastys, kodėl vaikas būna agresyvus

09. Jul 2015, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Teigiama, kad vienerių–dvejų metų vaikas, bandydamas ribas „galima/negalima“ panaudoja fizinę jėgą. O jeigu vaikui treji ketveri ir jis tebėra muštukas? Konsultuoja psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė.

Psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė sako, kad labai svarbu atminti visur ir visada -  „ne vaikas yra blogas, o jo elgesys yra netinkamas, ir svarbu suprasti, ką jo tas elgesys mums praneša“. Jūsų dėmesiui – keletas užsitęsusio agresyvumo priežasčių, kodėl vaikas mušasi?

1 priežastis: agresyvus iš prigimties 

Gali nutikti taip, kad vaikas ir sulaukęs 3 ar 4 metų išlieka agresyvus. Vienas variantas - jis gali būti agresyvus iš prigimties, tai reiškia, gimsta su padidintu agresyvumo lygiu. Arba tai gali būti jo reakcija į tai, kad jis jaučiais nesaugus, frustruotas, kažko nori, negauna, jam kažko trūksta.

2 priežastis: agresyvus, nes mato tokį pavyzdį

Maži vaikai elgiasi pagal pavyzdį, todėl gali būti, kad tokį elgesį jis kažkur mato. Nebūtinai savo šeimoje, tai gali būti televizija. Jis mato, kad toks smurtingas elgesys duoda rezultatą. Pavyzdžiui, jis žiūri filmuką, kuriame fiziškai stiprus veikėjas atlieka kovinius veiksmus, ir dėl to nugali visus, tampa herojumi. Vaikui lengva susitapatinti su tokiu herojumi, įsivaizduojant, kad tai tinkamas ir geras būdas siekti savo tikslų.

3 priežastis: fizinis skausmas

Priežasčių gali būti keletas, ir viena iš jų  - gal vaikui kažką fiziškai skauda? Jis negali aiškiai įvardinti, ką jam skauda, ir norėdamas susitvarkyti su skausmu, tą skausmą perkelia į išorę - muša kitus.

4 priežastis: nori būti lyderiu

Gali būti, kad vaikas linkęs dominuoti, būti lyderiu, tačiau nemoka to pasiekti adekvačiais būdais, todėl naudoja agresiją ir smurtą. Mušimasis jam - būdas išsiskirti iš kitų. Sutikime, kad vaikas, kuris smurtauja ir yra agresyvus, gauna dėmesio. Tas dėmesys yra neigiamas, tačiau vis tiek dėmesys, vaikas atsiduria dėmesio centre.

Paprastai ir jo tėvai atsiduria dėmesio centre, jei vaikas lanko darželį ar mokyklą, kiti tėvai daug bendrauja su tokio vaiko tėvais, liedami savo nepasitenkinimą. Taigi, turime tam tikras pasekmes ir turime ieškoti išeičių – apie ką byloja toks vaiko elgesys? Juk ne vaikas yra blogas, o jo elgesys yra netinkamas, ir svarbu suprasti, ką jo tas elgesys mums praneša.

5 priežastis: įtampa šeimoje

Priežastis gali būti gimęs mažesnis brolis ar sesė, įtempti tėvų santykiai. Vaikas  jaučia įtampą, į tai reaguoja vidinio nesaugumo jausmu, kuris iškyla į išorę. Tokiu atveju turime galvoti, kaip turime tarpusavyje susitarti, kad vaikai nejaustų tos įtampos ir jaustųsi saugus.

6 priežastis: vieniša mama

Kai mama viena augina vaiką, jai sunku materialiai, ji jaučiasi nesaugi, yra sutrikusi viduje, nors ji savo veiksmais to ir neparodo, vaikas tai jaučia, ir tą mamos nesaugumą perima pats. Agresyvus vaiko elgesys yra savo galios parodymas. Mušdamasis vaikas tarsi parodo mamai: „Mama, aš galiu...“. Tokiu neteisingu būdu, bet galiu – pastumti, pliaukštelėti... Šiuo atveju suaugęs turi pagalvoti pirmiausia apie save – kaip aš jaučiuosi? Kaip mes visi jaučiamės šeimoje? Gal vaiko elgesys yra atspindys mūsų situacijos šeimoje? 

Kaip tėvai jaučiasi, augindami tokį vaiką?

Dažniausiai tėvai prisiima kaltę sau. Ir aplinka juos kaltina, nes jie atsakingi už vaiko elgesį. Tėvai jaučia, kad tai jų atsakomybė, bet gali būti, kad jie nemoka susitvarkyti su vaiko mušimusi. Dažnai tėvai mėgina aiškinti ir kalbėtis su vaiku, bet jei tai 2 -3 -4 metų vaikas, ne visus paaiškinimus jis gali suprasti ir priimti. Tuomet reikia ieškoti sprendimų, suprasti, ko jis nori, kai jis taip elgiasi. 

Kaltės jausmas tėvams nepadeda. Iš patiriamos kaltės, jie kartais mėgina ignoruoti, slėpti problemą , ir tai yra blogiausia, ką galima padaryti šioje situacijoje. Nes jei  3-4 metų vaikas nuolat smurtauja, tai yra problema, jis tarsi šaukiasi mūsų pagalbos. Jei mes tai ignoruosime, sakydami – „ne, tai ne mūsų, o darželio problema, nes namuose jis nuostabus“, vadinasi, nuslėpsime ir ignoruosime šią problemą, tuo pačiu ignoruosime jo poreikius. 

Ar esate susidūrę su panašiom problemom?

Ekspertai