7 būdai, kaip kovoti su vaiko naktiniais košmarais

7 būdai, kaip kovoti su vaiko naktiniais košmarais

03. Feb 2016, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Nesvarbu ketveri ar devyneri metai jūsų vaikui, bet jis vis dar gali atsibusti nuo naktinių košmarų. Baisūs sapnai, kuriuose krokodilas suėda mamytę, po lova gyvenantis monstras ar tamsos baimė kankina didelę dalį vaikų nuo trejų metų. Kodėl tuomet? Nes tuomet vaikų vaizduotė įsisiautėja ir pradeda kurti įvairius scenarijus. Per dieną patirtos emocijos naktį išauga, todėl jiems sunku atskirti realybę nuo fantazijų. Pradinukų košmarai dažniau susiję su realiais dalykais - gaisrais, plėšikais... 

Kaip padėti mažyliams atsikratyti naktinių košmarų, kurie neduoda gerai pailsėti nei jiems, nei jums?

1. Šviesa

Šviesa gąsdina pabaisas ir išvaiko blogus sapnus. Įsigykite specialią naktinę lemputę, kuri degtų visą naktį arba vaikas galėtų ja lengvai pats įsijungti, kai jam norėsis. 

2. Pokalbiai

Paklauskite vaiko ko jis tiksliai bijo, pasikalbėkite, išanalizuokite jo baimes. Tik jų nemenkinkite! Geriau pripažinkite, kad tai realu ir suraskite faktus, kurie įtikintų vaiką nebijoti.

3. Skaitykite

Paieškokite knygų, kuriose pasakojamos istorijos apie naktinius košmarus ir kartu paskaitykite šią pasaką. Išanalizuokite, kodėl vaikas kažko bijojo, ką jis darė ir kuo viskas baigėsi.

4. Apsauginis

Sugalvokite, kas vaiką gali apsaugoti nuo įsivaizduojamų pabaisų. Gal tai minkštas žaislas, o gal miela jūsų megzta antklodė. Bijančiam vaikui būtina turėti kažką, kas simbolizuotų saugumą ir meilę.

5. Aprašykite

Jei jūsų vaikas jau moka rašyti ar skaityti, paprašykite jo aprašyti ar nupiešti tai, ko jis bijo. Kai baimė atsiduria ant popieriaus lapo, ji tampa visai... nebaisi! Dar šauniau, jeigu jūs tą piešinį kartu sunaikinsite - suglamžysite, nuleisite į klozetą... Tai simbolizuos vaikui baimės atsikratymą. 

6. „Namaste“ (indiškai - „labas“)

Gilus kvėpavimas prieš miegą atpalaiduoja. Kelias minutes prieš guldamiesi į lovą padarykite keletą jogos ar atsipalaidavimo pratimų. 

7. Ramybė

Išjungite visus elektroninius prietaisus, kompiuterius, telefonus... Daugelyje žaidimų yra smurto elementų, kurie nepadeda vaikui nusiraminti. Taip pat venkite gąsdinančių knygų, televizijos žinių ar kitokių baisių vaizdų, istorijų. Geriau vakarą leiskite ramiai, atsipalaidavę ir saugiai.

Ko nedaryti?

Niekada negėdinkite, neteiskite, nesityčiokite iš vaiko, kad jis bijo. Vietoje to, kad tie košmarai pranyks, jie tik dar labiau dirgins.