7 klausimai apie vaistažolių arbatas

7 klausimai apie vaistažolių arbatas

29. Nov 2012, 12:00

„Laimingų vaikų kongrese“ bei tiesioginėje „Mamyčių klubo“ internetinėje transliacijoje dalyvavusi arbatų autorė Zita Mikoliūnienė sulaukė didžiulio jūsų susidomėjimo. Štai keletas klausimų, kuriuos uždavėte jūs, mūsų klubo mamos, ir specialistės atsakymai.

 

Konsultuoja „Gamtos galia“ arbatų autorė Zita Mikoliūnienė.

 

Kaip ilgai galiu laikyti užplikytas žoleles, ar iš vakaro užplikytas galiu gerti ryte?

 

Geriausia užplikyti ir kai pritraukia, po maždaug 20 minučių, iš karto gerti, Žolelių veiksmingumas mažėja, jei per naktį palaikysite jau užplikytas ir ryte vėl plikysite. Patarčiau užsiplikyti iš naujo.

 

Kokią arbatėlę duoti vaikui prieš miegą, kad geriau miegotų?

 

Prieš miegą nepatarčiau duoti žolelių arbatos, nes tai papildomi skysčiai, ir vaikas norės naktį šlapintis. Geriau užplikyti 7 valandą vakare arbatėlę ir tada duoti, jei vaikas miegoti eina 9 valandą vakare. Jei vaikas prieš užmigdamas labai nori gerti, geriau duoti vandens, nes kai kurios arbatos turi diuretinį (šlapimą varantį)  poveikį.

 

Kokių žolelių galima vartoti nėščiosioms?

 

Nėščiosioms su vaistažolėmis reikia elgtis labai atsargiai, panašiai kaip su vaistais. Neveltui jos yra vaistažolės, tai žolelės, kurios gydo. Tikriausiai girdėjote patarimą besibaigiant nėštumui gerti aviečių šakelių arba lapelių arbatos, kad ji skatintų ir lengvintų gimdymą.

 

Jei nėščioji suserga peršalimo liga, pasitarus su gydytoja geriau gerti žolelių arbatos, prisiminti liaudiškas priemones, o ne vartoti cheminius vaistus. Nėščiai nereikia gerti čiobrelių arbatos, nes jis biologiškai aktyvus, bet galima gerti rasakilą, liepžiedžius.

 

Kokiu žolelių mišiniu galima atstatyti organizmą po antibiotikų vartojimo?

 

Čia klausimas apie imuniteto stiprinimą. Tinka dilgėlė, jonažolė, žemuogių lapeliai. Galima susirinkti jų mišinį ir gerti. Imuninę sistemą reguliuoja asiūklis, melisa. Labai puikiai atstato organizmą džiovintas burokėlis – reikia jo įmesti į arbatą. Nejausite burokėlio skonio, ir su arbata  gausite geležies.

 

Vaikas mėgsta melisos arbatą, tačiau žinau, kad ji ramina, todėl noriu paklausti, kiek galima išgerti jos?

 

Tiek, kiek vaikutis nori. Melisa yra neutrali žolelė, neturi pašalinio poveikio. Manau, vaiko organizmas žino, kiek jam norisi arbatos.

 

Kokia arbata gerina apetitą?

 

Patarčiau paruošti arbatos iš žolelių, turinčių vitamino C. Tinka žemuogių lapeliai bei sudžiovintos uogos: erškėtuogės, žemuogės, mėlynių uogytės.  

 

Savo surinktas žoleles džiovinu saulėje, ar gerai?


Pirmiausia, reikia žinoti, kada rinkti žoleles. Negalima iš karto po lietaus rinkti, taip pat reikia palaukti, kol nudžius rasa. Žoleles reikia džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje, be tiesioginių saulės spindulių. Saulė pažeidžia žoleles, geriausia tinka mansarda ar antras aukštas. Po to jas sudžiovintas reikia laikyti kartoninėse dėžutėse arba drobiniuose maišeliuose.

 

Kokia žolelių arbata mėgstamiausia jūsų namuose?

29. Nov 2012, 12:54

mes geriame ciobreliu arbatele,dar kartais metu ir melisu.Dar turiu dziovintos liepu ziedeliu 😀