7 triukai, kurie padės vaiką motyvuoti valytis dantis

7 triukai, kurie padės vaiką motyvuoti valytis dantis

01. Dec 2014, 18:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Neretai sunku vaiką pripratinti valytis dantis kasdien po du kartus. Vakarais... dar dar, tačiau rytais ruošiantis į darželį ar mokyklą apskritai sunku vaiką įkalbėti tai daryti. Tačiau yra keletas linksmų technikų ir būdų, kurie padarys šį higienos ritualą įdomesnį.

Svarbiausia, kad visa šeima kartu valytųsi dantis ir parodytų, koks šis užsiėmimas yra linksmas, tik tokiu atveju vaikai ims su džiaugsmu tai daryti.

1. Sugalvok pasakojimą

Papasakok vaikui, kodėl reikia valytis dantis - tam, kad saldumynai ir užsilikę maisto likučiai negadintų dantukų ir juose neatsirastų skylučių. Vaikas gali paklausti, kaip tai vyksta, tuomet pasitelkite savo fantaziją. Geriausia suveikia pasakojimas apie dantukų gadintoją ar dantukų mikrobą/pabaisą, kuris slepiasi tarp dantų ir nori jiems pakenkti.

2. Rodyk ir aiškink

Paimk savo dantų šepetuką ir parodyk vaikui, kaip teisingai valytis dantukus. Leisk vaikučiui tai daryti kartu su tavimi. Mažam vaikučiui patiks valyti dantukus savo žaisliukui. Galite įsigyti "ypatingą" dantų šepetuką - meškinui ar lėlytei. Tuomet mažyliui bus smagu valyti dantukus sau ir savo žaislui.

3. Atsakyk į vaiko klausimus

Atsakydama vaikui į jo klausimus apie dantukų valymą, pasitelk fantaziją, pvz. indus plauname su specialia kempinėle ir plovimo skysčiu, kad indai būtų švarūs, na o dantukus taip pat reikia valyti - tik su dantų šepetuku ir dantų pasta. Kai vizualiai vaikas pamatys, kaip nešvarumus valote nuo indų, jam lengviau bus įsivaizduoti, kaip nešvarumus jis nuvalo nuo dantukų.

4. Žaiskite žaidimus

Kiekvienas tėtis ir mama žino, kokius filmukus ar knygas mėgsta vaikas. Jis gali būti super herojus, kuris dantų šepetuko ir pastos dėka gali išgelbėti dantukus nuo pavojaus. Arba mažylis gali būti dantukų karalystės princas ar princesė, kuri kas rytą ar vakarą rengia balių savo dantims :) Galite net dainuoti dainas.

5. Rinkis dantų pastą su vaiku

Leisk vaikučiui pačiam išsirinkti dantų pastą, kokios spalvos ir skonio nori. Žinoma, pagal vaiko amžių.

6. Dainuokite arba skaičiuokite kartu laiką

Dantukus reikia valyti 2-3 minutes. Naudokite smėlio laikroduką, kurį galima įsigyti kartu su dantų šepetuku. Kaskart valantis dantis galite sugalvoti dviejų trijų minučių eilėraštukus: "valome dantukus viduje, valome juos ir išorėje, jiems taip kutena, 1, 2, 3, 4, 5 ir štai dantukai švarūs". Galite dainuoti arba įjungti CD, kurios trukmė dvi trys minutės.

7. Girkite savo vaiką.

Pagirkite savo atžalą už tai, kad jis nepamiršo išsivalyti dantukų, kad jis juos valo teisingai ir kad valo kelias minutes. Įvertinkite vaiko pasiekimus!

Sėkmės!