Ar esi nukentėjęs nuo gyvūno?

Ar esi nukentėjęs nuo gyvūno?

29. Mar 2012, 08:00

Ar nepamiršote, kad „Mamyčių klubas“ turi skyrelį „Mūsų augintiniai“? Norime priminti apie jį ir paraginti pasidalinti savo patirtimi apie turimus gyvūnus.

 

Nukenčia nuo savo namuose laikomų gyvūnų


Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai džiaugiasi, kad Lietuvoje vis mažėja pasiutligės atvejų. Štai per 2011 m. Lietuvoje nustatyta 14 pasiutligės atvejų (12 -laukiniams gyvūnams), kai tuo tarpu 2010 m. - net 33 atvejai. 

 

Tačiau nukentėjusiųjų nuo gyvūnų daugėja. Štai praėjusiais metais Kauno apskrityje nukentėję nuo įvairių gyvūnų į medikus kreipėsi  1437 asmenys, net 69 proc. jų buvo profilaktiškai paskiepyti nuo pasiutligės.

 

Net 577 nukentėjo (77 proc.) nuo šunų, apie 20 proc. nuo kačių. Stebina tai, kad iš 747 nukentėjusiųjų kauniečių, net 172 nukentėjo nuo savų gyvūnų (103 nuo šunų, 62 nuo kačių, likusieji nuo žiurkėnų, triušių), kurių įkandimus patys ir išprovokavo - žaisdami, maudydami, maitindami ir kt

 

Naminius gyvūnus nuo pasiutligės privaloma skiepyti kasmet


Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka privalomą šunų ir kačių vakcinaciją. Kasmet organizuojamas ir atliekamas naminių gyvūnų nuo pasiutligės skiepijimas. Tokių akcijų metu mūsų šalyje paskiepijama tūkstančiai naminių gyvūnų.

 

Gyvūnų šeimininkai turi nepamiršti, kad augintinius nuo pasiutligės privalo skiepyti nuo 3 mėn. amžiaus ir toliau tai daryti kasmet. Tik laiku paskiepyti ir prižiūrėti naminiai gyvūnai padės išvengti pasiutligės. Dėl augintinių skiepijimo galima kreiptis į artimiausią veterinarijos kliniką ar veterinarijos gydytoją. Jeigu įkando žinomas, tačiau skiepytas gyvūnas, pavojaus dėl pasiutligės nėra. Jei gyvūnas neskiepytas, būtina jį uždaryti ir pranešti veterinarijos tarnybai dėl jo stebėjimo.


Kontakto su gyvūnais metu žmonės sunerimsta ir dėl galimo stabligės pavojaus. Visais atvejais, kreipiantis į gydymo įstaigą medicininės pagalbos dėl traumos, įvairių sužalojimų, profilaktiškai skiriama vakcina nuo stabligės. Primename, kad vyresniems nei 26 m. žmonėms galima kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurią asmuo pasirinkęs, ir ten profilaktiškai taipogi galima pasiskiepyti nuo stabligės. 

 

Jeigu jus apkandžiojo gyvūnas:


• Būtina išsiaiškinti gyvūno savininko adresą, pavardę, telefoną, ar gyvūnas skiepytas nuo pasiutligės ir kada. Šie duomenys bus reikalingi gydytojui, sprendžiančiam apie vakcinacijos būtinumą.


• Tuoj pat po įvykio žaizdą ir odą aplink ją būtina plauti tekančiu vandeniu su ūkiniu muilu.


• Neskubėti stabdyti kraujavimo, jeigu jis nėra pavojingas gyvybei. Su tekančiu krauju iš žaizdos išplaunami virusai ir bakterijos, kurios gali sukelti ligas. 

 

Visuomenės sveikatos specialistai pataria:


• Gamtoje ir gyvenamojoje vietoje su gyvūnais elkitės atsakingai, neerzinkite jų, neikite artyn matydami agresyvų gyvūną, nedarykite staigių judesių, nebėkite.


• Naminius gyvūnus tinkamai prižiūrėkite, nepalikite be priežiūros, periodiškai skiepykite nuo pasiutligės.


• Venkite laukinių gyvūnų, atklydusių į gyvenvietes, ypač, jei sutiktas laukinis gyvūnas yra praradęs savisaugos instinktą ir nebijo nei šunų, nei žmonių. 


Jei reikalinga medicininė pagalba ar neramu nukentėjus nuo gyvūno, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kur specialistai nuspręs ar tikslinga skirti profilaktinį gydymo kursą nuo pasiutligės. Vienintelis būdas užkirsti kelią pasiutligei yra laiku paskirti skiepai. Nukentėjusiems nuo gyvūnų asmenims skiepai nuo pasiutligės yra nemokami.

 

Ar Tau ir artimiesiems yra tekę nukentėti nuo gyvūnų?

 

29. Mar 2012, 12:33

esu du kart nukentejus nuo sunu. viena kart 7metu, kai kaime vilksunis vos neperkando rankos, kai glosciau. o antra kart budama kokiu 9metu,ejau pas drauge ir paskambinus i duris atidare duris jos teta ir pamirso kad suo piktas pas juos ir suo puole ir kando man i slauny,dar ir dabar yra keturiu dantu zymes

29. Mar 2012, 11:15

😃 buvo buvo 😀 kai gelbejau kaciuka nuo sunio 😀 net skiepytis teko 5 kartus 😀 bet tai buvo seniai 😀

29. Mar 2012, 10:05

aciu D. neturejau bedu su gyvuniukais,tik ziurkenai buvo kelis kartus ikande,gal todel ju ir nebeturim 😃 o namie auginam ir nemaza anglu buldoga ir siamo katina😀

blogietee blogietee 29. Mar 2012, 09:10

Gal būdama kokioj trečioj klasėj, ėjau su klasioku namo ir visada eidavome pro tokios tetos kiemą.. tą kartą ji skynė slyvas ir mus pasikvietė, reikėjo eiti pro šunį.. klasiokas prabėgo, o mane pagavo. kando taip kad kliuvo į abi kojas.. vienoj randai užgijo, kitoj taip ir trūksta šiek tiek "mėsytės".. tada pamenu net vaikščiot negalėjau..ir didelių šunų prisibijau ..

29. Mar 2012, 09:05

nemyliu dideliu sunu, nes kai buvau maza, vienas toks, vadinamas kaimynu" vaiku draugu", man ikando i pilva, iki siol prisimenu, kiek teko iskenteti, kiek leido vaistu i pilva, o labiausiai tuo metu man buvo gaila, mano mylimiausios palaidines, kuria jis sudraske

29. Mar 2012, 08:55

as esu nukentejus nuo sunio. dar nejau i mokykla kai mane uzpuole didelis suo ant kalno bezaidziant. uz tai dabar nejauciu meiles sunims.