Darželinukas nuolat serga: kaip stiprinti imunitetą?

Darželinukas nuolat serga: kaip stiprinti imunitetą?

25. May 2015, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamo laiškas redakcijai (redakcija@mamyciuklubas.lt):

Gal galėtumėte patarti, ką reikėtų duoti 4 metų vaikui, kaip sustiprinti imunitetą, nes visus metus į darželį nueiname lygiai 3 dienas ir vėl sergame. Mėnesį nelankome, po to 3 dienas lankome ir vėl sergam. Beveik visada gerklę skauda ir aukšta temperatūra. Ir antibiotikų išgėrė nemažai, nors keletą kartų nedaviau. Duodu žuvies taukus, skystą vit C. ligos metu ir ežiuolės lašiukus. Na nebežinau, gal jam kokiu multivitaminų reikėttų, nors sakoma, kad jie nelabai naudingi. Aš galvojau apie kordycepsa, bet radau komentarą, kad vaikams jo nederėtų duoti. Ir nelabai valgus jis. O dabar po eilinio gerklės uždegimo vienoj pusėje jis turi didesnį kaklo limfmazgį, tai palietus jis skausmingas.

Konsultuoja Tarandės šeimos klainikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė: 

Mamyte, vaikučio imuninė sistema yra dar “auganti” kaip ir pats vaikas. Taigi, reiktų ja rūpintis visus metus, o ne jau pradėjus vaikams sirgti.

Imunine sistema galima pasirūpinti vaiko mitybos racione užtikrinant tam tikrus produktus, stiprinančius imuninę sistemą.

  • Duokite vaikui produktų, kur yra gerųjų bakterijų - probiotikų, pvz. Jogurto, kefyro. 
  • Nepamirškite apie daržoves ir vaisius (vitaminas C, geresnis tuštinimasis)
  • kaip ir apie riešutus (būkite atsargios, vaikams iki 3 metų nerekomenduojame), pvz., graikiniuose reišutuose yra omega-3 padeda riebalų rūgščių, kurios organizmui padeda kovoti su liga. Vieno tyrimo metu nustatyta, jog omega-3 mažina sirgimą kvėpavimo takų infekcijomis. 
  • Žinoma, svarbus ir miego/poilsio rėžimas. 

Dėl silpnesnės ar “augančios” vaikučių imuninės sistemos vaikai, kaip mamytė ir pastebėjo, serga daržnai. Daugiau nei 90% sirgimų yra virusinės kilmės ir gydymas antibiotikais negalimas, tačiau kartais tėvams sunku tai suprasti, kodėl gydytojas neskiria antibiotikų ir “spaudžia” paskirti šį gydymą. Venkite daryti tai ir įsiklausykite savo gydytojo, kodėl neskiriamas gydymas antibiotikais, jei neaišku, klauskite. 

Galbūt kartosiuos, bet savo mažiesiems pacientams rekomenduoju prieš šaltajį periodą (kai keičiame automobiliams pagandas :), pradėti vartoti žuvų taukus ir vitamino D preparatą.

Kitas reiškmingas etapas yra, kad vaikus, lankančius darželius, leisti tik visiškai pasveikus. Jūs jau pasidomėjote, kad yra preparatų, kurie gali pagelbėti pastiprinti imuninę sistemą, bet labai norėčiau, kad apie vaistinius preparatus pasitartumėte su jus prižiūrinčia gydytoja/gydytoju.

Sėkmės.