Ar iš tiesų Mantukas darželyje "nepritampa": specialisto nuomonė

Ar iš tiesų Mantukas darželyje "nepritampa": specialisto nuomonė

19. Sep 2013, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rasos (guzikelis1) sūnus Mantukas jau mėnesį lanko darželį Vokietijoje. Kaip mama pasakojo, sekasi jam labai gerai, jokių ašarų kol kas nebuvo. Tačiau Rasos džiaugsmą temdo auklėtojos žodžiai, kad Mantukas darželyje nepritampa. Pasak auklėtojos, jis visą laiką žaidžia vienas ir nesileidžia į kontaktą su vaikais.

„Gal tai logiška, koks gali būti kontaktas, kai vaikas nesupranta, kas jam yra sakoma? Juk jis nemoka vokiečių kalbos! Nors praėjo dar tik vienas mėnuo, bet Mantukas labai pasikeitė: tapo daug atidesnis, labiau susikoncentruoja ties viena veikla. Labai norėčiau specialistų patarimo, kaip padėti savo vaikui greičiau adaptuotis ir pradėti bendrauti su kitais vaikais“ - rašo mama Rasa (Mantukas darželyje "nepritampa")

Konsultuoja Vilniaus nevalstybinio vaikų lopšelio – darželio “Rudnosiukas” (www.rudnosiukas.eu) auklėtoja – edukologė Kristina Chorocejienė:

Mažas vaikas, atėjęs į darželį, kuriame kalbama jam svetima kalba, gali nesuprasti, kodėl negali bendrauti kalba, kuria kalbasi su mama. Svetimoje aplinkoje vaikas gali patirti šoką ir užsisklęsti savyje. Pusė metų jis gali ir nekalbėti kita kalba, vaikas turi įsiklausyti.

Su kitais vaikais pradės bendrauti, žaisti, kai įgaus pasitikėjimo, reikia pedagogo įsikišimo, reikia vaikui padėti.

Nematau problemos, kad vaikas nemoka kalbos - išmoks. Vadovaujuosi vieno garsaus italų pedagogo ir filosofo L.Malaguzzi požiūriu į vaiką. Jis teigia, kad '' vaikas turi šimtą kalbų, šimtą rankų, šimtą minčių, šimtą būdų galvoti, žaisti, girdėti, žavėtis.. ''

Tad ir Jūsų vaikas, jei ir stovi ar žaidžia netoliese, tai nereiškia, kad negirdi ir taip nesiugdo. Todėl nesutinku su auklėtoja, ką reiškia ''jis nepritampa'', juk ''nori eiti į darželį", ''eina su šypsena“, reikia tik kantrybės ir laiko.

Bandykit pasikalbėti su auklėtoja, išsiaiškinkit jos siekius. Kalbėkit, kalbėkit..

Paminėjot, kad kartais sako ''nenoriu'', o gal vaikas nemoka dar pasakyti, paaiškinti, ko jis nenori (gal valgyti nenori darželyje, gal miegoti..) - išsiaiškinkit su vaiku..

Sėkmės.

19. Sep 2013, 10:04

labai aciu uz atsakyma, nuraminot 😀