Ar tikrai lėtiems vaikams netinka sporto būreliai?

Ar tikrai lėtiems vaikams netinka sporto būreliai?

10. Sep 2014, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 Kaip išrinkti vaikui būrelį atsižvelgiant į jo temperamentą? Juk vienas mažylis nenustygsta vietoje, o kitas- drovus, sunkiai prisitaikantis?

Konsultuoja Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (www.lvjc.lt) direktoriaus pavaduotoja Agnė Ambrukaitienė 

Paprastai būna taip, kad tėvai, auginantys vietoje nenustygstantį mažylį, nori jį užrašyti į judrias veiklas – baseiną, sportą, rytų kovos menus, šokius. Iš tikrųjų pedagogai pastebi, kad atvestas į „ramią“ veiklą, pvz., keramiką ar dailę, judruolis jaučiasi kuo puikiausiai.

Tėvai būna skeptiškai nusiteikę: „Ką jūs, jis neišsėdės vienoje vietoje...“. Iš tikrųjų nenusėdi vietoje tada, kai jiems neįdomu. Sudominus juos, jie puikiai sukaupia dėmesį ir ugdo tas charakterio savybes, kurių jiems trūksta – kantrybę, valią. Todėl siūlome išbandyti įvairių veiklų, kol vaikas „atras save“.

Lėtus ir vangius vaikučius auginantys tėvai ne visada teisingai galvoja, kad jų lėtam vaikui netinka žaisti stalo tenisą ar lankyti rytų kovos menus. O būtent aktyviame užsiėmime jie išsijudina ir tampa aktyvesni, labiau pasitikintys savimi. 

Prie vaiko temperamento būrelio nesiūlyčiau derinti, nes skirtingi užsiėmimai ugdo skirtingas vaikų kompetencijas, pojūčius ir gebėjimus. Judriam vaikui reikia ne tik daug bėgioti, bet ir mokytis susikaupti, išlieti kūrybines mintis. O tai ugdoma skirtingose veiklose. Kartais tėvai sako: „Mano vaikas mėgsta piešti“, taip, galbūt, bet jis greičiausiai nebandė šokti, todėl nežinia, ar tai nepatiktų jam labiau?

O kaip Tu renki būrelį savo vaikui? Kokį jis lankys nuo šio rudens?

Ekspertai

Agnė Ambrukaitienė

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro direktoriaus pavaduotoja
Agnė Ambrukaitienė in-vecaku-skola