Ar reikalinga vaikams vaistai nuo kirmėlių profilaktiškai?

Ar reikalinga vaikams vaistai nuo kirmėlių profilaktiškai?

04. Jul 2014, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šiltuoju metų laiku vaikai daug laiko praleidžia žaisdami lauke, statydami bokštus smėlio dėžėse ir ne visada valgo tik nusiplovę rankas ar gerai plautus vaisius bei daržoves. O tada, kaip mamos žino, atsiranda didesnė grėsmė atsirasti kirmėlėms.

Vieni tėvai tik pastebėję pirmuosius požymius ir padarę išsamius tyrimus vaikams duoda gydytojų skirtus vaistus nuo kirmėlių, o kiti laikosi senesnės praktikos - kelis kartus per metus tiesiog profilaktiškai duoti šių vaistų. Juolab, kad jie nėra receptiniai.

Teiravomės "Taurakalnio sveikatos namų" vaikų gydytojos Astos Rudžionienės nuomonės, ką ji mano apie profilaktinį vaistų nuo kirmėlių vartojimą.

"Kiekvienas atvejis labai individualus, todėl geriausia tartis su vaikučio  gydytoju. Jei nieko įtartino nepastebite, vaikutis  artimai nebendrauja su naminiais gyvūnais, nelanko kolektyvo, laikomasi higienos, tuomet be reikalo vaistų girdyti tikrai nereikia", - teigė specialistė.

Pirmiausia turime pasirūpinti, jog namuose būtų vaikams draugiška aplinka, tad jeigu namie yra šuniukas ar kačiukas, jiems (gyvūnams) privaloma duoti vaistų nuo kirmėlių profilaktiškai mažiausiai du kartus metuose.

"Taip pat jeigu vaiko kolektyve kam nors buvo rasta kirmėlių – reikalinga profilaktika. Kūdikiams iki metų profilaktiškai vaistai neskiriami, - pasakojo A.Rudžionienė. - Taigi yra daug visokių „jeigu“. Todėl gydytojas galėtų padėti nuspręsti, skirti vaistus konkrečiam vaikui profilaktiškai ar ne. Jei rizika užsikrėsti kirminais didelė, profilaktika būtų naudinga".

Ekspertai

Asta Rudžionienė

Vaikų ligų gydytoja, "Taurakalnio sveikatos namai", www.sveikatos-namai.lt
Asta Rudžionienė in-vecaku-skola
04. Jul 2014, 13:53

Pasakius vaiko gydytojai, kad jis griežia dantim naktimis, profilaktiškai sakė nusipirkti vaistų nuo kirmėlių, įsigijau, bet žinau, kad griežimas dantimis nebūtinai susijęs su kirmėlių buvimu, tad nžn ar reik jam tų vaistų duoti...