Ar reikia vaiką mokyti skaityti namuose?

Ar reikia vaiką mokyti skaityti namuose?

16. May 2012, 09:00

Tai ypač aktualus klausimas tėveliams, kurie rengia savo vaiką pirmajai klasei. Ką sako apie tai Vilniaus vaikų lopšelio-darželio "Žibutė" priešmokyklinio ugdymo pedagogė Nijolė Dubrauskienė?

 

"Jokiu būdu nereikia prievarta versti mokytis vaiką pažinti raideles ir skaityti. Pats vaikas turi domėtis raidėmis, ateina laikas, kai jis pats nori sudėlioti raides, klausinėja apie jas", - aiškino priešmokyklinio ugdymo pedagogė, tiflopedagogė metodininkė Nijolė Dubrauskienė.

 

Labai svarbu išmokyti vaiką girdėti pirmą žodžio raidę, pirmą garsą. Kai išmoks skirti pirmuosius garsus, taip vėliau išmoks rašyti žodžius. Anot pedagogės, tėveliai gali padėti vaikučiui skirti pirmuosius garsus, pabrėždami žodžio pirmąjį garsą, rodyti vaikams, ką jie mato ir su jais kartu tarti: gė-lė, me-dis ir t.t.

 

"Jeigu matote, kad vaikas domisi raidėmis, nori sudėlioti iš raidžių kažką, klausia, kokia ši raidė, tuomet jau vyksta susidomėjimas ir galima jam padėti pažinti raideles. Tačiau jei matote, kad vaikas visiškai nesidomi raidėmis, reikia tiesiog išlaukti, bet neversti mokytis", - patarė specialistė.

 

Ar nieko baisaus, jei vaikas ateis į mokyklą nemokėdamas nei rašyti, nei skaičiuoti?

 

Anot priešmokyklinio ugdymo pedagogės N.Dubrauskienės, jei vaikas turės socialinę ir emocinę brandą ir jam tetrūksta raidelių bei skaičių išmokymo, tai nieko baisaus.

 

"Ateis laikas ir mokykloje jis greitai to išmoks. Dauguma priešmokyklinukų domisi raidėmis ir skaičiais, piešia raideles, jas kopijuoja ir automatiškai įsimena jas, nori nenori. Tėveliams, kurie namuose moko vaiką, rekomenduoju senus žurnalus pavartyti ir pažaisti – tegu vaikas suranda puslapyje, pvz, raidę A ir jas visas apveda.

 

Tegu apveda vieną ar kitą raidę. Ir dar galite paprašyti vaiko susrasti reikiamas raides ir jas suskaičiuoti. Šis lavinamasis pratimas labai naudingas ikimokyklinukui", - pasakojo pedagogė.

 

Ar jūs mokėte ar mokote vaiką skaičiuoti, rašyti, skaityti namie?