Ar reikia vaikams akinių nuo saulės?

Ar reikia vaikams akinių nuo saulės?

04. May 2016, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vis labiau šiltėjantys orai ir skaisčiai nušvitusi saulutė verčia mus prisimerkti. Tuomet nedelsiant užsidedame akinius nuo saulės. O dažnas vaikas taip ir lieka prisimerkęs. Kaip sako akių gydytoja, akiniai nuo saulės vaikams būtini. Bet kaip juos išsirinkti? 

Pasak "Baltijos Amerikos klinikos" gydytojos oftalmologės Irenos Laurinavičienės, saulė – geras dalykas, tačiau saulėje esantys ultravioletiniai (UV) spinduliai neigiamai veikia vaikų akytes.

"Jeigu daug UV spindulių pakliūna į alies lęšiuką, gali greičiau vystytis katarakta. Katarakta – lęšiuko drumstėjimas. Jei atsiranda ši akių liga, reikia daryti operaciją. Tinklainėje dėl šių spindulių gali vystis degeneracija – tai įvairūs pakitimai, žymiai rimtesni nei katarakta. Todėl vaikų akytes reikia ypatingtai saugoti nuo saulės", - patarė oftalmologė.

Saulė spinduliai vargina vaikus, dėl jų jie turi prisimerkti, atsiranda raumenų įtampa. Gali išsivystyti net alergija saulei.

Todėl, kaip sako gydytoja, akiniai nuo saulės vaikams būtini: "Dažniausiai tėvai pasirūpina sau kokybiškais akiniais nuo saulės, o vaikams sako, kad „tu dar nepriaugai, tau akinių dar nereikia. Toks tėvų požiūris būtų klaidingas".

Į ką atkreipti dėmesį, perkant vaikui akinius nuo saulės?

Reikalavimai vaikų akinukams nuo saulės štai tokie:

1) Lęšiai – tik iš aukštos kokybės plastiko

Oftalmologė patikino, jog vaikų akinukų lęšiai turi būti būtinai plastikiniai. Jokių būdu negali būti stikliniai arna mineraliniai lęšiai, nes jie dūžta. Vaikai judrūs, todėl lęšis būtinai turi būti organinis, kuris nedūžta.

"Plastikinis lęšis turi būti aukštos kokybės, kad jis nesibraižytų ir pilnai apsaugotų nuo UV spindulių. Akrilinis plastikas labai braižosi. O per subraižytą lęšį vaikas matys iškreiptą vaizdą", - patarė specialistė.

Kaip žinoti, ar plastikas yra kokybiškas? Gydytoja patarė pirkti akinukus vaikams tik optikos salonuose, o ne gatvėje, kur pardavinėjami gražūs, įmantrūs platikiniai akinukai su minkštais lęšiukais, jie greitai susibraižo ir nėra kokybiški.

2) Be papildomų papuošimų

Geriausia, kad vaikučių akiniai nuo saulės būtų paprasti, be jokių papildomų paveikslėlių ar išmarginimų šonuose. Nes jeigu vaikas, nešiodamas akinukus, vis bandys pro kamputį pažiūrėti, ar pvz. tas žvėrelis tupi ant akinių, jis pradės žvairuoti. 

3) Patogūs

Akiniai neturi kristi nuo galvytės, neturi spausti vaikui nosytės ir smilkinių, nes tuomet sutriks kraujotaka.

4) Lęšio spalvos

Rekomenduojama pirkti vaikams akinukus su žalsvai pilka lęšių spalva, kuri sukuria natūralų aplinkos vaizdą.

Taip pat tinkamos ruda ir juoda spalvos, jos gerai apsaugo nuo ryškių saulės spindulių.

Rožinė ar oranžinė spalvos nėra blogai, nekenkia akytėms, tik duoda nenatūralų vaizdą. Be to, esant ryškiai saulei, tokios spalvos lęšiai, tikina gydytoja, gali nepakankamai apsaugoti nuo UV spindulių.

Visiškai netinkama lęšių spalva yra mėlyna, nes ji nesulaiko UV spindulių ir dar labiau vargina akis.

Nuo kokio amžiaus vaikams galima pirkti akinius nuo saulės?

"Kaip ir paprastus, taip ir nuo saulės akinius vaikams galima nešioti jau nuo 1 metų. Geriausia akinukus no saulės pirkti tada, kai vaikas jau suvokia kad tai nėra žaislas, kai jų nenuima, nemėto, nevalgo", - patarė oftalmologė.

Ar jūsų vaikai jau turi akinukus nuo saulės?