Ar skatinti abejojančio vaiko tikėjimą Kalėdų seneliu?

Ar skatinti abejojančio vaiko tikėjimą Kalėdų seneliu?

29. Nov 2012, 10:00

Vyresnysis brolis mažesniajam pasakė, kad Kalėdų senelis neegzistuoja, o dovanas švenčių proga po egle deda tėvai. Mažesnysis sutrikęs – negi tikrai? Kaip pasielgti tėvams tokiu atveju?

 

Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė Rasa Paulionienė, „Šilagėlė Žvėryne“ auklėtoja, www.silagelesdarzeliai.lt

 

Reaguokite atsargiai ir švelniai

 

Kaip elgtis tokiu atveju, labai priklauso individualiai nuo kiekvieno vaiko ir šeimos. Dabar yra įvairių religijų, pasaulėžiūrų, ir kai kuriose šeimose išvis nėra tokio personažo kaip Kalėdų senelis.Tuo tarpu kitose šeimose Kalėdų senelis – privaloma šventės dalis.  Jeigu vaikas iš vyresniojo brolio išgirsta tokią frazę, kad Kalėdų senelio nebėra, reaguokite atsargiai.

 

Nepulkite nei patvirtinti, nei paneigti. Vaikai, kai kurie net iki paauglystės, tiki stebuklais, todėl pasakykite: „Kalėdų senelis – stebuklas, jis ateina pas tuos, kurie tiki stebuklais ir pasakomis. Jei brolis nebetiki, jis užaugo, o Kalėdų senelis dažniausiai ateina pas vaikus, o ne suaugusiuosius“.

 

Manau, kad nereikia nubraukti vaiko tikėjimo, juk tai šviesios vaikiškos fantazijos, tai tam tikras kūrybinis procesas, nes gražios mintys kyla iš fantazijų pasaulio.

 

Kad nevirstų dovanų švente


Jei šeimoje laikomasi krikščioniškų vertybių, siūlau su vaikais kalbėti apie tikrąsias Kalėdų šventės šaknis. Kodėl mes dovanojame vieni kitiems dovanas? Juk neveltui. Dievas padovanojo mums Jėzų, todėl ir mes vienas kitam teikiame dovanų. Kalėdų šventė yra daugiau dvasinė, tik mes išreiškiame dėmesį, meilę kitam žmogui dovanodami dovanas.

 

Mažas vaikas to gal ir nesuvoks, tačiau pamažu formuosime jo nuomonę, kad Kalėdos – tai dvasios džiaugsmas. Linkiu, kad Kalėdos netaptų tik dovanų švente, jos turi prasidėti širdyje, tai – susitaikymo šventė,. Linkiu, kad šventės džiaugsmas visose šeimose ateitų iš vidinės ramybės.

 

Ar Jūsų mažieji tiki Kalėdų senelio stebuklu? Kaip manote, nuo kelerių metų jau ima svyruoti šis tikėjimas?

jaldija jaldija 29. Nov 2012, 15:44

Labai panašiai mes ir aiškiname vaikams, kad reikia tikėti stebuklu. Juo tikėsim jis pildysis, netikėsi nesipildys, ir šventės be stebuklų bus ne tokios linksmos
Kad kalėdų senelis turi šimtus pagalbininkų esame išaiškinę, tad jokių problemų nekyla aiškinant kodėl vienur toks senelis, kitur kitos, ar panašus į pažįstamą dėdę.
Vyresniajam niekada nekilo mintis nuvilti mažių pasakant, kad nėra kalėdų senelio, anaiptol, dar jis ir padeda mums daryti stebuklus mažąjam.

29. Nov 2012, 13:10

nu o as manau kad vaikai turi tikieti 😀 nors dabar tokie multikai kad is vis visko nustosi tikieti ☹ o atsimenu tokia situacija,mano pusseserei jau buvo 5 metai ir mano mama aprirenge Kaledu seneliu atejo ja pasveikinti.O puske sako:Mama o ko teta Natasha taip keistai apsirenge ?😃