Ar žinote, kaip įpratinti vaiką tvarkytis?

Ar žinote, kaip įpratinti vaiką tvarkytis?

02. Jun 2016, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip sutarti su vaiku dėl tvarkos? Nuo kokio amžiaus jau galima pradėti vaiką mokyti susitvarkyti savo kambarį, daiktus? Dažniausiai juk vaikai neklauso, kaip reikia su jais kalbėti šia tema?

Atsako Renata Garckija, sanatorijos "Pušyno kelias" vaikų skyriaus psichologė, Mykolo Romerio Universiteto psichologijos katedros lektorė.

Mano patirtis rodo, kad labai dažnai tvarkymasis yra prievolė arba net bausmė. Sakome: "Neišmėtik visų žaislų, nes po to pats viską turėsi rinkti". Sutikite, skamba tikrai kaip grąsinimas.

Man atrodo, kad viskas eitųsi geriau, jeigu ir žaislų tvarkymąsi paverstume žaidimu. 1,5 metų amžiaus vaikai labai mėgsta žaisti su tėvais, todėl ir pradėti rinkti žaislus po žaidinių patariu pradėti kartu.

Tokia bendra veikla jau nebesuvokiama kaip baisi prievolė (įsivaizdokite, kaip mažam vaikui atrodo kambarys pilnas išmėtytų žaislų – jam tikrai atrodo, kad neįmanoma visko surinkti), o smagaus žaidimo tęsinys.

Laikui bėgant vis daugiau žaisliukų palikit vaikui, pagirkite už pastangas, pasidžiaukite vaiku. Taip pat tokio amžiaus vaikams apskritai yra smagu padėti mamai – Išnaudokite šitą laikotarpį. 

Sėkmės.