Atidarome Šeimos biblioteką! Pirmoji knyga “Valgo, miega ir kakoja“!

Atidarome Šeimos biblioteką! Pirmoji knyga “Valgo, miega ir kakoja“!

08. Aug 2011, 07:00

 

Šiandien pristatome pirmąją Šeimos bibliotekos knygą. Tai pediatro Scotto W. Coheno šilta ir linksma knygą “Valgo, miega ir kakoja“.

 

Tai knyga naujai „iškeptiems“ tėveliams, joje patarimai parengti pagal naująją daktaro S. W. Coheno šiltą ir linksmą knygą „Valgo, miega ir...“. Jo naujojo knygoje galite rasti daugiau rimtų, tačiau ne sausų patarimų ir konkrečių situacijų aprašymų. Daug apdovanojimų pelnęs pediatras Scottas W. Cohenas per pirmuosius tėvystės metus parašė knygą, kurioje suderino gydytojo ir pirmakarčio tėvo patyrimus.  Smagaus ir naudingo sakaitymo!

 

{smallpic:1}

 

Sveiko proto patarimai naujai „iškeptiems“ tėčiams, bet tinka ir mamoms

 

Išgirdę apie teigiamą nėštumą testą, norėtumėt pašokti iki lubų ar valso žingsniu apsukti žmoną, tačiau rankos ir kojos medinės, šypsena neaiški, o viršuj pas kaimynus it negera lemiantis ženklas pasigirsta isteriškas vaiko klyksmas. Taip. Tai prasidėjo.

 

Laukdami kūdikio, pirmiausia su kuo susiduriame, tai su nežinomybe. Kuri, reikia pripažinti, pakankamai slegia. Įprastas ir dažnai tinkamas veiksmas – pelės spustelėjimas ir pasinėrimas į interneto bangas šiuo atveju ne kažin ką pagelbės. Informacija tenai padrika, nenuosekli, dažnai netiksli, o kartais net klaidinanti.

 

Nors iš esmės viskas paprasta: auginti vaiką turėtų būti smagu ir kelti kuo mažiau įtampos.  Reikia vaiką auklėti taip, kad jaustumėtės jaukiai, o jūsų šeimai tai atrodytų priimtina. Kad augindami vaiką vadovautumėtės sveiku protu ir suderintumėte sveikatos bei saugumo klausimus su džiaugsmu turėti kūdikį. Nes tai teikia laimės, nors tikrai netrūksta ir iššūkių.

 

Taigi, keletas sveiko proto patarimų naujiesiems tėveliams apie tėvystę be įtampos ir streso, su švelniu humoru ir skatinimu ramiai spręsti su kūdikio priežiūra susijusias problemas. Šie patarimai padės jums susitelkti ties svarbiausiu – būti savo mažylio tėčiu (ir mama)!

 

Pasiruošimas. Viskas prasideda išvydus dvi lygiagrečias rausvas linijas nėštumo testuose. Nuo šio momento prasideda paruošiamieji darbai laukiant ateinančio kūdikio. Naujagimių miegui būtinų daiktų sąrašas nėra ilgas: lovytė, čiužinys, čiužinio apvalkalas ir tinkama paklodė. Gimus kūdikiui netrukus suvoksite: jūsų naujagimis tik valgo, miega ir kakoja. Iš šių trijų dalykų labiausiai norėsite, kad jis miegotų.

 

Miegas. Pasirinkite tvirtą lovytę, atkreipkite dėmesį, kad tarpai tarp strypų turi būti nedideli. Čiužinėlį imkite kietesnį, tai apsaugo nuo staigios kūdikių mirties sindromo (SKMS). Ar jis turi būti ekologiškas? Spręskite patys... Galiausiai vadovaukitės sveiku protu (neverta persistengti ir pirkti brangiausią lovelę ir čiužinį). Apsispręskite, kur miegos jūsų vaikas, ir nuosekliai to laikykitės; poilsiui jam nereikia trijų skirtingų vietų. Kuo anksčiau mažylis pripras miegoti savo lovoje, tuo bus geriau.


Kelionė. Kitas svarbus dalykas, kuriuo jūs turėsite pasirūpinti, tai kelionė į ligoninę ir iš jos. Tam jums prireiks: vežimėlio, vystyklų krepšio ir, be abejo, automobilio kėdutės. Pastaroji turėtų būti jūsų rūpestis. Galima pajuokauti, kad turėtumėte būti raketų specialistas, jei norite suprasti, kaip prisegti automobilio kėdutę, tačiau kaip pasiklydę vyrai neklausia kelio, taip bet kuris tėvas mieliau praleis aštuonias valandas, mėgindamas įtaisyti šį paprastą daiktą, nei paprašys pagalbos.

 

Jei nesate inžinierius ar automobilių mechanikas, nuvykite į artimiausią vaikiškų prekių parduotuvę ir leiskite veikti profesionalams. Jos darbuotojai padės jums pritaisyti kėdutę. Paskui šypsodamiesi parvažiuokite namo, žinodami, kad jūsų vaikas saugiai sėdės tinkamai pritaisytoje automobilio kėdutėje.


Drabužėliai. Jų jums taip pat prireiks: šliaužtukai / kombinezonai, vystyklai. O taip, vystyklai! Kol kas tai tik paprastas žodis, bet kai juos pradėsite keisti... Jums teks pakeisti tokią daugybę vystyklų, kad galite imti juos sapnuoti. Vienkartiniai vystyklai, arba sauskelnės, yra nebrangūs ir juos paprasta naudoti. Vertėtų pirkti dideliais kiekiais. Kai kurie naujagimiai per parą sunaudoja 10–12 vystyklų.

 

Vaistai. Vertėtų turėti būtinų vaistų atsargas. Tada neteks lėkti į vaistinę vidury nakties, kai vaikas susirgs ir jam prireiks vaistų. Namų vaistinėlėje turėkite vaistų nuo įprastų kūdikių negalavimų, kad prireikus būtų po ranka.


Maitinimas. Kaip ir minėjome, bus jūsų žmonos prerogatyva, tad jums beliks tik stebėti iš šalies ir nesikišti. Jūsų kūdikis savo gyvenimo pradžioje gaus patį skaniausią, sveikiausią, pašildytą iki reikiamos temperatūros ir, beje, labai gražiai įpakuotą maistą – mamos krūtį!

 

Atpylimas. Vis dėlto, kartais su maistu susidursite ir jūs, tačiau tai nebus itin malonūs susidūrimai. Atpilti kūdikystėje normalu, tai gali nutikti po kiekvieno maitinimo ar labai retai. Net jei vaikas primena kokį veikėją iš Egzorcisto, nereikėtų pulti gydyti. Dėl atpylimo prisiminkite du dalykus: niekada nelaikykite kūdikio sau virš galvos ir nebūkite išsižiojęs; į darbą reikėtų atsinešti pakaitinius marškinius.


Ar dydis išties svarbus? Kiekvienas tėvas, sulaukęs tinkamos akimirkos, neramiai imasi tyrinėti savo sūnų. Aišku, rūpi vienintelis dalykas... DYDIS. Daugelio kūdikių penis atrodo išties mažutėlis dėl srities su riebalų sluoksniu virš jo, vadinamos gakta. Kuo putlesnis kūdikis, tuo storesnis riebalų sluoksnis slepia penį, tokią būklę daktarai vadina „kukū, peni“. Tai nereiškia, kad vaiko lyties organai yra maži. Augant riebalų klostė suplonės, ir penis išsikiš.  Dydis nesvarbu.


Penio higiena. Naujagimio penis primena kukurūzo burbuolę su žievele. Tokiems berniukams iš pradžių reikia mažiau priežiūros, nes apyvarpė neatsitraukia. Tačiau tėvai pamažu turėtų bandyti švelniai atitraukti apyvarpę, iki pajaus pasipriešinimą, ir nuvalyti bet kokias baltas išskyras. Po kelerių metų apyvarpė pagaliau visiškai atsitrauks ant penio galvutės. Naujagimio peniui reikia tinkamos higienos!


Ar kūdikis turėtų žiūrėti televizorių? Sėdėdamas prieš televizorių vaikas daro tą patį, ką ir jūs – vegetuoja. Žiūrėdamas televizorių jis nieko nesimoko: tiesiog stebi, kaip vaizdai juda tarsi didelė ekrano užsklanda. Svarbiausia, bendrauti su vaiku, kaip elgtumėtės skaitydami jam knygą. Klauskite, pasakokite, ką matote ekrane, ir skirkite vaikui tiek pat dėmesio, kiek programai. Nenaudoti televizoriaus kaip auklės. Kūdikiai tiesiog nori linksmintis – ir mažyliui kur kas smagiau dūkti su jumis nei spoksoti televizorių.

 

Svarbiausia, prisiminkite, kad auginti vaikus sunku, bet smagu ir teikia laimės!

 

Gal jau esate skaičiusios šią knygą?

vaidlina vaidlina 08. Aug 2011, 18:48

tai kad ne nauja rubrika - buvo juk Biblioteka😀 tik dabar Šeimos biblioteka😀

08. Aug 2011, 18:24

Pritariu - rubrika laaabai gera 😉

vaidlina vaidlina 08. Aug 2011, 15:48

knygų klube ši knyga kainuoja 26,99. Dar neskaitėme😀

08. Aug 2011, 11:56

Šauni rubrika 👍 deja, šios knygos skaityti neteko 😉