Kaip padėti pirmokui susirasti draugų: pataria psichologė

Kaip padėti pirmokui susirasti draugų: pataria psichologė

14. Oct 2015, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mano kolegės Godos vyresnėlė Smiltė, kaip žinia, šiemet pradėjo lankyti pirmą klasę. Ne viskas taip gražu, kaip atrodė rugsėjo pirmąją, todėl mama nuskubėjo pas specialistus konsultacijai.

"Norėjau paklausti - kaip vaikui įsilieti į kolektyvą? Smiltė nedrąsi, nemoka "prisigerinti" ir iš prigimties nėra ta, kuri lengvai randa bendrą kalbą su bendraamžiais, jai paprasčiau su suaugusiais. Tiesiog ji turi savo nuomonę, pomėgius ir todėl liūdi, kad dar neturi TIKROS draugės. Jai mokykla asociavosi, kad čia susiras gausybę draugių, o dabar... Guodžiu, kad dar praėjo nedaug laiko, kaip pradėjo lankyti mokyklą, dar visko bus, bet vaiko noras ten būti mažėja. Ką daryti?"

Konsultuoja „Šiaurės licėjaus“ pradinio ugdymo mokytoja Valdonė Navickaitė:

Perėjimas vaikui iš darželio į mokyklą yra vienas svarbiausių ir jautriausių momentų. Nauja aplinka, nauji mokytojai ir nauji klasės draugai. Vaikui šis adaptacijos periodas yra vienas svarbiausių momentų, lemsiančių jo tolesnę sėkmę, gerus mokymosi rezultatus ir socializaciją mokykloje. Todėl labai svarbu, kad vaikui padėtų abi interesų pusės – tiek mokytojai, tiek tėveliai.

Vaikui labai svarbus tėvų palaikymas, padrąsdinimas. Kalbėkite su vaikais, pasakokite savo istoriją, kaip Jūs susiradote draugus mokykloje, vėliau darbe, analizuokite drauge situacijas. Jei jau identifikavote tokią situaciją, neklausinėkite „ar jau susiradai draugę?". Kai tai įvyks, pamatysite ir išgirsite. Tikriems draugams surasti, kurie turėtų ir tuos pačius pomėgius, ir tą pačią nuomonę, reikia dau daugiau laiko.

Šiuo sudėtingu momentu labai svarbus ir mokytojų vaidmuo. Nuo pat pirmųjų dienų mokytojo vaidmuo - supažindinti mokinius, juos įvesti į bendras veiklas, mokytis bendradarbiauti, priimti vienas kitą – yra vienos svarbiausių. Tai reikia daryti subtiliai, interaktyviai, leidžiant vaikams atsipalaiduoti, pajausti, kad gera mokykloje ne tik mokytis, bet ir būti, kartu veikti.

Jei klasėje jausis bendrumo jausmas, pagarba vienas kitam - vaikai atsiskleis, nesigrupuos ir norės bendrauti platesniame vaikų rate.

Kalbėkitės su mokytoju ir kartu pasitarkite. Tačiau neskubėkite daryti tam tikrų sprendimų, viskam reikia laiko. Raginkite bendrauti su visais klasės draugais, o ne su vienu.  

 20150727124610-95879.jpg