Pradinukas nesutaria su auklėtoja: ar išeitis pakeisti klasę?

Pradinukas nesutaria su auklėtoja: ar išeitis pakeisti klasę?

06. Oct 2014, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tiek darželyje, tiek mokykloje pirmą kartą peržengusiems mokyklos ar darželio slenkstį - pasitinka nauja auklėtoja, nauji draugai.

Anksčiau ar vėliau dauguma vaikų prisitaiko, adaptuojasi, tačiau būna, kad pirmokėlis nesutaria su auklėtoja. Jam atrodo, kad ji jam per griežta, pabara. Auklėtoja neatstos mamos ir nepaguos, kai tau norisi.

Vaikas tuomet dar labiau užsidaro, nesikalba, ima blogai mokytis, vėluoja, nenori eiti į mokyklą. Būna ir taip, kad vaikui sunkiai sekasi bendrauti su klasiokais, pvz.nenori sėdėti su kuriuo nors vaiku, tačiau auklėtoja liepia ir pan. Kaip elgtis tokiu atveju tėvams? Ar gerai, jei tėvai imasi kraštutinumų ir nori perkelti į kitą klasę, pas "geresnę mokytoją". Kur yra išeitis? Ar visgi ilgainiui vaikas pripras?

Konsultuoja Saulena Kovienė, ikimokyklinio ugdymo įstaigos"Vaikystės sodas"  psichologė:

 

20140818155826-77489.jpg

Visų pirma, radikalus sąlygų, t.y.klasės pakeitimas – turėtų būti paskutinė strategija, kai jau niekas nepadeda. Pasitaiko atvejų, kai tėvai iškart imasi šios problemos sprendimo būdo, keičia klases, mokyklas, darželius, ir vaikas perpratęs sistemą galbūt pusiau sąmoningai ima tuo manipuliuoti, žaisti. Tuomet jam mokykloje nepatikus bet kokiam menkniekiui, vaikas gali jį išpūsti ir tikėtis, kad tėvai vėl jį perkels į naują įdomų kontekstą.

Kita pasekmė – vaikas pamanys, kad tai puiki bet kokio sunkumo sprendimo priemonė ir pats ims tai naudoti (žinoma, situacijos bus vaikiško gyvenimo niuansai). Turėtume savo elgesiu vaikams demostruoti, kaip yra svarbu įsigilinti į problemą, išsiaiškinti jos kilmę ir tik tada imtis veiksmų. Būtent tai ir norėčiau pasiūlyti.

Iš pasakojimo sprendžiant, šioje situacijoje dar labai daug klaustukų. Kas išties vaiką verčia jaustis nemaloniai, kaip prie to prisideda auklėtoja, kokią vietą klasėje užima vaikas, kokių pokyčių nori jis pats ir pan. klausimai.

Pirmas darbas – išsiaiškinti realią padėtį, o tai padaryti padės paprastas suaugusiųjų pokalbis, t.y. tėvai ir auklėtoja. Jei pilnai auklėtoja šiuo metu nepasitikite, paprašykite, kad mokyklos specialistai bendradarbiautų kuriant vaikui palankią aplinką augti ir tobulėti.

Tik atminkite, ieškome ne kaltų, ieškome to, kas vaikui mokyklą ir mokymąsi paverstų artima ir teikiančia džiaugsmą gyvenimo dalimi.

20140818160012-40416.jpg