Būtiniausi daiktai pirmokėliui: pataria pedagogai

Būtiniausi daiktai pirmokėliui: pataria pedagogai

24. Aug 2015, 08:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dažniausiai besibaigiant vasarai, kiekvienas tėvelis, kuris augina būsimą pirmoką, pradeda „sukti galvą“ ne tik apie vaiko savijautą naujoje klasėje, naujų žmonių apsuptyje, bet ir apie tai, kokios gi būtiniausios priemonės yra reikalingos tik pradėjus lankyti pirmą klasę. Kaip išsirinkti pačius tinkamiausius ir patogiausius daiktus būsimam mokinukui, kai šiuolaikinių prekybos centrų ir specializuotų parduotuvių lentynos lūžta nuo mokyklinių prekių? 

Į visus šiuos klausimus atsako  „Šiaurės licėjaus“ pradinio ugdymo pedagogės asistentė Justina Ungurytė.

20150821201235-71089.jpg 

KUPRINĖ

Žinome, kad bene svarbiausias daiktas, kurią mokinys nešiojasi į mokyklą, yra kuprinė. Ne kartą teko matyti, kaip mūsų mažieji pirmokėliai į mokyklą žingsniuoja su vos ne didesne už patį vaiką kuprine. Kuprinė, kurią mokyklinukas nešioja kiekvieną dieną, turi įtakos vaiko sveikatai, todėl labai svarbu iš siūlomos gausybės išsirinki geriausią variantą.

Kad vaikas išlaikytų taisyklingą laikyseną ir nežalotų stuburo pageidautina, kad kuprinė būtų ortopedinė. Tai reiškia, kad jos nugarinėje dalyje turi būti specialūs išlinkimai, grioveliai, kurie prisitaiko prie vaiko nugaros.

Kuprinės petnešos turi būti plačios, minkštos, būtinai reguliuojamos. Kuprinė turi būti tvirtos formos – nesubliūkšti. Tuomet joje esančių daiktų svoris pasiskirsto tolygiai, ir vaiko pečiai bei nugara taip pat apkraunami tolygiai. Svarbu atsižvelgti ir į tai, ar vaikui bus patogu naudotis kuprine: ar nebus sudėtinga ją užsegti, atsegti, ar viduje yra keli skyriai, kad vaikas galėtų dėti į juos daiktus pagal dydį (taip jis mokosi tvarkingai susidėti kuprinę). Pirmoko kuprinė būtinai turi turėti atšvaitus. 

Kad ir kokia kokybiška būtų kuprinė, viską sugadinti gali netinkamas jos nešiojimas. Sunkiausius daiktus reikia dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros. Taigi knygos, taip pat A4 formato dėklai turėtų būti dedami į kišenę, esančią arčiausiai vaiko stuburo. Vidurinis skyrius skirtas susidėti sąsiuviniams. Smulkūs daiktai, piniginė, gertuvė – priekinėje arba šoninėse kišenėse. Tuomet nešamų daiktų svoris pasiskirsto tolygiai. Kuprinė neturi būti nešiojama žemiau juosmens. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į kuprinės svorį. Tuščios pradinių klasių mokinio kuprinės svoris turi būti ne didesnis kaip 700 gramų.

20150823122754-17653.jpg


KITOS MOKYKLINĖS PREKĖS

Kad būtų sėkmingai lavinama mokinuko rašysena, reikalingas kokybiškas rašalinis (kapsulinis) parkeris. Patartina įsigyti du tokius parkerius, kad bėdai ištikus mokinukas turėtų atsarginį rašiklį. Pirmokas turėtų matyti plunksną – taip lengviau mokytis rašto, todėl labiausiai tinka atviros plunksnos rašiklis. Rašiklis turi būti minkštai rašantis, neliejantis, lengvas, patogus paimti, pirštais suimama vieta – minimaliai grublėta, neslidi. Jei vaikas kairiarankis, parkeris turi būti skirtas tik kairiarankiams. Kokybe pasižymi „Schneider“ rašikliai. Prie parkerio reikėtų nepamiršti ir mėlynos spalvos kapsulių (pradžiai 10 vnt.) 

Perkant sąsiuvinius taip pat reikia atkreipti dėmesį į jų kokybę. Titulinio lapo išorėje turėtų būti suliniuota vieta informacijai užrašyti. Kokybiškų sąsiuvinių popierius turėtų būti storesnis ir kietesnis. Geriau, kad sąsiuviniai būtų kietesniais viršeliais, užapvalintais kampais, matytųsi ryškios linijos, pageidautina su vidinėmis ir išorinėmis paraštėmis, sąsiuvinių popierius turi nepersigerti. Optimaliausias kiekis būtų po penkis sąsiuvinius linijomis (pirmai klasei) ir (dideliais) langeliais. 

Kad tiek sąsiuviniai, tiek knygos išliktų tvarkingi,būtina įsigyti ir aplankalų – ploniems sąsiuviniams, vienas komplektas knygoms, kitas – pratybų sąsiuviniams. Kad sudėti į kuprinę sąsiuviniai nesusilamdytų labai naudingi yra dėklai. Pravartu įsigyti dėklą su kietu viršeliu, paprastiems sąsiuviniams susidėti. 

Pirmokėliui labiau tinka penalas su skyriais, kad nereikėtų ieškoti pasimetusio daikto. Nepirkite sukomplektuoto penalo – juose dažnai būna surinkti prastesnės kokybės daiktai. Į penalą turėtų tilpti: rašikliai; vidutinio dydžio drožtukas su „konteineriuku“ drožlėms; vidutinio dydžio, baltas, minkštas trintukas, kurį patogu paimti, laikyti ir trinti; liniuotė iki 20 cm; paprastas pieštukas (pirmokui tinkamiausias HB (vidutinio minkštumo) ir B (minkštas). Vaikui patogiau turėti ne apvalios formos, o kampuotus pieštukus – jie neriedės nuo stalo); spalvotų pieštukų rinkinys, flomasteriai (geriausi dvipusiai, kurių vienas galas rašo plonai, o kitas – storai), vaškinės kreidelės.

Įvairiems karpiniams mokinukui labiausiai tiktų patogios, gerai kerpančios, bukais galais ir neilgos žirklės. Jei vaikas kairiarankis – specialios žirklutės. Gautiems karpiniams suklijuoti naudojami ir PVA klijai (baltas lipalas), geriau atsukamu, bet nenusiimamu dangteliu ir pieštukiniai (sausi) klijai. Norint kad pieštukiniai klijai greitai nesudžiūtų, prieš perkant atkreipkite dėmesį, kiek jų sudėtyje yra vandens: kuo mažiau, tuo ilgiau jie nesudžius.

Mokinuko piešiniams reikalinga tiek akvarelė, tiek guašas. Tinkamiausia 6 – 10 spalvų. Akvarelę rekomenduojama įsigyti medaus pagrindo, guašas turėtų būti su balta spalva. Piešimui reikalingi įvairiarūšiai teptukai – ploni, vidutiniai, stori. Smailėjančios formos, minkšti teptukai tinka akvarelei, o kietesnių šerelių, keturkampės formos – guašui. Pravartu įsigyti ir lengvutę plastikinę prijuostėlę, kuri saugos mažojo dailininko drabužėlius, klijuotę stalui uždengti ir plastikinį indelį vandeniui, o taip pat paletę spalvų maišymui.

Taip pat reikėtų įsigyti A4 formato piešimo sąsiuvinių. Geriausia būtų vienas akvarelės sąsiuvinis ir vienas paprastas, piešimo popierius. Taip pat reikėtų įsigyti spalvotą vienpusį ir dvipusį (kartoną, paprastą) popierių. Lipdymo darbeliams geriausia įsigyti minkštą, netepantį, nelimpantį prie rankų plastiliną.Kartu reikėtų įsigyti lentelę plastilinui bei dėžę piešimo ir darbelių priemonėms susidėti. 

Galiausiai reikėtų nepamiršti medžiaginio krepšelio, skirto sportinei aprangai ir sportiniams batams susidėti. Tiek apranga tiek batai turėtų būti patogūs vaikui sportuojant, leidžiantys gerai jaustis. Mokykloje gali reikėti persiauti – todėl bus reikalingi patogūs bateliai (basutės, šlepetės ir pan.). 

Visus reikiamus daiktus geriausia įsigyti kartu su būsimu pirmoku. Leiskite jam pačiam pasirinkti mieliausią ir patraukliausią daiktelį. Tegul tai būna džiaugsmą teikiantis procesas.

20150727124610-95879.jpg