Česnako ir svogūno galia

Česnako ir svogūno galia

17. Oct 2012, 00:00

Tai, kad česnakas ir svogūnas turi antibakterinių savybių, informacijos galima rasti Šventajame rašte. O kaip jų pagalba padėti sirgti pradedančiam vaikui?


Konsultuoja gydytojas fitoterapeutas Juozas Ruolia

 

Česnako galia įrodyta moksliniais tyrimais


Jau 5000 metų prieš mūsų erą rašytiniuose šaltiniuose, Šventajame rašte česnakas ir svogūnas buvo kanonizuoti kaip antibakteriniai augalai. Pas mus, Rytų Europoje, apie juos daugiau išgirdome 17 -18 amžiuje.

 

Tai, kad česnake ir svogūne esantys fitoncidai sunaikina bakterijas, įrodo atlikti mokslininkų eksperimentai. Po gaubtu, kuriame buvo česnako košelė, buvo padėta lėkštelė su bakterijomis, ir per pusvalandį bakterijos nustojo augti. Įrodyta, kad česnakai daro sveikesnę aplinką, švarina orą, kuriuo kvėpuojame.

 

Svogūne ir česnake gausu naudingųjų medžiagų


Česnako ir svogūno reikia naudoti paaugusių vaikų mityboje, įdėti gaminat pietus jų į padažus, apkepus ir pan. Juose yra gausu mikroelementų, ir vienas iš labai svarbių - selenas. Selenas mūsų organizme vykdo daugybę paslaugų. Pavyzdžiui, kai patiriame stresą ir organizme susidaro daug nepilnaverčių medžiagų, kurias reikia pašalinti, tai padaro selenas.

 

Česnakui ir svogūnui priskiriamos ir priešvėžinės savybės, nors ir netiesioginės. Tiesiogiai česnakas ir svogūnas vėžio neveikia, tačiau juos vartojant maiste, gerėja organizmo ląstelių būklė, jie mažina organizmo užterštumą.

 

Patarkuoti lėkštėje ir padėti kambaryje


Gripo epidemijos metu patalpose naudojami eteriniai aliejai, fitoncidai turi gerą priešvirusinį poveikį. Taigi, galima kambariuose padėti indą su patarkuotu česnaku epidemijų metu bei atšalus orams. Česnako skiltelę galima atnaujinti kiekvieną rytą su plastmasine tarka, patarkavus jo ant lėkštutės, taip oras bus pripildytas fitoncidų.

 

Česnakai ir svogūnai mažų vaikų maiste


Dėl česnake ir svogūne esančių agresyvių medžiagų, sieros junginių, jų nepatartina valgyti kūdikiams ir mažiems vaikams. Vaikų gleivinė virškinamojo trakto jautri, ir česnakas ar svogūnas gali ją nudeginti. Pradinių klasių mokiniams ir vyresniems jau patarčiau valgyti česnako ir svogūno.

 

Jie pagerina centrinės nervų sistemos darbą, paskatina energijos gamybą nervinėje ląstelėje. Amerikos, Vokietijos pediatrai gerai atsiliepia apie česnako ir svogūno vartojimą pradinių klasių vaiko mityboje.

 

Tačiau reikėtų vengti česnako ir svogūno derinių su majonezu, nes susidaro neaiškūs junginiai. Maistą, kuriame yra česnako, svogūno, galima pagardinti su paprasta grietine, augaliniais aliejais (alyvuogių, saulėgrąžų). Tačiau jei vaikai nemėgsta svogūno ir česnako, nereiktų to daryti per prievartą. Vaikų skonio receptoriai ne visai susiformavę iki 9 -10 metų.

 

Reikia atsižvelgti į vaiko norus. Jeigu maistui naudojate česnako ar svogūno sultis, jas  reikia skiesti. Neskiestos jos yra per stiprios naudoti vaikų mityboje. Svogūnų sultis ir česnako sultis skieskite santykiu  1:5 arba 1:10, ir tada pagardinkite salotas. 

 

Ar lašinti svogūno į nosį?


Nepatarčiau taip daryti. Tokiais atvejais reikėtų atskiesti santykiu 1:10 su paprastu vandeniu, arba santykiu 1:5 su aliejumi. Antraip tai drastiškai erzins nosies gleivinę.

 
Ar jūs mėgstate svogūną ir česnaką?