Kaip apsaugoti darželinuką nuo rudens ligų?

11. Oct 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dvi dienas eina į darželį, tris dienas serga. Girdėtas išsireiškimas, o gal ir patys jį kartojate, nes jis labai tinka jūsų šeimai? Adaptacija darželyje ir ligos - ką turėtume apie tai žinoti?

Šeimynas, kurių mažylis pradėjo lankyti darželį, turbūt būtų galima suskirstyti į dvi simbolines stovyklas. Vienoje būtų tėvai, kurių vaikai darželį lanko lengvai nuo pirmos apsilankymo jame dienos. Kitoje gi stovykloje būtų šeimynos, kurioms pradžia nėra tokia jau lengva.

Kiek užtruks šis išbandymų vaikui, tėvams ir darželio auklėtojoms kupinas laikotarpis, dar vadinamas adaptacija, priklauso nuo mūsų mažylio.

Kaip sako darželio „Strazdanėlės“ auklėtoja, trijų vaikų mama Lilija, adaptacija vaikui yra didelis stresas, nes jis išeina iš jam įprastos aplinkos - namų - į darželį, kuriame nieko nepažįsta ir nežino.

Paprastai būtų galima sakyti, jog mažylio, kuris patiria didžiulį stresą, organizmas stengiasi jam "padėti" ir daro viską, kad to streso vaikas išvengtų. Tad vaikas pradeda sirgti.

"Bene pagrindinis negalavimas - sloga, "tekančios" vaiko nosys. Antroje vietoje - padidėjusi temperatūra, rodos, be jokios priežasties. Na ir sunkesnis susirgimas - kosulys, kai slogos nėra, tik vaikas dažnai kosti", - pasakojo mama Lilija.

Todėl dažną rytą tėvai susiduria su nežinia - tai rimta liga ar tik organizmo pasipriešinimas? Tokį sloguojantį ir kosėjantį vaiką į darželį galima vesti ar jau ne?

Pasal auklėtojos Lilijos, kai pasimato tik tekanti sloga adaptaciniu periodu, tuomet dar galima vaiką vesti į darželį, mat tai natūralus organizmo pasipriešinimas. Bet jei vaikas akivaizdžiai stipriai sloguoja, jo sloga jau geltonesnė tampa, tuomet tokį darželinuką reikia palikti namie, nes gali užkrėsti kitus vaikus.

Kaip galima savo vaikui padėti?

  • Pirmiausia - savo teigiamomis nuostatomis apie darželį. Negalvokite, nekalbėkite apie ligas - ir jų neprisišauksite :)
  • Taip pat svarbu su vaiku kalbėtis. Žinoma, jam suprantama kalba. Svarbiausia perteikti išsigandusiam mažiukui, jog jis saugus, jog tėvelius jis pamatys sutartu laiku ir pan. Aptarti su juo visus nerimą keliančius dalykus.
  • Na ir galiausiai – apranga. Tiek vaikų sveikatos, tiek ir ugdymo specialistai kartoja, jog mes vaikus dažniausiai rengiame per šiltai. Geriausiai juos rengti kaip "kopūstus" - keliais sluoksniais, kad būtų galima aprengti arba nurengti, jei per šilta.
  • Žinoma, nepakenktų organizmo stiprinimas natūraliais vitaminais, kurių daugiausia prigamina džiugesio akimirkos ir... meilė.

Būkite sveiki!