Darželinukai ant puoduko sodinami kartu: psichologės komentaras

Darželinukai ant puoduko sodinami kartu: psichologės komentaras

03. Apr 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Jei turi klausimų specialistams, rašyk el.paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt

Iš mamos Silvijos laiško:

Sveiki, mano berniukui 2 metukai ir 3 mėnesiai. Ant puoduko pats prašosi jau maždaug keturi mėnesiai. Dabar pradėjom lankyti lopšelį ir čia vaikus sodina visus kartu. Tai man iškilo klausimas – ar gerai, kai vaika sodina ne tada, kai jis prašosi, o kai sodina kitus vaikus. Bet jei aš vaiką namuose sodinu tik tada, kai jis pasiprašo, tai aišku, kad jis priešinsis darželyje kai jį sodins tada kada sėda kiti vaikai. Nežinau kaip elgtis ar auklitojos prašyti, kad sodintų tada kai prašo ar leisti kartu su visais vaikais, bet bijau, kad pradės nebenorėti sėdėti. Ačiū už atsakymą.

Komentuoja psichologė Vika Aniulienė:

Laba diena,

Darželyje yra sava tvarka. Vaikas išmoksta elgtis kolektyviai, grupėje, o tai labai didelis pliusas. Dvi auklėtojos grupėje negali įsimint ir įsigilinti, ką kiekvienas vaikas moka: kuris pats visada paprašo ant puoduko, kuriam reikia priminti ir dar daug smulkmenėlių.

Kitas svarbus momentas – jei aplinkui suksis 10 vaikų, labai abejotina, ar kiti 5 ramiai sėdės ant puoduko, o kai sėdi visi – tada mažesni išmoksta, ką reikia daryt ir kodėl juos sodina.

Kodėl atėję į darželį jie išsėdi per užsiėmimus, kodėl valgo gražiai sėdėdami ir nesikelia nuo kėdžių, kol nepavalgę, visi draugiškai eina praustis grižę iš kiemo, prieš valgi ir po to. O tada visi be problemų ir be atsikalbinėjimų (dažniausiai) eina i lovas.

Tai yra elementarus bandos instinkto pavyzdys, aš darau taip, kaip daro kiti ir net nesusimąstau, kodėl taip darau. Darželyje tai veikia kaip puikiausia ugdymo forma.