Dėl ko vaikams užkietėja viduriai?

Dėl ko vaikams užkietėja viduriai?

15. Jun 2014, 12:04 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Dažnai nerimaujame, ar ne per kietos vaikučio išmatos. Kokios to priežastys?

Žinant priežastis daugeliu atveju galima išvengti vidurių užkietėjimų. 

• Skausminga arba nemaloni patirtis tuštinantis. 1-4 amžiaus vaikai mokosi kontroliuoti tuštinimosi procesą ir sfinkterio (raumeninis raukas) funkcionavimą. Jie stengiasi apsaugoti save nuo šio nemalonaus pojūčio ir instinktyviai sulaiko kasdienius „pakakojimus“.

• Tuštinimosi proceso nesuvokimas, įtampa ir pastangos šiame gyvenimo periode, kai mažylis tik įsisavina sfinkterio (raumeninis raukas) funkcionavimą.

• sfinkterio uždegimas arba steptokoko infekcija tiesiojoje žarnoje ir sfinkteryje.

• nepakankamas balastinių medžiagų kiekis. Nepakankamai suvartojamo skysčio kiekis, nepakankama maisto temperatūra.

• nesaikingas pieno produktų vartojimas. Pienas aprūpina vaiko organizmą papildomomis kalorijomis, tačiau neturi balastinių medžiagų.

• aplinkos įtaka (laiko stoka, vaikų darželis, mokykla, kelionės).

• pieno produktų netoleravimas.

Nežiūrint į išvardintas priežastis, jeigu neišspręsite problemos, esant pirmam vidurių užkietėjimui, ši problema progresuos.

Dažnai šiame užburtame rate vaikai patys problemos išspręsti negali, todėl būtina tėvų, o kartais ir medikų pagalba. Atminkite, kad griežtumas ir baudimas šioje situacijoje nepadės, net gi gali ir pakenkti.

Retai kada kieti viduriai liudija apie kokį nors susirgimą, pvz. sutrikusią sfinkterio veiklą. Jeigu įtariate, kad vaiko vidurių užkietėjimai atsiranda dėl kokio nors susirgimo ar ligos, pasitarkite su gydytoju, kuris atliks tyrimus.

Ar jūsų mažyliai yra susidūrę su šia problema? Gal padėjo liaudiškos priemonės?