Dianytis: Dukra tiek įsiverkė, kad net apsivėmė - ką daryti?

Dianytis: Dukra tiek įsiverkė, kad net apsivėmė - ką daryti?

09. Sep 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Projekto dalyvės, mamos Dianytis klausimas:
 
Prašau patarti, kaip elgtis. Nuo rugsėjo pirmos vedu dukrytę Rusnę į darželį. Pora dienų iki pietų miego pabuvome kartu, Rusnė jautėsi puikiai, žaidė, domėjosi, buvo drąsi, vėliau ėjome namo. Šiandien dukrytę pirmą kartą palikau vieną su auklėtoja, išeidama atsisveikinau, pasakiau, kad grįšiu, pabučiavau ir išėjau. Už durų girdėjau ašarėlių buvo, tačiau gan greit nurimo. Po pusantros valandos auklėtoja skambino ir prašė ateiti - visą laiką dukra buvo gan rami, tačiau, kai pasigedo manęs, tai tiek įsiverkė, kad net apsivėmė. Atėjus ją radau rūbinėje gulint ant žemės ir verkiant. Šalia sėdėjo auklėtoja ir ramino. Prašau patarti, ar rytoj vėl palikti dukrą vieną bent kuriam laikui, ar dar pabūti kartu? jei pradės labai smarkiai verkti, ar atėjus ją išsivesti namo, ar nuraminti, ir pabūti su ja grupėje?
Ačiū už atsakymus.
 
Komentuoja darželio "Šilagėlė" pedagogė Agnė Kuzmickytė.

20150908075513-97774.jpg

Kiekvienas vaikas skirtingai reaguoja į darželio lankymo pradžią, tačiau bet kokiu atveju tai yra didelis stresas vaikui, reikėtų labai daug dėmesio skirti vaiko adaptacijai darželyje.

Visų pirma, turėtų būti skiriamas bent dešimties dienų laikotarpis, kurio metu vaikelis po truputį, vis ilginant darželyje praleidžiamą laiką, suprastų kas yra darželis, pratintųsi prie dienos ritmo, kitų vaikų bei auklėtojų. Šiuo laikotarpiu geriausia būtų dar nemigdyti vaiko pietų miego.

Taip pat svarbu suteikti vaikui saugumo jausmą, pavyzdžiui, į darželį galima atsinešti kokį nors daiktą, kuris vaikučiui primintų namus. Šiuo atveju adaptacijos laikas buvo per trumpas, mergaitė patyrė daug streso, tai gali lemti tolimesnę jos antipatiją pačiam darželiui. Reikėtų kartu su dukra praleisti šiek tiek laiko grupėje, kartu žaisti, esant galimybei trumpam pasišalinti ir vėl sugrįžti.

Jeigu vaikas verkia ir auklėtojos raminimai nepadeda, reiktų ateiti ir nuraminti vaiką, tačiau stengtis kuo dažniau ir vis ilgesniam laikui pasišalinti. Labai svarbus ryšys tarp vaiko ir auklėtojos, mama turėtų skatinti dukrą bendrauti su auklėtoja, parodyti jai, kad auklėtoja patinka ir jai.

Taip pat reiktų auklėtojai papasakoti kas būtent patinka vaikeliui, kokie žaislai ar kokios veikos ypatingai skatina geras emocijas ir padeda nurimti. Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas pokalbiams tarp vaikelio ir mamos apie darželį. Mama turi kuo daugiau laiko pasakoti vaikeliui, kas yra darželis, kodėl vaikelis pradeda jį lankyti, kad mama tuo metu turi eiti į darbą ir panašiai. Vaikai nejaučia laiko taip kaip suaugusieji, trumpas mamos pasišalinimas gali atrodyti kaip dingimas visiems laikams.

Nereikėtų išsigąsti tokios mergaitės reakcijos į darželį, tiesiog skirti daugiau dėmesio mergaitės adaptacijai, kuri mažiems vaikams visuomet yra sudėtina ir trunkanti ne vieną savaitę.

Sėkmės ir kantrybės.

20150722101236-12936.jpg

09. Sep 2015, 13:15

Sveiki, išryškėjo viena bėda - viena auklėtoja Rusnei patinka, ją prisileidžia, buvo likus netgi miegot su ja, o kitos visiškai neprisileidžia nei kai aš esu šalia. Ta moteris atrodo pakankamai maloni ir vis stengiasi užmegzti kontaktą, bet dukra labai priešiškai į ją reaguoja. Būtent prie šitos auklėtojos ji ir apsivėmė. Dabar esu kryžkelėj - su viena jau pratinčiau palikti ir visai dienai, su kita - dar norisi būt šalia, kad susibendrautų. Bet iš kitos pusės tai dar vienas vaiko klaidinimas - tai esu šalia, tai nesu