DISKUSIJA: Ar norėtumėte spręsti, ką ugdymo įstaigose valgys jūsų vaikai?

DISKUSIJA: Ar norėtumėte spręsti, ką ugdymo įstaigose valgys jūsų vaikai?

25. Mar 2015, 16:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Šiandien Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys Seime įregistravo Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama į vaikų maitinimo organizavimą mokyklose ir vaikų darželiuose įtraukti ir tėvus.

Pasak L. Balsio, šis įstatymas leis tėvams aktyviau dalyvauti gerinant ir prižiūrint savo vaikų mitybą ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigose.

„Šiuo metu tėvai geriausiu atveju su savo vaiko darželio ar mokyklos valgiaraščiais supažindinami tik formaliai. Daugelis tėvų ne tik neturi jokios sprendžiamosios galios formuojant valgiaraštį, bet ir iš viso nežino, kokiu maistu maitinami jų vaikai. Matome, kad vaikų mityba dažnai nukenčia dėl maitinimo organizatorių, tiekėjų bandymo sukčiauti ir tiekti vaikams prastos kokybės maistą, jo pusgaminius.

Lietuvos žaliųjų partijos siūlomos pataisos įpareigotų ugdymo įstaigų vadovus prieš priimant sprendimus dėl vaikų maitinimo organizavimo darželyje ar mokykloje gauti tėvų pritarimą. Taip tėvai galėtų aktyviau įsitraukti į savo vaikų mitybos gerinimą ir kontrolę, o mokyklų ir darželių vadovai būtų spaudžiami užtikrinti pilnavertę ir sveiką vaikų mitybą, o ne vadovautis pigiausios kainos principu“, – sakė L. Balsys. 

Lietuvos žaliųjų partijos Sveikatos komiteto koordinatorė Joana Tamkevičiūtė teigia, jog už savo vaikų mitybą visų pirma yra atsakingi tėvai, todėl jie turi turėti galimybę dalyvauti vaikų maitinimo organizavimo procese ugdymo įstaigose. Tikimasi, kad dėl to gerės paslaugų organizavimo, tiekiamo maisto kokybė, kuri turės teigiamos įtakos vaikų sveikatai.

„Įvairūs medicininiai tyrimai rodo, jog vaikus vis labiau kamuoja medžiagų apykaitos, endokrininės funkcijos sutrikimai, padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, nustatyti augančiam organizmui būtinų mikroelementų stygius, o geri vaikų bendrojo kraujo tyrimo rezultatai – jau retenybė. Tyrimai rodo, jog analizuoti ikimokyklinio amžiaus vaikų maisto daviniai neatitinka nei Pasaulio sveikatos organizacijos sveikos mitybos rekomendacijų, nei Lietuvos gyventojams rekomenduojamų maisto medžiagų ir energijos normų.

Riebalų kiekis vaikų maiste viršija normas, o kai kurių vaikui būtinų mikroelementų ir vitaminų maiste gerokai stinga. Sąsajos tarp prastos vaikų sveikatos ir nepilnavertės mitybos – akivaizdžios, todėl būtina daugiau dėmesio skirti vaikų mitybos ugdymo įstaigose gerinimui“, – teigė J. Tamkevičiūtė.  

Ar jūs norėtumėte spręsti, ką jūsų vaikai valgys darželyje ir mokykloje?

lina_baj lina_baj 25. Mar 2015, 20:29

Butų puiku. Bet bent jau Kaune nėra taip blogai pas mus darželyje, savaitės meniu iškabintas, buna normalios mėsytės pietums, su kopustais, morkytėm (šviežiais), ir aišku su bulvėm dažniausiai, na dar pusė velnio sakyčiau, dešrelių turbut nei karto nebuvo. Beet va vakarienei dažnai balta mišrainė, net nustebau, nes neatrodo man tai labai tinkama, bet kai dabar paskaičiau apie dešreles, tai manau, kad visai gerai pas mus 😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 25. Mar 2015, 17:17

Taip!!!!! Nesuvokiu kas darželiuose ir mokyklose sudarinėja meniu. Jokio skirtumo - kokybė tokia pati, kaip čipsais šertų, daržovės žalios (ne marinuotos ar virtos) - turbūt per mėnesį kokį kartą. Gerai, kai vykdo akcijas obuoliai vaikams ar kaip ten vadinasi, tuomet bent obuolį gauna, kitu atveju...
Duona su sriuba, duona su kotletu, duona su bulvių koše, duona su dešrele...

Grįžo anądien Eleonora ir giriasi, kad gavo dešrelių (namie jų beveik nebūna), klausiu ar pieniškos. Ne, sako Eleonora, raudoniškos 😃

floryte floryte 25. Mar 2015, 16:49

O žinoma, visomis keturiomis - tik už tai. O tai iki darželio- namie vaiką stengiesi maitinti normaliu maistu, kad kuo mažiau ragautų chemizuoto, beverčio maisto, o atėjus darželio, mokyklos laikotarpiui, vaikas maitinamas šlamštu. Siaubas😤

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 25. Mar 2015, 16:41

Aš tai manau, kad būtų puiku, jei tėvai galėtų prisidėti rengiant vaiko meniu. Pavyzdžiui, maniškės trečiokės, kaiu paklausiu ką valgėte pietums, ji atsako - mama, gi žinai - vėl dešrelės 😀 Jau darosi nebejuokinga. Sriubos sako pakenčiamos - tai burokėlūš, kopūstų, rugštynių ir pan, tačiau antras patiekalas dažniausiai būna arba dešrelės su grikiais ar atvėsusiais makaronais, arba plokštainis, arba apkepas, na ir kartais blynai. Kita vertus, apie kokią maistinę vertę galima kalbėti, kai pietūs per dieną kainuoja vos penkis litus su centais. Mielai sumokėčiau daugiau, jei tik būtų daugiau daržovių racione ar kokio jogurto ir pan.