DISKUSIJA: Talentingi vaikai neturi vaikystės?

DISKUSIJA: Talentingi vaikai neturi vaikystės?

26. Jun 2018, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Viename išsamiausių iš kada nors šioje srityje atliktų tyrimų mokslininkai išsiaiškino, kad iš 210 talentingų vaikų vos 3 proc. panaudojo gabumus vėliau gyvenime ir išpildė nuo mažens į juos dėtas viltis, rašo „Daily Mail“.

„Būdami šešerių ar septynerių, gabūs vaikai turi didelį potencialą, tačiau vėliau dėl nepalankių aplinkybių jų galimybės sužlugdomos,“ - sakė profesorė Joan Freeman, nuo 1974 m. iki šių dienų stebėjusi vystymąsi vaikų, kurie buvo išskirtinai gabūs tokiose srityse, kaip matematika, dailė ar muzika. 

Dauguma talentingų vaikų vėliau gyvenime nesugeba išsiskirti iš kitų, nes tokie vaikai paprastai neturi normalios vaikystės, mano profesorė. Kartais valdingi tėvai per daug spaudžia savo vaikus, be to, tokie vaikai gali būti atskirti nuo bendraamžių, todėl turi mažai draugų.

Profesorė J. Freeman pabrėžė, kad gabūs vaikai nėra emociškai jautresni už kitus vaikus – dažnai jie turi net daugiau emocinės stiprybės. Tačiau ji pridūrė, kad gabus vaikas dažnai geriau sugeba susidoroti su protinių gebėjimų reikalaujančiomis užduotimis, tačiau ne visada įveikia emocines problemas.

Profesorė: „Gabūs vaikai yra normalūs, tačiau jiems keliami neįtikėtini reikalavimai, į juos projektuojami lūkesčiai, todėl jie ir atrodo keisti arba paniurę.“

Juos supantiems žmonėms – tėvams ir mokytojams – tai gali kelti nerimą, todėl jie gali bandyti juos „nusodinti“. O jiems tereikia, kad juo priimtų tokius, kokie jie yra, kad jiems būtų suteiktos galimybės vystyti potencialą ir užtikrinta patikima moralinė parama.

Vunderkindas, nesugebėjęs išpildyti ankstyvų lūkesčių, yra Andrew Halliburtonas, kuris būdamas aštuonerių studijavo matematiką vidurinės mokyklos lygiu. Tačiau jis nesugebėjo išnaudoti savo gabumų, metė universitetą ir įsidarbino „McDonald's“ restorane. Vis dėlto A. Halliburtonas planuoja tęsti studijas.

Viena iš didžiausių talentingų vaikų problemų – jie dažniausiai turi gabumų daugelyje sričių, todėl išbando kelis dalykus, ir jiems sunku išsirinkti vieną, sako profesorė J. Freeman. 

Be to, visos pastangos auginti tokius vaikus šiltnamio sąlygomis nueina perniek, jei jie jaučia spaudimą. Ji rašo: „Vaikystės džiaugsmai ir kūrybingumas yra visų didžių darbų esmė. Neatimkite vaikystės iš gabių vaikų.“

Ką jūs manote? Ar tikrai itin gabūs, talentingi vaikai neturi paprastos vaikystės?