Dviejų sesyčių Kalėdų laukimas: 1-19 Advento dienos

Dviejų sesyčių Kalėdų laukimas: 1-19 Advento dienos

22. Dec 2012, 08:00 motinysteveza motinysteveza


 

Net ir pati gamta motina mus džiugina – jau nuo pirmųjų gruodžio dienų galime sniegu džiaugtis!!

 

Ir kaipgi nesiruoši, nepuoši namų belaukiant didžiųjų metų švenčių: Kūčių vakaro – kūdikėlio Jėzaus gimimo, šv. Kalėdų.  Juolab, kad namuose dvi mažos mergytės...

 

Skaičiuoti dieneles iki švenčių pradėjome jau nuo gruodžio 1 dienos. Kas rytą nykštukai į mūsų Advento medžio vokelius neša po du mažus saldainėlius ir palieka užduotėlių laišką.

 

Mūsų Advento medis – jau tapo tradicija. Keleri metai toks pat, tie patys mano pačios daryti vokai. Vyresnioji sesytė Deimantė net neprašoma radusi du saldainius, vieną išlupa ir paduoda sesytei. Mamos širdis šokinėja iš džiaugsmo.

 

Taigi 1-oji laukimo diena – Advento vainiko gamyba ir pirmoji Kalėdų istorija (Bruno Ferrero knyga, šias istorijas skaitom po vieną iki šiol).

 

 

2-oji laukimo diena. Aplankėme miesto eglę. Vėliau atokiau Santakos parke rinkome šakas mūsų Advento medžiui.

 

Grįžę dažėme neatsitiktinai mėlyna spalva, nes tai - Advento spalva, simbolizuojanti atgailą. Sukabinome vokus. Beje, šie vokai kabinami jau treti ar ketvirti metai (nepavyksta prisiminti). Juos parsinešti iš rūsio taip pat smagu, kaip ir eglutės žaisliukus.

 

Kažkada, nemažai sugaišusi laiko, neblogai padirbėjau - iš tapetų padariau vokus, iš servetėlių kirpau motyvus ir dekupažo būdu jas klijavau. Tikiuosi, kad jie atlaikys dar keletą metų ir bus gražus mano dukryčių vaikystės prisiminimas.

 

Uždegėme pirmąją Advento žvakę.

 

 

 

3-oji laukimo diena. Džiaugiamės žiema (pirmasis sniegas, kuriuo buvo galima džiaugtis).

 

O grįžusios namo, aš karpiau darželiui snaigę iš putplasčio (ar kažko panašaus), Deimantė visiškai savarankiškai iškirpo, išlankstė ir iškarpė snaigę. Ir... atsidarė tikros kūrybinės dirbtuvės.... Juk žinote, kad ikimokyklinukui svarbiausia yra procesas, bet ne rezultatas?

 

O ant langų priklijavome pernai draugų dovanotas snaiges...

 

4-oji laukimo diena

Nykštukai laiške parašė, kad pasigamintume Kalėdų kvepalų ir išpuoštume namus lemputėmis. Mūsų kvepalai - gvazdikėliai susmaigstyti apelsinuose ir perrištos cinamono lazdelės. Na, o lemputėmis išsipuošėme, bet niekaip nepavyko gražių foto padaryti.

 

5-oji laukimo diena.

 Mokėmės Z. Gaižauskaitės eilėraštį (ir kitas dienas kartojome) "Šaltukas". Sutikus Kalėdų senelį, nelabai jauku būtų deklamuoti "Eglutė skarota"...

 

6-oji laukimo diena

Didelės mažos rankytės. Gaminome iš dovanų maišelių (kurie jau buvo ir šiaip "sužaisti") eglę. Apatinė eilė mano rankų, visa eglė - Deimantės, o viršūnėlei pavyko apvedžioti ir mažosios rankytes. Kaskart vedžiojom rankas, o ne iš vienos iškirptos- kitas.

 

7-oji laukimo diena

Kepėme imbierinius sausainius. Namai vėl pakvipo Kalėdomis. Grožio neįspūdingai daug, bet dirbo visos keturios mažos rankelės. Virtuvė nuo miltų buvo balta. Beje, sausainių tą patį vakarą neliko (tik dalį ir pavyko dekoruoti).

 

8-oji laukimo diena

Biblioteka. Nepakanka vienos Kalėdų istorijos per dieną :). Dvi knygos Deimantės savarankiškam skaitymui:

 O šias - aš skaitau Deimantei:

 

9-oji laukimo diena

Rami sekmadienio diena. Uždegame antrąją žvakę.

 

10-oji laukimo diena

Mokomės dar vieną eilėraštį - J. Degutytės "Baltas miestas". Beje, Deimantė absoliučiai nemėgėja mokytis atmintai eilėraščių, ir tai darome tik prieš Kalėdas.

 

11-oji laukimo diena

Skiriame dėmesį Kalėdų prasmei. Kas yra Kūčios, Kalėdos? Kūdikėlis Jėzus? Betliejus, šv. Mergelė Marija? Perskaitome knygelę "12 pasikalbėjimų su mažaisiais". Gera knygelė, lenvgai skaitoma ir pakankamai aiškiai. Prie šios temos dar grįšime, nykštukai suplanavę, kad pasigamintume Betliejų.

 

12-oji laukimo diena

Sniego laiškanešys. Pamenate šį filmuką? Skaičiau šią pasaką, o Deimantė savarankiškai (tik atspausdinau besmegenio dalis ir padariau laiškelį) darė darbelį. Aplikacijos apačioje "sniegas" - cukrus su klijais. Vakare pažiūrėjo ir šį filmuką. Mažajai sesutei leidome prie vandens čiaupo žaisti su vandeniu, nes kartu daryti ką nors darosi vis sudėtingiau :).

 

13-oji laukimo diena

Šv. Liucijos diena. Šviesos diena. Gaminome žibintus - su guašu (į jį įpilėme truputį klijų) nudažėme stiklainius. Tokį darbelį gali daryti bet kokio amžiaus vaikai :).

 

14-oji laukimo diena

Gruodžio mėn. ne vieną peržiūrėjome senosios animacijos filmuką - ir Spragtuką, ir 12 mėnesių, ir Kai užsidega eglutės. O man tokia nostalgija užplūsta. Todėl buvo nykštukų užduotėlė - pasigaminti vėliavėles, kurios yra ant kiekvienos eglutės filmukuose... pastebėjote jas?

 

Vėliavėles, nes mūsų eglė būtų panaši į jas... Deimantė lankstė, o aš karpiau, taisiau, klijavau ir dar ilgai vakarojau, kol pagaminau tiek vėliavėlių, kiek reikia. Joms patogiausia buvo naudoti popierinę dovanoms skirtą pakuoti juostelę.

 

15-oji laukimo diena

Gaminome žaisliukus. Nusipirkę paprasčiausių žaisliukų, apklijavome vienu sluoksniu papjė mašė technika, nudažėme atitinkamais dažais, išsikirpę paveiksliuką (Deimantė pati rinkosi google vaizduose, kurį atspausdinti) priklijavome dekupažo klijais, patepliojome, ištepėme klijais, apibarstėme cukrumi ir turime savo žaisliuką! Tokių žaisliukų turime ir ankstesniais metais mano gamintų. Daugiau nuotraukų, kai turėsime pabaigtą eglutę.

 

16-oji laukimo diena

Sekmadienis. Uždegame trečiąją žvakutę.

 

17-oji laukimo diena

Puošėme eglę! Ach, ir vėl aš apie nostalgiją... Šiemet iš gimtųjų namų parsivežiau savo vaikystės žaisliukų. Nuostabus jausmas jais puošti eglę...

 

 

18- oji laukimo diena

Gaminome mūsų eglei viršūnę. Paprasčiausiai atspausdinau žvaigždę, iškirpau ir apklijavau aliuminio folija. Prie eglės priklijavau dvipusia lipia juostele.

 

Gimus kūdikėliui Jėzui danguje pasirodė didelė graži žvaigždė. Ši šviesioji žvaigždė į Betliejų atvedė Tris Karalius.

 

19-oji laukimo diena

Deimantė darė savo seneliams dovanėles. Ir ką gi daugiau jos amžiaus vaikai galėtų padovanoti nei savo darbelius. Tiesa, dar nepabaigė. Kol klijavo mažas žvaigždeles (iš konfeti), dingo ir ūpas :).

 

20 -tą dieną nykštukų laiške Deimantė perskaitė, kad reikia pagaminti snieguotus obuoliukus ir pakabinti ant eglės. (Ši idėja vienos MK mamytės. Tai bus  paskutinis mūsų eglės akcentas.)

 

 

Mama Akvilė

http://auginustebukla.blogspot.com/