Dvynukų psichologija: ar viskas turi būti vienodai?

Dvynukų psichologija: ar viskas turi būti vienodai?

13. Aug 2016, 12:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Dvynukus visada gaubia tam tikras paslapties šydas-  iš šono žvelgiant, juos auginti atrodo romantiška ir miela. Tačiau dvynukų auklėjimas mamai – tikras iššūkis. Keletas psichologės pastebėjimų. 

Konsultuoja psichologė Lina Štaupienė 

Dvynukės, bet skirtingos

Mama Lina, auginanti dvynukes dukrytes sako, kad jos nuo gimimo buvo skirtingos. Kol viena aktyviai verkė pirmą pusmetį, kita buvo lyg miegančioji gražuolė. Šiandien mergaitės jau vaikšto, ir kaip juokauja mama, paleistos eina…  į skirtingas puses. Kai važiuoja į svečius, dėl grožio mama abi aprengia vienodai, “Nes visiems taip gražiau”, tačiau namuose mergaites rengia skirtingai.

Tėvams - nelengva

Dvynukams, kaip ir visiems žmonėms, yra būdingas noras išsiskirti iš kitų. Juk kiekvienas mes norime būti vienintelis ir nepakartojamas. Dvynukai to jausmo būti vieninteliu netenka vos gimę. Nors ryšys tarp vaikų visada būna ypatingas, tėvams tikrai nelengva auklėti ir auginti dvynius.

Rengti vienodai - tik iki metų

Psichologė Lina Štaupienė mano, kad iki metukų, kol vaikas nesuvokia savęs kaip individualios asmenybės, dvynukus galima rengti vienodai, tačiau vėliau jau reikia skatinti vaiko unikalumą, individualumą. „Konkurencija tarp dvynių egzistuoja ir tai labai skatina aplinkiniai – tėvai, mokytojai, lygindami vieną dvynį su kitu. Net ir dvynių neauginančiose šeimose brolis būna lyginamas su sese, ir tai skatina didelę konkurenciją tarp vaikų“ – sako psichologė.

Ieškoti ne panašumų, o išskirtinumo

Tam, kad atskleistume kiekvieno vaiko individualumą, patartina juos leisti į skirtingus būrelius, kad jie turėtų progos ieškoti skirtingos saviraiškos. „Kai sutinkate dvynius, geriau nespėliokite, kuris čia Augustas, kuris  - Justas, geriau, kad jau žinotumėte tai tiksliai, arba neklauskite garsiai. Kai kurie autoriai literatūros šaltiniuose teigia, kad geriau, kai dvynukų vardai prasideda iš skirtingų raidžių ir turi skirtingą skambesį.  Juk vardas parodo vaiko unikalumą ir originalumą“ – sako specialistė.

Vienas gimtadienis, bet du tortai

Psichologė Lina Štaupienė sako, kad einant į dvynių gimtadienį geriau išrinkti skirtingas dovanėles, atsižvelgiant į konkretaus vaiko pomėgius. „Švenčiant dvynių gimtadienį geriau du maži tortai, negu vienas didelis, geriau du kartus dainuoti „Su gimimo diena“. Kiekvienas vaikas turėtų būti nufotografuojamas atskirai, ir jo albumas turėtų būti atskiras – tai padėtų jam jaustis unikaliu ir vieninteliu“ – sako psichologė.

Kaip manote Jūs, ar reiktų dvynius rengti vienodai ar skirtingai?