Geriausia mokyti plaukti – baseine

Geriausia mokyti plaukti – baseine

22. Apr 2015, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Prieš vasarą ne vieni tėveliai pagalvoja apie galimybę leisti vaiką į baseiną, kad jis pramoktų plaukti ir vasarą galėtų drąsiau jaustis prie ežero ar jūros. Ką vertėtų žinoti?

 Geriausia mokyti plaukti – baseine 

Tikriausiai, iš patirties esate patyrę, kad geriausia mokyti vaiką plaukti ne mamai ar tėčiui, o patyrusiam treneriui. Geriausia tai daryti baseine. Paprastai vaikų baseine vandens temperatūra būna apie 30 laipsnių šilumos, o vandens gylis yra optimalus besimokantiems plaukti vaikams. Ežero "minusai" šiuo atžvilgiu - nelygus dugnas, šaltas vanduo ir nepatyrusių tėvų klaidos, kurios gali ne išmokyti, o atgrąsinti nuo vandens.

Tėvų klaidos

Jei tėvai neturi galimybės leisti vaikus į baseiną, jie mokyti plaukti vaikus imasi patys. Kartais tėveliams atrodo, kad tik įbridęs į vandenį mažasis ims pliuškentis kaip žuvis, esą tai paprasta. Todėl neretai tėvai skubina vaikus, pyksta ir net šaukia ant vaiko. Tėvams sunku suprasti, kodėl vaikas jaučia vandens baimę (o taip gali būti), arba kodėl jam kažkas nepavyksta.

Taigi, jei apsiėmėte vaiką mokyti plaukti patys, atminkite, kad jokiu būdu nevalia barti vaiko, nes jis ims dar labiau vengti vandens.

Pradėti niekada nevėlu

Idealu, jei baseiną vaikas lanko nuo kūdikystės,  vėliau – kelerių metukų ir taip toliau. Tačiau net jei jūsiškis niekada nelankė baseino, niekada nevėlu pradėti. Šiais laikais mokyti plaukti vaikus (ir net suaugusiuosius) siūlo daugelis sporto klubų, turinčių baseinus.

Amunicija

Besimokant plaukti pravers ir įvairi plaukimo „amunicija“ – tai yra rankovės, lazdos, specialios lentelės. Vaikų plaukimo treniruotės vyksta su maudymuisi skirtais akiniais – patogu panėrus.

 3 taisyklės, jei plaukti vaiką mokysite jūs:

-Prie vandens vaiką pratinkite pamažu. Jei žaisdami vandenyje prilaikote vaiką, paskui nusprendžiate paleisti, būtinai apie tai pasakykite, kad vaikas neišsigąstų. Jis turi jaustis saugus.

-Labai svarbu plaukiant taisyklingas kvėpavimas: virš vandens įkvėpti burna, po vandeniu iškvėpti per nosį.

-Stebėkite, kad vaikas neplauktų pakelta galva – šitaip išlenkiamas stuburas, užspaudžiamos gerklos ir vaikui būna sunku kvėpuoti.

Svarbu

Jei norite, kad maudynės mažyliui teiktų džiaugsmo ir nebūtų nemalonios, elkitės taip, kad „pamokėlės“ būtų smagios. 

Ar yra tarp mūsų mamyčių, kurių atžalos lanko baseiną? Kiek prireikė užsiėmimų, kol vaikas išmoko plaukti? 

sraigiukas sraigiukas 22. Apr 2015, 14:31

bent jau Vilniuje eilės į baseiną nežmoniškos ☹