Gimtadienis, primenantis senas tradicijas

Gimtadienis, primenantis senas tradicijas

30. Aug 2015, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaiko gimtadienis - ypatinga diena kiekvienai mamai. Norisi savo spindulėliui tą dieną padovanoti visą pasaulį. Mes, mamos, jau prieš mėnesį sunerimstame, kaip švęsti vaiko gimtadienį.

Esu Juta, auginu trejų metų sūnelį. Man, mamai, šis jausmas suprantamas, tad kilo idėja - gimtadienius švęsti kitaip. Kadangi esu baigusi etnologijos studijas ir prijaučiu mūsų senosioms tradicijoms, siūlau švęsti smagų liaudišką gimtadienį.

Štai keletas „Piemenėlių gimtadienio“ šventimo idėjų: 

Apranga.  Kviesdami gimtadienio dalyvius, paprašykite, kad drabužėliai būtų liaudiškais motyvais. Gal mergaitės turi languotus sijonėlius ir iš mamyčių skolintus gintarinius karolius, o berniukai baltus marškinėlius ar tėčio, o gal močiutės paskolintą šiaudinę skrybėlę. Viskas tinka, svarbu ne bėgti pirkti, o išsiversti su namų spintose rastais rūbeliais. Mergaičių šukuosenos - supintos ir papuoštos kaspinais dvi kasos.

20150829121852-31352.jpg

Kai svečiai susirenka. Nusikelkite į laikus prieš daugiau nei šimtą metų, tuo metu vaikai kaime tarnavo piemenėliais. Vaikai sustoja traukinuku, t.y. sustoja vienas kitam už nugaros, rankos ant pečių, važiuoja ir dainuoja burtažodį, traukinys važiuoja, veža jis mus laiku. Ir sustoti tegali labai sename laike. Burtažodis skanduojamas 3 kartus. 

Susėskite ratu ant žemės ir trumpai papasakokite apie piemenėlių gyvenimą. Vaikai kaime piemenėliais būdavo apie 5 -10 metų. Piemenėlių darbas - ganyti karves, avis, žąsis. Ganyti, reiškia, prižiūrėti, kad gyvuliukai būtų paėdę žolės ir jiems nieko nenutiktų. Pavyzdžiui, vilkai nesudraskytų, nepasiklystų. Išeidavo į pievas piemenukai ankstyvą rytą ir grįždavo tik vėlai vakare. Nesvarbu, ar lietus, ar saulė, ar vėjas švilpė, piemenukai turėdavo prižiūrėti gyvulius. Kad nebūtų liūdna, piemenukai prisigalvodavo visokių žaidimų. 

20150829121932-65067.jpg

Žaidimai visada smagu. Pakvieskite vaikus pažaisti:

„Atspėk gyvūną“. Kiekvienas gimtadienio dalyvis išsitraukia žaislą - naminį gyvulį: karvę, ožką, avį, gaidį. Išsitraukęs niekam nerodo, turi suvaidinti naminį gyvulį, o kiti spėja. Kokį naminį gyvūną išsitraukia, tokį ir gano. Jei tokių žaislų neturite, ant lapelio surašykite naminių gyvūnų pavadinimus.

„Sveikas gyvas“. Vaikai sustoja ratu. Vienas vaikščioja aplinkui, tada suduoda kuriam nors rate stovinčiam į nugarą, sakydamas: „Sveikas gyvas!", - ir bėga aplink ratą. Pakviestasis bėga į priešingą pusę. Susitikę paduoda vienas kitam ranką, paklausia: ,,Kaip sekasi?", - ir bėga toliau. Kuris pirmas pribėgs prie tuščios vietos, tas ją užims, o pasilikęs bėga aplink ratą ir taip toliau ...

„Diena - naktis“. Kai diena visi šoka, kai naktis turi visi sustingti. Kas sujuda, iškrenta iš žaidimo. 

20150829122015-84125.jpg

Saldžioji šventės dalis. Vaikams išsižaidus, siūlau gaminti saldų ežiuką. Pasiruoškite stalą, ant kurio padėkite  kiekvienam gimtadienio dalyviui po pusę obuolio,  braškių ir kitokių uogų. Vaikai uogas veria ant dantų krapštuko ir merkia į karamelę. Karamelė gali būti pašildytas karamelizuotas sutirštintas pienas. Karamelę  taip pat galite pasigaminti iš grietinės bei cukraus, šią masę virkite apie 30 – 40 min. Puoškite ežiuką įvairiais pabarstukais ar saulėgrąžomis. Ežiuką gaminti patinka  ir mažiesiems, ir dideliems gimtadienio šventės dalyviams. Vertinimo komisija gali apdovanoti visus ežiuko gamintojus diplomais - už skaniausią ežiuką, linksmiausią, originaliausią, saldžiausią, šventiškiausią, meiliausią ir t.t.

20150829122038-19298.jpg

Gimtadienio vaišės. Liaudiško gimtadienio vaišės gali būti saldus varškės sūris, medus, žali agurkai, mamos keptas naminis pyragas ar vaikų mylimi keksiukai, kompotas.

Dar keletas smagių, tik dažnokai primirštamų užsiėmimų:

Estafetės.  Po vaišių - smagios estafetės. Vaikai susiskirsto į dvi komandas ir atlieka šias užduotis:

Šokinėti ant vienos kojos iki nurodytos vietos.

Žąsiukais. Atsitūpti ir eiti atsitūpus.

Nykštuko žingsniukais. Dėti pėdutę po pėdutės  ir t.t

Mįslės. Didesniems vaikams galite surengti mįslių konkursą. Pateikiu keletą mįslių.

Ant lygaus laukelio, nei vieno namelio. O vidury tūkstančiai mergelių gyvena. (Žuvys ežere)

Be kojų, be rankų vartus atkelia. (Vėjas)

Daug namukų per lauką nurūko. (Traukinys)

Dirva be takų, pervažiavus nėra vėžių. (Valtis ežere)

Dvi laktelės, pilnos baltų vištelių. (Dantys)

Du broliukai akli, o kai ant balno užsėda, raštą skaito. (Akiniai)

Kas be staklių audžia? (Voras)

Kaip arkliukas bet be kojų. Ne šuniukas – kartais loja. Kai apjoju, lekia vėju. ( Motociklas)

Kas be kojų, be rankų, be medžio, tiltus pastato. (Šaltis)

Svarbiausia - gimtadienyje gera nuotaika. Kad ir ką suplanavote, ne visas scenarijus būtinai turi būti įvykdytas. Svarbiausia, kad vaikai jaustųsi pakiliai. 

Saldainio receptas

Išlydint namo draugus, galite padovanoti jiems po namie kartu su jubiliatu iš anksto pagamintą saldainį. Receptas labai paprastas: pusė litro vandens, pusė kilogramo cukraus ir šaukštelis acto. Virti saldainį apie valandą, kol paruduoja. Saldainį supilstyti į įvairias sausainių formeles. Formeles ištepkite aliejumi.

Gražių šventės akimirkų!

Juta