Gydytoja: Vaikų akis nuo saulės saugokite labiau, nei savo

Gydytoja: Vaikų akis nuo saulės saugokite labiau, nei savo

28. May 2015, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Artėjant vasarai, visi pagalvojame apie akinius vaikams nuo saulės. Kodėl jie reikalingi ir kaip išsirinkti Konsultuoja „Akių gydytojų praktika“ vaikų akių gydytoja Loreta Šveikauskienė.

Vaikų akims akinukų reikia labiau, negu suaugusiesiems

Suaugusieji lauke praleidžia mažiau laiko, negu vaikai. Ekspertai sako, kad iki 18 metų vaikai lauke už suaugusiuosius daugiau būna apie 50 procentų daugiau laiko. Vaikų akys turėtų būti saugomos nuo saulės net labiau, nei suaugusių.

Saulės ultravioletinių spindulių spinduliuotė pasižymi kumuliacija, tai reiškia, jų poveikis sumuojasi ir rizika tuo didesnė, kuo ilgesnį laiką gyvenimo eigoje praleidžiame saulėje. Geriausia apsauga nuo žalingų ultravioletinių spindulių - tai kokybiški saulės akiniai.

Kaip išsirinkti vaikams akinukus?

  •  Akinių rėmeliai turėtų dengti akiduobes ,saugant nuo spindulių patekimo ir iš šono (plati rėmo kojelė).
  • Saulės akiniai turi turėti 100 procentų apsaugą nuo UV spindulių.
  • Lęšių tamsumas neturi didelės reikšmės. Šviesūs gelsvi lęšiai turi tokią pat apsaugą kaip tamsūs pilki.
  • Nuo kitų spindulių, pvz., didelės energijos matomos radiacijos , dar vadinamos „mėlyna šviesa“  geriau apsaugo ir mažiau mėlyną spalvą praleidžia gelsvi, rusvi akinių lęšiai. Tai vadinamieji  mėlyną spalvą blokuojantys lęšiai.
  • Jei paaugliai dėvi kontaktinius lęšius, saulės akiniai vis tiek reikalingi. Kontaktinis lęšis dengia rageną ,bet likęs akies paviršius lieka neapsaugotas.
  • Perkant akinius optikos salonuose, jums patars optikos darbuotojai. Jei akinius pirksite prekybos centre ar kitur, ieškokite ženklo “UV protection“. Jis užtikrina, kad akiniai saugo nuo spindulių.

Nepamirškime ir kitos apsaugos nuo saulės

Vasarą be akinių nuo saulės patartina vaikams dėvėti  ir plačiabryles kepuraites. Jos mažina spindulių poveikį net iki 50 procentų.

Labai svarbu atminti, kad saulės akinius reikia dėvėti ir būnant šešėlyje. Nors šešėlis mažina kenksmingą saulės spindulių poveikį, bet akys UV spindulių gauna nuo blizgių paviršių – pastatų stiklų, vandens paviršių, sniego ir kt.