Gydytoja: "Vaistų visiems atvejams nereikia"

Gydytoja: "Vaistų visiems atvejams nereikia"

12. Apr 2013, 00:00

Kelionės su vaikais ne tik smagios, bet jos - ir nemažas išbandymas tėveliams, nerimaujantiems „kad tik ko nepamiršus“.

 

Išsiruošus į kelionę ar išvyką su vaiku, dažnai tėveliai įsideda visą krepšį įvairiausių vaistų, kurių gali prireikti vaikučiui susirgus. Tačiau gydytojai pataria pasiimti tik svarbiausius medikamentus.

 

Ką reikėtų žinoti ir vertėtų pasiimti, leidžiantis į tolimas keliones automobiliu ar lėktuvu – iki dvejų metukų mažyliais?

 

Svarbiausia – mažylio saugumas ir sveikata. Pasak šeimos gydytojos Rūtos Maciulevičienės, pirmiausia prieš vykdami į svečią šalį arba jau nuvykę į ją tėvai turėtų išsiaiškinti, kaip veikia tos šalies pirminė sveikatos priežiūra, kokiu numeriu kviesti greitąją pagalbą ir pan.

 

„Esu susidūrusi su ne viena situacija, kai tėvai tik tada pradeda domėtis, kur rasti gydytoją, kaip kviesti greitąją pagalbą, kai jau kas nors atsitinka. Tai klaidingas požiūris. Visa tai reikėtų sužinoti iš anksto, jei įmanoma“, – teigė vaikų ligų gydytoja.

 

Vaistų visiems atvejams nereikia

 

Kadangi vaikučiai iki 2 – 3 metukų vidutiniškai serga maždaug aštuonis kartus per metus, tad tikimybė jiems susirgti kelionėje tikrai nemaža. Todėl į kelionę šeimos gydytoja pataria pasiimti tik svarbiausius vaikučio medikamentus: vaistukus nuo temperatūros (pvz. žvakutes „Paracetamol“) bei vaistukus nuo skausmo.

 

Taip pat patartina pasirūpinti tokiais elementariais dalykais kaip pleistru, marle. Žinoma, nepamaišys kelionėje ir įvairios purškiamosios ar tepamos priemonės, atbaidančios vabzdžius. Jei vaikas alergiškas, būtina įsimesti vaistukus, mažinančius niežėjimą ir perštėjimą (pvz. „Zyrtec“)

 

„Tikrai nereikia į kelionę dėtis vaistų visiems gyvenimo atvejams. Juk ne į džiungles važiuojate. Tam yra gydytojai, kurie geriau žinos, ką daryti vaikui susirgus. Jei vaikas, pavyzdžiui, suviduriavo, infekcijos savarankiškai neišgydysite. Geriau iškart kreiptis į medikus“, – patarė R. Maciulevičienė.

 

Kelionėse šeimos gydytoja ypač patarė saugotis saulės poveikio – įvairių apdegimų ir nudegimų, net ir trumpalaikių. Nes vienąkart „sudegusi“ vaiko oda taps labiau pažeista ir tikimybė suaugus susirgti vėžiu žymiai padidėja.

 

Todėl būtina vaikučio odą reguliariai tepti tik jiems skirtais kremais nuo saulės, kurie atsparūs vandeniui.