Gyvos prakartėlės - vaikų džiaugsmas

Gyvos prakartėlės - vaikų džiaugsmas

24. Dec 2011, 08:00

Paaiškinti tikrąją Šventų Kalėdų švenčių prasmę mažiems vaikams yra tikrai nelengva. Įrengtos gyvos prakartėlės, vaizduojančios Kristaus gimimą, skirtos ne tik vaikams, bet pastariesiems jos tikrai labai patinka.

 

Prakartėlė - Šventų Kalėdų simbolis, atkuriantis Kūdikėlio Jėzaus gimimą tvarte. Prakartėlėje be Švento Juozapo, Marijos, kūdikėlio Jėzaus, Trijų karalių paprastai būna ir gyvulėlių. Gyvos prakartėlės - tikras džiaugsmas mažiesiems bei graži tradicija, gyvuojanti metai iš metų įvairiuose Lietuvos miestuose.

 

Gyvos prakartėlės tradiciškai įrengiamos didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Štai Kaune šįvakar prakartėlę prie Rotušės pašventins Kauno Arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius. Prakartėlę galima apžiūrėti iki Trijų Karalių, gyvas avytes prakartėlei paskolino ūkininkai.

Šiais metais į gyvas prakartėlės avytes galima tik pažvelgti pro langelį, nes, kaip sako organizatoriai, kai gyvulėliai būdavo pasiekiami ranka, vaikai jas ne tik glostydavo, bet ir šerdavo netinkamai, pavyzdžiui, pavaišindami saldainiais.

 

Vilniaus Bernardinų bažnyčioje taip pat išlaikoma tradicija įkurti gyvą prakartėlę. Asiliuką bei avelių paskolina Vilniaus jaunųjų gamtininkų centras.

 

Vilniaus Arkikatedros aikštėje esančios prakartėlės šventinimo iškilmės vyks gruodžio 24 dieną, 22 valandą.

 

Panevėžio Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje taip pat prieš Kalėdas įrengiama gyva prakartėlė, kur bėgioja gyvos antys, triušiai, avelės.

 

Daugiausia prakartėlių vienoje vietoje galima pamatyti Rokiškio krašto muziejuje. Nuo 1998 metų čia kasmet rengiamos tradicinės prakartėlių parodos. Šiais metais yra eksponuojama daugiau kaip penkiasdešimt prakartėlių. Paroda veiks iki sausio mėnesio pabaigos.

Nuotrauka: muziejusrokiskyje.lt