Ilgoji pertrauka mokykloje – ką vaikams valgyti jos metu?

Ilgoji pertrauka mokykloje – ką vaikams valgyti jos metu?

20. Sep 2015, 15:05 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaikams sugrįžus į mokyklas ir darželius, dažna mama griebiasi už galvos – vaikai valgyklose dažniau renkasi bandeles, bulvių traškučius ir šokoladinius batonėlius, o ne pilnaverčius pietus. Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad vaikų mityboje trūksta vaisių ir daržovių, todėl šiuos rekomenduojama papildomai vartoti tiek prie pagrindinių patiekalų, tiek ir rinktis kaip sveiką užkandį mokykloje. Kaip šiais produktais patogiai ir greitai papildyti vaiko mitybą, pataria gydytoja dietologė Žana Antonova.

„Esame įpratę vaikų teirautis, ką šie valgė mokykloje ar darželyje, tačiau tik mažoji dalis tėvų patys ruošia maisto davinius mažiesiems. Iš tiesų, tai bene vienintelis būdas būti tikriems, kad vaikas per dieną gautų pakankamą kiekį maistingųjų medžiagų ir vitaminų. Jei vaikas iš mokyklos parsineša tą patį bananą ar apdaužytą obuolį, nereikia jų dėl to barti, verčiau pasiūlyti šiuos produktus modernesnėje formoje – sulčių ar glotnučių“, – sako gydytoja dietologė Žana Antonova.  

Glotnutis – tai vaisių ir daržovių produktas patogioje pakuotėje. Jis paprastai gaminamas iš vaisių ir morkų tyrių. 100 gramų glotnučio prilygsta vienai morkų ir vaisių porcijai, t. y. 1 iš 5 Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamų dienos šviežių daržovių ir vaisių porcijų. Tai puikus ir naudingas pasirinkimas, kurį patogu įdėti vaikui į mokyklą ar darželį – jis nesubliūkšta, nepraranda formos, neišbėga.

„Sultys yra visiškai natūralus produktas, išgaunamas tik iš išskirtinai šviežių, atšaldytų arba šaldytų prinokusių vaisių ar daržovių. Pasirenkant sultis ir glotnučius, galime būti tikri, jog juose nebus jokių dirbtinių priedų, sirupų, konservantų, dažų ir kitų medžiagų, galinčių paveikti jų skonį, spalvą ar tekstūrą, kadangi visa tai yra uždrausta ES teisės aktų. Svarbu, jog buteliukas sulčių ar glotnučių pakuotė puikiai telpa į vaikų mokyklines kuprines“, –  kalba Ž. Antonova.

Anot jos, sultys ne tik skanu, bet ir teigiamai veikia mūsų kūną. Viena stiklinė 100% multivitaminų sulčių gali užtikrinti vitaminų dozę visai dienai, o 100% greipfrutų ir apelsinų sultyse randamas vitamino C kiekis padeda palaikyti gerą imuninės sistemos funkcionavimą.