Išėjusi iš darželio dukrytė isteriškai verkia: ką tai reiškia?

15. Sep 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Projektas "Pradedu lankyti darželį/mokyklą" tęsiasi. Jei turite klausimų, susijusių su darželiu ar mokykla, vaiko adaptacija ir pan. - rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt
 
Iš projekto dalyvės Dovilės laiško: 

Dukrelė (1 m. ir 11 mėn.) jau antrą savaitę eina į darželį. Į darželį keliauja su nuotaika, ryte be problemų atsisveikina su tėčiu ir lekia pas vaikus žaisti. Tuo tarpu per pietus (kol kas darželyje būname iki pietų miego), kai ateinu jos pasiimti, vaiko elgesys pasikeičia. Pamačiusi mane, visuomet be ašarų, tarsi priekaištaudama, pradeda rėkti. Kai išeinam iš darželio, pradeda griuvinėti ant žemės (be verkimo ar isterijų, tiesiog eina eina ir suklumpa vidury kelio). Grįžusi namo, nenori daryti, ko prašoma, viskam priešinasi ir zyzia. Jei reika nusimauti batukus - rėkia, jei laikas valgyti - bėga kuo tolyn nuo stalo, jei kviečiu eiti į lauką - nori žaisti namie, jei laikas eiti namo nuo sūpynių - tampa tarsi prilipusi prie jų. Ką galėtų reikšti toks itin išryškėjęs dukrelės elgesys, pradėjus lankyti darželį? Kaip tokiose situacijose turėtume elgtis mes, tėvai?

Konsultuoja "Vaikystės sodo" pedagogė Reda:

Laba diena, Dovile, 

Ačiū už Jūsų laiškutį. Tokios situacijos, kurias aprašėte - normalu, vaikui pradėjus lankyti darželį. Tai ir adaptacija, ir vaiko emocinė iškrova kartu. Vaikas visą laiką, kol jūsų nebūna šalia, laikosi darželio taisyklių, stengiasi teisingai atlikti darbelius ir užduotėles. Jo nervų sistema, dar nepažįstamoje aplinkoje, taip "susiima", kad apsaugotų save kaip įmanoma geriau.

Kai vaikas pamato vieną iš tėvų, staiga ima ir atsipalaiduoja. Atsipalaiduoja taip, kaip jūs ir rašėte. Toks atsipalaidavimas - labai geras ženklas, nes vaikas atsipalaiduoja tik tada, kai jaučiasi tikrai saugus ir mylimas. Jis tuo pačiu ir pyksta, nes mielai diena iš dienos laiką leistų su tik su mama, ir į jokį darželį neitų. Vaikas išverkia, išrėkia visas emocijas, kurios susikaupusios. O visas jo elgesys po to - protestas, kuris turėtų po kelių savaičių nurimti. 

Tokiu atveju tėvams siūloma išlaukti ir būti kartu su vaiku: kartu kažką veikti, nešioti, myluoti, glostyti, palaukti, kol šiek tiek aprims. Pasiėmus, kurį laiką pasėdėti apsikabinus. Vaikui reikia jūsų dėmesio. Žinokite, kad jis be galo jus myli. Labai svarbi mamos vidinė ramybė. Kuo jūs būsite ramesnė, tuo ir vaikui bus ramiau.

Sėkmės!