Išmokykite vaiką sakyti NE, kai būtina

Išmokykite vaiką sakyti NE, kai būtina

21. Aug 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jeigu jūsų vaikas nemoka pasakyti „ne“ draugams, aplinkiniams ir su viskuo sutinka, kas jam sakoma ar liepiama, tai nėra blogai. Tačiau viskam yra ribos. Nes kartais drąsesni ir aršesni draugai gali tuo pasinaudoti ir „užlipti ant galvos“. 

Nesugebėjimas pasakyti „ne“ reikiamais momentais kartais vaikui gali virsti nepatogumu ir sunkiais išgyvenimais. Todėl mums, tėvams, tenka užduotis išmokyti vaikus pasakyti žodelį „ne“ tada, kai reikia.

Keletas būdų, kaip pasakyti „ne“:

1.Motyvuotas „ne“

Mamos ir tėčio užduotis – kartu su vaiku pasiruošti 2-3 sakinius iš anksto. Nes „prispaustam prie sienos“ vaikui bus sunku pasakyti įtikinamą, motyvuotą “ne“. Atsisakymo priežastis turi būti natūrali, pagalvokite su vaiku, kiekvienas suvaidindamas savo rolę.

2. „Ne“ – be jokios konkrečios priežasties

Kartais efektyvu į primygtinį kieno nors prašymą pasakyti tiesiog „ne“, neaiškinant, kodėl. Tokiu atveju tai dera pasakyti liūdnu ar užsisvajojusiu tonu. Prašytojas bus suintriguotas ir supras, kad neverta toliau prašyti.

3. „Ne“ su peradresavimu

Vaikas gali atsakyti, kad galėtų padėti draugui, bet tėvai yra prieš tokią pagalbą. Pamokykite vaiką atsakinėti mandagiai, naudojant frazes:  „Man labai gaila“, galbūt kitą kartą“, „Atsiprašau, bet negaliu“ ir pan.

4. Atsakymo intonacija

Atminkite, kad „ne“ galima pasakyti ir su meile. Svarbiausia naudoti tinkamą intonaciją ir pačiam būti užtikrintam savo teisumu. Paaiškinkite vaikui, kad atsisakyti ko nors ir pasakyti „ne“ yra normalu. Jis sakys „ne“, jei tai manys esant reikalinga, kad jo pagalba nepadės draugui arba jei jam nėra laiko tuo metu, arba jis turi savo nuomonę dėl konkrečių veiksmų. 

5. Neįžeisti

Svarbiausias pasiekimas kam nors sakant „ne“ – išmokti sakyti tai taip, kad tas, kuriam atsakoma, neįsižeistų ir suprastų, kad su savo prašymais turėtų būtų atidesnis.