Jei vaikas pradės lankyti darželį pavasarį - mažiau sirgs?

Jei vaikas pradės lankyti darželį pavasarį - mažiau sirgs?

20. Jan 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jeigu atėjus pavasariui planuojate leisti vaiką į darželį, greičiausiai, jums kyla klausimas: ką reikia padaryti, kad vaiko adaptacija būtų kuo sklandesnė? Konsultuoja vaikų darželio „Šilagėlė“ Antakalnyje vadovė Dalia Masilionienė.

Į darželį pirmą kartą – pavasarį

Kartais gyvenimo aplinkybės susidėlioja taip, kad į darželį pirmą kartą vaikas keliauja ne rudenį, kaip įprasta, o, pavyzdžiui, pavasarį. Kaip sako ikimokyklinio ugdymo specialistė Dalia Masilionienė, nesvarbu, kada vaikas pradės lankyti darželį – rudenį, žiemą ar pavasarį, jam pirmosios dienos be tėvų, greičiausiai, vis tiek bus nelengvos.

Pasitaiko, kad pavasarį pradėti lankyti darželį vaiko tėveliai pageidauja specialiai, tikėdami, kad tokiu būdu vaikas mažiau sirgs, mat bus pasibaigęs žiemos ir virusų sezonas.  Tačiau kaip „Mamyčių klubui“ sakė Dalia Masilionienė, tai irgi nėra visiška tiesa. Vaikai serga ne dėl to, kuriuo metų laiku pradėjo lankyti darželį, o dėl kitų įvairiausių priežasčių – vaiko polinkio sirgti, jo imuniteto stiprumo, pagaliau  svarbu net tai, kuriuo metų laiku vaikas gimė.

Patarimai iki darželio pradžios likus keliems mėnesiams

Jeigu šeima apsisprendė, kad po kelių mėnesių vaikas pradės lankyti darželį, jai būtų galima patarti keletą dalykų. 

-Jei tėveliai ir mamos labai nerimauja prieš išleisdami vaiką į darželį (o jei tai jų pirmas vaikas, tikriausiai, taip ir yra), reikia atminti, kad nerimas bei baimė persiduoda ir vaikui. Todėl tėveliai turėtų būti ramūs, pasitikintys ir užtikrinti savo sprendimu leisti vaiką į darželį.

-Ateikite į darželį apsidairyti visa šeima dar prieš pradedant jį lankyti. Pasivaikščiojus po jį, vaikui bus aiškiau, kas tas darželis, kaip jis atrodo, ką jame reiks daryti. Įsivaizduokite, kad mums, suaugusiesiems sako:

„Tuoj bus ekskursija į Marsą, bet nebijokite, viskas bus gerai“ – kaip mes jaustumėmės? Panašiai jaučiasi ir vaikai, todėl svarbu ateiti prieš tai pasižiūrėti, kas ir kaip. Geriausia ateiti tada, kai vaikai žaidžia arba grupėje vyksta linksmesnė veikla, galima ateiti per kokią nors šventę.  Vaikas apsižiūrės, pamatys, kad darželyje linksma, gražu, nėra verkiančių ar nusiminusių, jam taps aišku: „Jeigu mano bendraamžiams gerai, tai ir man bus gerai“. 

- Mokykite vaiką savarankiškumo – nusirengti, apsirengti, nusirengus pasidėti rūbelius, nemėtyti savo daiktų, susitvarkyti žaislus. Pavyzdžiui, namuose tėveliai gali paruošti tokį piešinį: „Aš ruošiuosi į darželį. Ko aš turiu išmokti?“ ir surašyti pagrindinius dalykus, kurių vaikas turi išmokti prieš pradedant eiti į darželį.

Ko nereikia daryti?

Kartais tėveliai nori iš anksto pripratinti vaiką prie būsimo darželio režimo ir ima imituoti panašią  dienotvarkę namuose – anksčiau keldami vaiką ryte ar guldydami pietų miegelio (jei jis jau nebemiegodavo). Ar verta taip daryti? Mūsų pašnekovė sako, kad ne. Kiekvienas vaikas individualus ir namuose turi miegoti tiek, kiek jam norisi – vienas trumpiau, kitas ilgiau. Specialiai keltis anksčiau ar dieną guldyti vaiką nereikia.  

Kada jūs leidote ar planuojate leisti vaiką į darželį?