Joninės ir žaidimai: kelios idėjos, ką veikti su vaikais

Joninės ir žaidimai: kelios idėjos, ką veikti su vaikais

22. Jun 2020, 10:06 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kviečia žaisti simboliais

„Palaikau idėją, kad svarbu šios šventės prasmę ir reikšmę perteikti vaikams, kad Joninės nebūtų vien sėdėjimas prie bendro stalo. Per įvairius ritualus, žaidimus vaikai labai gerai tas šventes prisimena bei suvokia“, – sako psichologė Aistė Jasaitytė-Čeburiak.

Anot jos, ugnis, vanduo, augalai ir kita gamtinė medžiaga – tai, kas iš tiesų traukia vaikus. Ši medžiaga puikiai dera ir prie Joninių simbolikos. Kuriant šventės laukimo nuotaiką, tėvai galėtų vaikus paskatinti atlikti šventines užduotėles, spalvinant vandenį, piešiant ant akmenukų, kuriant iš augalų. 

Pati psichologė kartu su šeima Jonines švenčia sodyboje prie Vilkokšnio ežero. Privalomi šventės atributai: gausaus giminaičių būrio šventinė vakarienė, laužas, prie kurio šokama. Pakuriama pirtis, kartu prausiamasi, švarinamasi. Pagrindinis šventinis ritualas – naktinės maudynės ežere. Aistė tiki ir pasakoja vaikams, kad Joninių naktį vanduo tampa gyvas, įgyja stebuklingų, gydančių galių.

Vaikai padeda kurstyti laužą

Televizijos laidų vedėjas Žygimantas Stakėnas vaikystėje Joninių nešventė, nors apie šią šventę ir jos simbolį – paparčio žiedą – ir žinojo. O štai per pastaruosius keletą metų nusistovėjo tradicija susiburti per Jonines artimųjų šeimoms. „Kartu su vaikais, tėčiais, mamomis, tetomis ir dėdėmis važiuojame pas mamą į sodybą, kuriame didelį laužą. Naktį su broliu einame maudytis į upę, nes juk, kaip teigiama, Joninių naktį vanduo tampa tyras ir šventas. Iki upės keliaujame su fakelais“, – sakė Ž. Stakėnas. 

„Mažųjų ekspertų mokyklos“ puslapyje tėveliai ras keletą įdomių ir netikėtų idėjų, ką veikti su vaikais per Jonines:

 

Ką jūs veiksite per Jonines su šeima?