Ką daryti, kai vaikas isterikuoja viešai

Ką daryti, kai vaikas isterikuoja viešai

02. Oct 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tikriausiai pastebėjote, kad vaikai savo kaprizams ir isterijoms neretai pasirenka viešą vietą. O tėveliai  taiko nevienodus auklėjimo standartus: tai, kas negalima namuose, kažkodėl leidžiama viešumoje.

Konsultuoja psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė

Vaikas netinkamai elgiasi viešoje vietoje, ir mes pradedame jį auklėti. Kokie būdai tam tinkami?

Viešoje vietoje auklėti vaiką yra nebe laikas. Taisyklės, kaip sureaguos ir elgsis tėvai, turi būti aptartos anksčiau. Vaikui neturi būti staigmenos, kad mama, kuri namuose tai leidžia, dabar štai kažko neleidžia. Pavyzdžiui, namuose jis gali lipti sienomis, tuo tarpu  viešoje vietoje užsidėjus vaikui koją ant stalo, pliaukšteli jam per sėdynę.  Tėvai turi laikytis dviejų taisyklių:

1. Nuoseklumas. Jeigu yra nustatytos taisyklės, draudimai, jų reikia laikytis visur ir visada, nepriklausomai nuo aplinkybių ir sąlygų.

2. Konkretumas. Vaikas turi žinoti, kad būtent už tokį elgesį bus bausmė, pageidautina, kad ta bausmė būtų aptarta iš anksto.

Dėl šių dviejų dalykų vaikui formuojasi aiškios ribos, kaip jis gali elgtis, o kaip –ne.

Jeigu mama ar tėtis visada reikalauja, kad vaikas už stalo elgtųsi mandagiai, neliptų ant stalo, nemėtytų, neimtų maisto rankomis, išėję į viešą vietą jie neturės problemų. Vaikai yra intuityvūs ir jautrūs, jie supranta, kad viešoje vietoje pralaužti mamos ar tėčio ribas yra lengviau, negu namuose. Viešoje vietoje vaikas labiau mėgina išbandyti ribas, kas galima, kas - ne. Tėvų užduotis - išlikti ramiems, nuosekliems, bausmes taikyti tas pačias, kaip ir namuose.

Jeigu viešoje vietoje tėtis susinervina, apšaukia vaiką ir pliaukšteli jam, ko vaikas iš to pasimoko?

Kad mama (tėtis) yra nesusivaldanti, emociškai nestabili, vadinasi – silpna. Vaikas supranta, kad pasitikėti mama negalima, nes ji emociškai nestabili, jis patiria pažeminimą, nes tokia bausmė neadekvati. Reikia nusiraminti, nes valdomi emocijų mes reaguojame neadekvačiai. 

Jeigu vaikas staiga viešoje vietoje krenta ant grindų, geriausia – ignoruoti tai. Bet viešoje vietoje negali taip elgtis, nes atsiras teta, kuri pakels vaiką, pakvies „nedorėlę“ mamą, kuri taip pasielgė. Šioje situacijoje reikėtų fiziškai suvaldyti. Paimti vaiką ant rankų ir išnešti iš tos vietos, arba paėmus už rankos išvesti.

Nepasiduokite tokiam vaiko elgesiui. Jei tėvas nusileis bent kartą, vaikas žinos – tokiu būdu aš galiu pasiekti, ko noriu, man tada nupirks brangiausią žaislą, ledų.

Tėvai vaikams nuolaidžiauja viešose vietose, nes bijo pasmerkimo, pašalinių komentavimo. Svarbu išlikti savimi ir tėvui, mamai, nebijoti viešų vertinimų. Tai jūsų vaikas, jūsų gyvenimas, o ne aplinkinių žmonių. Jie tą minutę protingi, nes neturi šalia tokių verkiančių, besispardančių vaikų.  

Kaip Jūs elgiatės, jei vaiką pykčio priepuolis ištinka viešoje vietoje?

Ekspertai