Ką daryti, kai „Vienas namuose“ moki mintinai?

Ką daryti, kai „Vienas namuose“ moki mintinai?

01. Dec 2014, 11:23 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Artėjant Kalėdoms gera vakarais jaukiai įsitaisius kramsnoti imbierinius sausainius, pakuoti dovanas ar žiūrėti filmą. Tačiau kai pagauni save mintyse deklamuojant veikėjų žodžius, supranti, kad Kalėdų laikotarpis ir apskritai žiema – knygų metas. Prasidėjus Adventui, o lauke snyguriuojant, savaime norisi knygų, kurios atitiktų gražiausių metų švenčių nuotaikas. Viena iš tokių – „Kalėdų istorija“, Lietuvoje išleista 2012 metais (leidykla „Nieko rimto“), kuri šiemet vėl papuošė knygynų lentynas.

„Kalėdų istorija“ – tai pasakojimas pasakojime, kuris prasideda netikėtai: vasarą du berniukai jūros dugne randa paslaptingą skrynelę su popieriuku ir užrašu ant jo. Radinį apžiūrėjęs jų senelis prisimena istoriją, kurią pats būdamas mažas išgirdo iš savo senelio, ir ima pasakoti anūkams.

„Kalėdų istorija“ rašytojo Marko Leino galvoje gimė nuo minties, kad Kalėdų Senelis kažkada irgi buvo vaikas, o iš mažo berniuko jis tapo tokiu, kokį dabar žino visas pasaulis. Likus kelioms dienoms iki Kalėdų penkiametis Mikalojus nelaimingo atsitikimo metu tampa našlaitis. Vargingo žvejų kaimelio žmonės nusprendžia, kad Mikalojus po vienerius metus iki Kalėdų gyvens vis kitoje šeimoje. Mikalojui tenka pažinti daugybę žmonių, paslapčiomis gaminti žaisliukus piktojo staliaus Izaoko dirbtuvėje, rogėmis apkeliauti užpustytus Suomijos kaimelius ir netgi prisijaukinti pulkelį laukinių elnių. 

Knygos autorius Marko Leino – ne vien tik rašytojas: be vienuolikos knygų suomis yra parašęs scenarijus aštuoniems filmams, kurie jo šalyje žiūrimi ir mėgiami. Sėkmės ir pripažinimo sulaukęs scenaristas filmais neapsiriboja ir teigia, kad knygos – įdomiausia ir asmeniškiausia meno forma. „Kalėdų istoriją“ M. Leino parašė pagal to paties pavadinimo savo filmo scenarijų. Neįprasta, tačiau reta kuri pagal filmą sukurta knyga galėtų prilygti „Kalėdų istorijai“. Joje kuriamas vaizdingas ir literatūriškas pasakojimas su giliaprasmiškais veikėjais. „Superherojai gali būti neįtikėtinai nuobodūs, jei jų istorijose nėra ko nors reikšmingo ar svarbaus. Sėkmingos knygos esmė yra ne siužetas, o veikėjai“ – sako autorius. Tarsi patvirtindamas savo žodžius, rašytojas savo knygai pasirenka prasmingą veikėją, kurio gyvenimą galima pavadinti herojišku. M. Leino savo pasakojimą kuria taip įtaigiai, kad norom nenorom susimąstai, ar tai tik pasaka, ar tikra istorija, kurios pabaigoje vienišas, mažas berniukas tampa visame pasaulyje mylimu Kalėdų Seneliu, o jo tyros svajonės išsipildo.

 „Tai knyga, kurioje kažką atrasti gali bet kuris šeimos narys, tiek mažas, tiek didelis. Tokiose knygose amžiaus ribos išnyksta, o svarbiausia tampa pati istorija ir kartu su ja kaip Kalėdų dovana nešamos vertybės. Būtent dėl to ir nusprendėme pakartoti šios knygos tiražą. Kad ji galėtų skleisti gerumą kiekvienuose namuose“, – mintimis dalijosi leidyklos „Nieko rimto“ įkūrėjas ir Kalėdų aistruolis Arvydas Vereckis. 

Dvidešimt keturi „Kalėdų istorijos“ skyriai kaip dvidešimt keturi Advento kalendoriaus langeliai veda į gražiausią metų šventę. Knyga jautriai primena, kad svarbiausia artimo meilė ir gerumas 365 dienas per metus.

Benas Bėrantas