Ką geriausia vaikams valgyti pusryčiams: dietologės patarimai

Ką geriausia vaikams valgyti pusryčiams: dietologės patarimai

10. Jan 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Pasak gydytojų – dietologų, idealu, jei prie pusryčių stalo sėda visa šeima ir kartu valgo geriausiai pusryčiams tinkančius patiekalus.
 

Maistas smegenims nuo pat ryto

Pusryčiai – dienos pradžia, kai organizmas gauna energinių medžiagų tolesnei fizinei ir protinei veiklai. Anot gydytojos dietologės Virginijos Vilemienės, tai ypač svarbu vaikams, kurie pirmoje dienos pusėje užsiima aktyvia protine veikla – įsisavina naują informaciją, atgamina jau žinomą.

Jei vaikas mokykloje praleidžia šešias valandas, tad fiziškai aktyvus jis būna dvi valandas, kai yra viena kūno kultūros pamoka, o intensyviai protiškai dirba net keturias.

„Smegenys nekaupia jokių atsargų, todėl badaujant kenčia labiausiai. Smegenys – vienintelis mūsų organas, kurio ląstelės neatsinaujina. Todėl jau per pusryčius mūsų kūno „kompiuteris“ turi gauti pakankamai energetinių medžiagų, – aiškino V.Vilemienė. – Idealu, kai prie pusryčių stalo sėda visa šeima ir kartu valgo geriausiai pusryčiams tinkančius patiekalus.

Kas tiktų pusryčiams?

Kaip teigė dietologė, daugiausia energijos kūnui teikia riebalai, o iš angliavandenių gaunama energija įsisavinama greičiausiai.

Taigi pusryčiams geriausiai tiktų natūralūs produktai, turintys daug vertingųjų medžiagų (kad neapkrautų organizmo nereikalingu darbu) ir suteikiantys pakankamai energijos. Gydytoja patarė rinktis pieną, jogurtus, varškę, sūrius, kiaušinius su natūralia rugine duona, batonu, košes.

Riebalai neturėtų vyrauti, tačiau gerai subalansuotas riebalų ir angliavandenių derinys ryte žmogui tinka labiausiai. Per riebalus rekomenduojama gauti 30 proc. dienos energijos, todėl pusryčiai yra tinkamiausias metas papildyti organizmą energetinėmis medžiagomis fiziniam ir protiniam darbui.

Paruoštą patiekalą pašnekovė patarė pagardinti esminiais „geraisiais“ riebalais – šaukšteliu aliejaus ar gabalėliu kokybiško margarino. Patiekalas, kurį greičiausiai paruošia mama, o ir pats vaikas puikiai moka pasigaminti – sumuštinis.

Vaikas tikrai mielai suvalgys sumuštinį, jei jis bus užteptas nedideliu gabalėliu margarino, griežinėliu neriebios mėsos, kiaušiniu ar varške ir pagardintas ridikėlio ar agurko skiltele, salotų lapu.

Kas dažniausiai puikuojasi ant jūsų šeimos pusryčių stalo?

floryte floryte 10. Jan 2017, 21:38

Ir mūsų pusryčiai panašūs. Tik mes, tėveliai dar ir sumuštinius pusryčiams mėgstame😀. O vaikui neduodame sausų pusryčių su pienu.

V&A mamytė V&A mamytė 10. Jan 2017, 19:39

Mūsų pusryčiai:
avižinė košė;
manų košė 😀 mano vaikams ji pati pačiausia su šaldytomis braškėmis, mėlynėmis
grikių košė
virtas kiaušinis
blynai
natūralus jogurtas su šaldytomis uogomis arba pjaustytu bananu
retkarčiais pienas su sausais pusryčiais, bet tai būna labiau desertiniai pusryčiai
ir taip sukasi šis ratas.

O dabar labai pamėgome visa šeima žalius trintų vaisių-uogų kokteilius. Mums tai kaip desertiniai pusryčiai ar vakarienė po darbų 😀 greita, o kaip skanu ir sveika, maistinga.