Ką įdėti pradinukui į priešpiečių/pietų dėžutę? + RECEPTAI

Ką įdėti pradinukui į priešpiečių/pietų dėžutę? + RECEPTAI

03. Feb 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką daryti tėvams, jei jų pirmokėlis ar vyresnio amžiaus vaikas, įpratęs valgyti namie, nenori net žiūrėti į pietus mokyklos valgykloje? Juk nebus vaikas alkanas pusdienį, tik krimstelėjęs obuolio ar sumuštinio.

Todėl tenka pasukti galvą, ką čia įdėjus į užkandžių dėžutę, kad ir vaikui patiktų, ir pačios būtume ramios, jog jis suvalgys ką nors sveiko. Jei vaikas turi mokykloje galimybę pasišildyti maistą, tuomet nėra nieko paprasčiau - įdedi į maisto dėžutę jo mėgstamus pietus, jis pasišildo ir ramu.

Tačiau retai, kurioje mokykloje yra tokia galimybė, tad tenka sugalvoti tokį sveiką užkandį, kuris būtų skanus ir šiltas, ir šaltas. Tai pirmoji būtina sąlyga. Anroji - maistas, kurį dedate, neturi būti lipnus ar toks, kuris lengvai išsitepa ar išsipila. Mat jeigu užkandžių dėžutė netikėtai atsidarytų kuprinėje, tai neturėtų tapti katastrofa.

Dažniausiai vaikai į mokyklą atsineša sumušinių, javinukų, sausainių, bananų, obuolių ir pan. Tai geras pasirinkimas, tačiau ne kasdien, nes būtina įvairovė.

Suktinukai su varške ar varškės sūriu

20160201185111-26223.jpg

Jums reikės:

● plono lavašo

● Varškės sūrio (galima naudoti varškę, pertrintą su žolelėmis ir druska)

● įdarui - tai, ką jūsų vaikas mėgsta (gali būti plonais griežinėliais supjaustyti agurkai, dešra, kumpis, virta mėsa, džiovinti pomidorai, lašiša, avokadas ar grybai, žalumynai ir pan.)

Paruošimas:

1. Išskleiskite lavašo lapą ant stalo

2. Ištepkite vieną lavašo pusę varške ar varškės sūriu (pasistenkite ištepti iki pat kraštų) 

3. Sudėkite pasirinktą įdarą 

4. Stipriai suvyniokite lavašą, kad iš suktinuko niekas neiškristų.

5. Leiskite suktinukui pabūti 10-20 minučių, kad įdaras spėtų įsigerti į lavašą.

6. Aštriu peiliu supjaustykite ilgą suktinį skersai mažais gabaliukais (maždaug 2-3 cm pločio, kad vaikui būtų patogu paimti).

Vaisiai ir daržovės

Supjaustykite obuolius ir kriaušes skiltelėmis ir šiek tiek apšlakstyti citrinos sultimis, kad nepajuoduotų. Nuplautus agurkus ir morkas galite supjaustyti ilgomis juostelėmis - taip vaikui žymiai smagiau pasiimti ir valgyti. Tokiu pačiu būdu galite supjausti ir paprikas bei kitas daržoves (jei vaikas mėgsta). Jei jūsų mokyklinukas mėgsta pomidorus, įdėkite geriau vyšninius, kad galėtų įsidėti į burną, neperkandęs.

Rauginti pieno produktai

Tai mamų išsigelbėjimas, nes vaikai ypač mėgsta įvairius geriamus jogurtus ar pieno kokteilius. O jie labai tinka prie lietinių su saldžiu varškės ar kitokiu įdaru, o gal tiesiog paprastų blynelių…

Varškės užkepėlė - (ne)saldi 

20160201185005-12318.jpg


Jums reikės:

● 1 kg varškės

● 5 kiaušinių

● 6 šaukštų miltų

● 0,5 šaukštelio kepimo miltelių

● 3 šaukštų grietinės

Saldžiam įdarui:

● 1 stiklinė cukraus

● 100 g razinų arba šokolado gabaliukų

Pikantiškam įdarui:

● susmulkintų žolelių (krapų ar kt.), šiek tiek pipirų

  • tarkuoto sūrio (tinka ir kietieji ar fermentiniai)
  • paprikos (nebūtinai)

● saulėje džiovintų pomidorų 

Paruošimas:

1. Varškę sutrinkite su grietine ir kiaušiniais. Saldžiam įdarui įdėkte papildomai cukraus ir dar kartą išmaišykite.

2. Persijokite miltus, sumaišykite su kepimo milteliais.

3. Sumaišykite sausą ir skystą tešlą, gerai išmaišykite, kad neatsirastų gumbų.

4. Įmaišykite į tešlą pasirinktą įdarą.

5. Įdėkite į aliejumi išteptą kepimo formą. Atminkite, kad užkepelė dar pakils, todėl užpildykite ne visą formą.

6. Kepkite apie 35-40 minučių, 180 laipsnių karštumo orkaitėje.

Skanaus!