Ką Vilniuj galima nuveikti savaitės vidury - Bastėja

Ką Vilniuj galima nuveikti savaitės vidury - Bastėja

24. Jun 2017, 12:38 Kristina B. Kristina B.

Viena iš puikių vasaros veiklų gali tapti ir muziejų lankymas. Ypač, jei nepalepina orai, ir ypač dabar, kai Lietuvos nacionalinis muziejus siūlo nemokamas ekskursijas - susimokėti tereikia už įėjimą į muziejų.


Šį ketvirtadienį apsilankėme Bastėjoje. Ir nors jau dešimt metų gyvenu Vilniuje, turiu pasakyti, kad ten dar nebuvau... Taigi, paskaitę, kad Bastėjoje apsigyveno baziliskas, o tai viena mėgstamiausių mano vaiko Vilniaus legendų, būtinai nutarėme jį aplankyti. Tereikia užsiregistruoti ir nuvažiuoti paskirtu laiku. Suaugusiam žmogui bilietas 4 eur. Paskirtas ekskursijos laikas 17 val. Kadangi muziejus dirba iki 18 val pritrūksta laiko patiems ramiai apžiūrėti eksponatus, dar kartą pasigrožėti panorama nuo bastėjos terasos.

20170624123507-26599.jpg


Pati ekskursija įdomi, ypač vaikams patiko pasakojimas apie patrankas ir, žinoma, baziliską.
Kalbama, kad baziliskas išsiritęs iš gaidžio kiaušinio, kurį rupūžė išperinus. Ilgai jis šiurpino miestiečius, yra net pasakojama, kad aukų reikalavęs. Galiausiai buvo įveiktas vieno gudraus ir apsukraus jaunuolio, apsiginklavusio veidrodžiu. Tokia tad trumpa istorija, kurią būtina papasakoti visiems Lietuvos vaikams.

20170624123444-63702.jpg


Įdomus pasakojimas ir apie bastėjos atradimą bei atkasimą, netgi patį jos statymą ir tuometines sąlygas, kodėl ji iš viso pradėta statyti, tačiau nepasakyčiau, kad šią dalį vaikai klausė ypač atidžiai. Jautėsi šioks toks chaosas ir skubėjimas, nors turiu pagirti gidę už itin aiškų balsą.

20170624123529-86949.jpg

Mums rekomendavo ir kitas ekskursijas, bet manau, kad jų mažoka. Jei bent kelias dienas negali, proga prarasta. Tikiuosi ši iniciatyva nenuslops ir tokių progų apsilankyti muziejuje atsiras daugiau. Mums patiko ir mielai kartotume.